Damla kehribar tesbih özellikleri arasında renk değiştirmesi de bulunmaktadır. Damla kehribar taneleri çekildikçe ve kullanım süresi uzadıkça, açık sarı renkten farklı tonlara evrildiği görülmektedir.
Bu kehribar çeşidi asıl olarak şeffaf sarıdır ancak ısı yoluyla renk verildiği için rengi kırmızıya dönmektedir. ençok tercih edilen kehribar tesbihler arasında ikinci sırada yer almaktadır.
Şeffaf damla kehribar orijinal kehribar türü olduğu için zaman içerisinde renginde değişim olacaktır. Elinizden, teninizden gelen ısı enerjisi ile değişen renk size özgün bir tesbih sunar. Farklı renk çeşitlerinin olması üretim yapan kişilerin tekniklerinden kaynaklanabilmektedir.
Bu testi yapmak için yaklaşık 7 çay kaşığı tuz ve orta boy bir bardak suya ihtiyacınız olacak. Suya bir çay kaşığı tuz ekleyin ve tuz tamamen eriyene kadar iyice karıştırın. Bir sonraki adımda bu suya bir kehribar taşı ekleyin. Gerçek damla kehribar bu suda kolayca yüzer, çoğu sahte kehribar ise çabucak batar.
Damla kehribar tesbih orijinal testleri başında ise tesbih tanelerinin ısıya yaklaştırılması sonucu dışarıya vereceği koku yöntemidir. İşlem esnasında çam ağacından çıkma bir koku etrafa yayıldığı takdirde orijinal damla kehribar tesbih olduğu ortaya çıkacaktır.
İlgili 29 soru bulundu
Aynı zamanda orijinal sıkma kehribar tesbihler, sıcak bir sarı renge sahip olurken, sahte sıkma kehribar tesbihler hem mat hem de donuk bir renge sahip oluyor.
Doğal ürünlerin hiçbirinde uzun süreli yoğun bir koku duyamazsınız. Beyrut çakması tesbihlerin içeriğinde gerçek olduğu hissi uyandırsın diye yoğun bir çam reçinesi kokusu vardır. Oysa ki damla kehribar tesbihlerde üzerinde tesbih cilası olduğu için kullandıkça zamanla ince bir çam reçinesi kokusu gelir.
Kehribarın gerçek olup olmadığını anlamanın yolu, kehribarı yakmaktan geçmez.
En iyi damla kehribar, tek parça kayadan elde edilen ve tercihen başta Litvanya olmak üzere Baltık bölgesinden çıkarılan kehribardır. Bunun nedeni ise bu bölgenin tarihinin kehribar çıkarılan diğer bölgelere göre daha eski olmasıdır.
Kehribarı diğer taşlardan ayırabilmek için en etkili yöntem tuzlu su ile test yöntemidir. Bu yöntemde bir çay bardağına atacağınız 6-7 çay kaşığı tuzu karıştırmanız ve tamamen eridikten sonra kehribar taşını suyun içine atmanız yeterli olacaktır. Kehribar gerçekse taneler su yüzünde yüzecek, sahte ise dibe batacaktır.
Sıkma kehribar ürünlerin taneleri daha dolgun ve damarlı bir görünüme sahip iken, ateş kehribar ürünler şeffaf ve pürüzsüz bir yapıdadır. Ateş kehribarı çektikçe kızaran tesbih olarak bilinir. Sıkma kehribar ise çektikçe daha tok bir renk alır.
Kehribar saf bir kroma rengidir ve renk çarkında turuncu ile altın rengi arasında yer alır. Renk ismini kehribardan almıştır, Kehribarın rengi; sarı kahverengi kırmızı ve turuncunun karışımı gibidir.
Halk arasında bilinen en iyi Kehribar Rusya'nın Kaliningrad kehribarı diye bilinir fakat aynı kalitede kehribarlar da Ukrayna ve litvanyadan çıkarılmaktadır. Bu bölgelerin kehribar rengi sarıdır.
Şu bir gerçektir ; Ukrayna kehribarının fiyatı Baltık kehribarına oranla 3'de 1'i fiyatınındadır. Çıkan kehribarın %95'i yontulmaya elverişlidir. Yasal kaynaklara göre senede çıkarılan kehribar miktarı 4 ila 5 ton arasında değişmektedir.
Kehribar tesbih renk değiştirme özelliği kullanıcılara şaşırtıcı gelse de aslında bu tamamı ile kehribar içerisinde bulunan doğal bileşenlerin güneş ışınları ya da dışarıdan herhangi bir alev ısısına maruz kalması ile gerçekleşmektedir.
Boyu diğer tespihlere göre büyük olan kehribar tespihinin hem taş özelliği hem de tarihi özelliği antikacıların da ilgisini çekiyor. 500 TL'den başlayan tespihlerin 300 bin TL'ye kadar satıldığı tezgâhta damla kaya kehribarının gramı ise 26 dolardan satışa sunuluyor.
Bu mavi kehribar özelliği volkanik küllerin olduğu bölgelerden çıkmasıdır, Siyah zemine konulduğunda mavi rengi gözle görmek mümkündür.. Dünya genelinde en kıymetli damla olarak gereçer ve ismi "blue amber" diye bilinir.
Ateş kehribarı, osmanlı sıkma kehribarı, zar kehribar gibi bilinen kehribarların tamamının ham maddesi sıkma kehribardır. Damla Kehribar Çeşitleri Nelerdir? Damla Kehribar çeşitleri; baltık kehribarı, karayip (dominik) kehribarı, fosilli kehribar, yakut ve safir kehribardır.
Kehribar taşını test etmek için bir su bardağına yaklaşık 8 tatlı kaşığı tuz koyup iyice karıştırınız. Daha sonra kehribar taşınızı suya bırakın. Gerçek kehribar suyun üstünde yüzerken sahte taşlar hızlı bir şekilde batacaktır. Bu test sırasında dikkat etmeniz gereken suya sadece kehribar taşını atmanız gerekmesidir.
Damla kehribar, hammaddesi gram üzerinden fiyatlandırılan bir malzemedir. Ancak kehribarın da kendi içerisinde kalite bakımından farklılıkları bulunduğu için gramı 2 dolara işlem gören kehribarlar olduğu gibi 100 dolara da işlem gören kehribarlar da mevcuttur.
Kehribar taşı kırılgandır. Bu nedenle her kullanımdan önce ürünlerimizde çatlamış/kırılmış bir alan bulunup bulunmadığı kontrol edilmelidir.
Gündüzleri Işığı Depolar. Geceleri Karanlıkta Parlar. Günlük Çekim İçin Uygundur.
Yapısında sıkça bulunabilen succinic asidin formülü ise COOH(H2)2COOH15 şeklindedir. Turuncu, sarı, kırmızı, kahverengi, konyak rengi, bal rengi, altın rengi, kemik rengi, siyah, renksiz, mavi ve yeşil renklerde bulunabilir.
Bu nedenle çeşitli fıkıh kitaplarında yer alan bilgiler göre bu değerli taşın faydalarından insanların yararlanmasında hiçbir sakınca görülmemiştir. Öyle ki şifayı veren Allah olduğuna göre buna vesile olan ister taş olsun ister başka nesne bunda bir sakınca yoktur.
Damla kehribar tesbihinizi temizlemek için sert veya aşındırıcı bir temizleyici kullanmayın. Bunun yerine, yumuşak bir bez kullanın. Microfiber bezler, damla kehribar tesbih modellerinin temizlenmesi için idealdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri