İyileşme süresi kişiden kişiye değişmekle birlikte ortalama 2,5-3 hafta civarıdır. Kürtaj Ankara işleminden sonra 14 ila 21 gün civarı yumurtalıklar yeni bir yumurta oluşturacak ve rahim içi de toparladı ise korunmasız bir birliktelikte yeniden bir gebelik oluşumu söz konusu olacaktır.
11 ) Kürtaj sonrası normal hayatıma ne zaman dönebilirim? Kürtajdan hemen sonra hasta günlük hayatına geri dönebilir. Kanama yaklaşık 15 gün boyunca devam edebilmektedir.
Ülkemizde en geç kürtaj yapılabilen hafta 10 olarak belirlenmiştir. En erken kürtaj süresi ile ilgili bir yasal kısıtlama bulunmamakla birlikte çoğu kürtaj yapan doktorlar ve kürtaj yapan hastaneler tarafından 4 hafta olarak önerilmektedir.
Parça kalması, rahim içinde parça kalması durumunda ilk zamanlarda görülmesi gereken kanamadan daha fazla miktarda parçalı, pıhtılı, koyu renkli kanama olur. Bu durumlarda kısa bir müdahale ile parçalar temizlenir. Rahim içinde kan birikmesi, kürtaj sonrası rahim içinde ufak kanamaların birikmesidir.
Mutlaka her kadın kürtaj sonrasında, 1 hafta içinde kontrole çağrılmalıdır. Rahimde yapışıklık (asherman sendromu): Genellikle kürtaj sonrasında 35 gün geçmesine rağmen, adet görememe ile bulgu verir.
İlgili 38 soru bulundu
Kürtaj işlemi yapıldıktan 15 gün sonra yumurtlama tekrar oluşur, dolayısıyla gebelik tekrar oluşabilir. Kürtaj sonrası ilk günler kanama olabilir. Eğer kürtaj işleminden sonra 45 gün geçtiği halde adet kanaması olmazsa hekiminize başvurmanız önerilir.
Kürtaj yapıldıktan sonra, işlemin yapıldığı hastanede birkaç saatlik dinlenme ve hemşire refakatinde istirahat edilmesi önemlidir. Bu şekilde hastanın genel durumu, vajinal kanaması, tansiyonu ve nabzı takip edilir.
Ağrı, kramp ve hafif vajinal kanama yaşayabilirsiniz. Ayrıca bulantı, ishal, ateş, kabızlık veya şişkinlik şikayetleriniz de olabilir. Kendinizi daha iyi hissetmeniz ve hızlıca iyileşmeniz için akivitelerinizi sınırlamalısınız.
Karın ağrısı, kürtajdan birkaç gün sonra şiddetli şişkinlik o bölgede oluşabilecek enfeksiyonu belirten bazı belirteçler olabilir. Kürtaj sonrası hafif yüksek vücut ısısı kabul edilebilir bir komplikasyondur, ancak ateşiniz 37 derece üzerinde kalırsa, enfeksiyona işaret ettiği için endişelenmenize neden olur.
Kürtaj sonrasında 20-25 gün içinde yeniden yumurtlama faaliyeti başlar ve 30-45 gün içinde adet görülür. Eğer bu süre içerisinde adet görülmezse doktora danışmak gerekir. Eğer söz konusu gecikme yeni bir gebelik durumu değilse doktor hormon dengesini ve adeti düzenleyici tedaviye başlar.
Kürtaj Sonrası İlişki Zamanı
Kürtaj sonrasında en az iki hafta cinsel ilişki yasağı uygulanmaktadır. Kürtaj sonrası ilk cinsel ilişki için hekimler tarafından önerilen süre 15 (on beş) gündür. Bu süre içerisinde cinsel ilişki perhizi uygulanmakta, sonrasında iyileşme sürecine göre cinsel ilişki serbest bırakılmaktadır.
Bu konuda sayı olarak bir sınırlama yoktur. Ancak her cerrahi müdahalede olduğu gibi kürtajda da fazla kere gereksiz yaomaktan kaçınmak gerekir, bunun için dikkatli korunmak en önemli kuraldır.
Kürtaj sonrası gebelik için en ideal zaman 2 ay sonrası. Rahim kendini onarmış, anne adayı psikolojik olarak yeniden kendini iyi hissetmeye başlamıştır. Ayrıca bebeği için folik asit alımı, sigarayı bırakma gibi bazı hazırlıkları yapması için de yeterli zamanı olmuş olur.
Hamilelik sırasında özellikle östrojen ve progesteron hormonları had safhada yükselir. Dolayısıyla genel olarak, kürtajdan sonra hormon düzeylerinin normale dönmesi birkaç hafta alabilir.
Kürtaj sonrasında 2 hafta cinsel ilişkiye girmeyiniz.
Biyolojik olarak gebelik sonlansa da hormonal dengenin tekrar kurulması biraz zaman alabilmektedir. Bu nedenle kürtaj sonrası gebelik testinde yalancı pozitif olma durumu ortaya çıkabilmektedir. Bu durumda kadınların bir sonraki âdet kanamaları geldiğinde tekrar bir gebelik testi uygulanması doğru olacaktır.
Özellikle komplike doğum sırasında oluşan yırtıklar ve doğumu kolaylaştırmak için yapılan cerrahi kesiklerin başarısız tedavisi vajinal genişlemeye sebep olur. Diğer yandan vajinal genişleme bölgede yaşanan başarısız bir operasyon geçmişi ya da kürtaj sebebiyle de görülebilir.
Kürtaj Yaptırdığınız Anlaşılırmaz!
Kürtaj herhangi bir kesi veya dikiş olmadığı için bu işlem sonradan anlaşılmaz. Kürtajdan sonra 40 gün içinde kanda gebelik hormonu hala kaldığı için yalancı pozitiflik olabilir. Yeni bir adet görme ile o da tamamen negatif olacaktır.
– Enfeksiyondan korunmak için ayrıca antibiyotik kullanımı da faydalı olabilir. En az 3 gün ilacın kullanılmasında fayda var. – Vakum kürtaj sonrası hafif bir kanama olabilir. Kanamanın adetten fazla olması durumunda mutlaka iletişime geçilmeli.
Kürtaj Öncesi Verilen İlaçlar
Özellikle büyük gebeliklerde dil altı hapı hastalara verilmektedir. Bu ilaç etkisini 4 ila 72 saat içerisinde göstermektedir. Bunun yanı sıra anestezi de kürtaj öncesinde tüm hastalara verilmektedir. Bu sayede hastamız herhangi bir ağrı hissetmeden tüm süreci kısa süre içerisinde atlatır.
Kürtaj işlemini çoğunlukla anestezi altında yaptığımız için işlem sırasında ağrı hissedilme ihtimali yoktur. Kürtajdan sonra, anesteziden uyanırken hafif bir kasık ağrısı olması doğaldır. Bu ağrı ağrı kesiciler ile kolaylıkla önlenebilmektedir. Bazı hastalarda kürtaj sonrası hiç ağrı olmayabilir.
Genellikle bir kutu antibiotik kulanıllması uygundur. Ağrı olursa ağrı kesici ilaç kullanılabilir. İstisnai durumlarda kanama önleyici ilaçlar kullanılabilir.
9-) Kürtajdan sonra hastanede yatmak gerekir mi? Kürtaj işlemi sonrası hastanede yatış gerekmez. Hasta işlemden sonra kanama kontrolü için dinlenme odasında istirahat ettirilir ve her şey yolunda ise 1-2 saat içinde hasta taburcu edilir.
Kürtaj sonrası ne zaman yemek yiyebilirim? Kürtaj esnasında anestezi alındıysa 1 saat sonra hafif yemek yiyebilirsiniz. Tercihen çorba, sıvı gıdalar. 2-3 saat sonra da normal beslenmeye geçebilirsiniz.
Kürtaj sonrası evde dikkat edilmesi gereken hususlar:
Hafif kanama ve kasık ağrısı normal. Bazen 2 haftaya kadar sürebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri