kuzu eti daha yumuşak ve lezzetli olurken dana eti daha serttir ve dişlerin arasına girer. ızgarada mangalda kuzu, yemeklerde dana veya sığır makbuldür.
Yüksek kaliteli ve yumuşak etler arasında bonfile, kontrfile, antrikot, T-Bone steak ve Porterhouse bulunuyor. Yağsız etleri tercih eden misafirlerin için bonfile, yağlı et sevenler içinse antrikot daha uygun bir seçim olabilir.
Bu bağlamda değerlendirildiğinde kuzu eti, dana etine göre daha besleyici bir özelliğe sahiptir. İçerdiği yağ sayesinde enerji verici bir et olan kuzu etinin 100 gramı 250 kaloriyken, 100 gram dana eti ise 150 kalori olmaktadır. Tabii bu diyette olanların dana eti tercih etmesi gerektiğini de göstermektedir.
Etin lezzeti hayvanın yaşı ile orantılıdır. Kuzu ne kadar küçük ise eti o derece yumuşak ve lezzetlidir. Kuzu, 30 veya 40 günlükken kesildiğinde “süt kuzusu” olarak tanımlanır.
EN YÜKSEK PROTEİN DANA ETİNDE
Koyun ve dana etinin 100 gramında bulunan protein oranlarına bakıldığında, en yüksek değerin dana etinde olduğu karşımıza çıkıyor. Zira dana etinde 28 gram protein varken, koyun etinde 17 gram protein bulunuyor.
İlgili 20 soru bulundu
Dana etinin gerdan, but ve karın kısımları daha çok hareket ettikleri için daha kaslı ve serttir. Gerdan, but ve karından uzakta kalan kısımlar dana etinin en yumuşak ve en tercih edilen (dolayısıyla en pahalı) kısımlarıdır.
Fümeci SmokeHouse Dana lokum dananın sırt kısmından elde edilen yumuşak bir et çeşidi olarak sizlere servis edilir. Bonfile, sinir ve yağ gibi detaylar içermeyen lezzetli ve kemiksiz bir ettir. Dana lokum da bonfilenin en değerli, yumuşak ve lezzetli orta kısmıdır.
Araştırmacılar kırmızı etin protein, B-12 vitamini ve demir gibi önemli besin bileşeni içerdiğini söylüyor. Bununla birlikte, çok fazla kırmızı et yemenin bir kişinin belirli kanser, kalp hastalığı ve diğer sağlık sorunları riskini artırabileceğini gösteren kanıtlar vardır.
Eti dinlendirmemek
Taze ette biriken laktik asit, etin sertleşmesine ve zor pişmesine neden olur. Eğer kullanacağınız et çok taze ise kavurma yapmadan önce en az bir gün dolapta dinlendirmek etin sertliğini alır ve pişmesini kolaylaştırır.
Kırmızı Etin Zararları Var mıdır? Her besinde olduğu gibi kırmızı etin fazla tüketilmesi sağlığı olumsuz etkiler. Bunun en büyük nedeni bu tür yiyeceklerin içinde trans yağ olmasıdır. Trans yağ oranı da yüksek olan kırmızı et başta kalp damar hastalıkları olmak üzere birçok hastalığa neden olabilir.
Hem kolay pişsin hem de lokum gibi bir et olsun istiyorsanız bonfile tercihinde bulunabilirsiniz. Antrkot da çabuk pişen türlerden biridir.
Çabuk pişer; ızgara, fırın veya tavada pişirmeye uygundur.
Bursa'da İskender Kebabın kuzu koyun etinden olmasının aksine İstanbul'daki kebapçılarda daha çok dana eti kullanılmaktadır. İstanbul halkı alıştığı kebap kültüründen dolayı olsa gerek dana etini daha çok tercih ediyor.
ET NASIL YUMUŞACIK OLUR? Etin yumuşak olmasındaki bir diğer püf nokta ise sirke kullanmaktır. Et pişirilirken üzerine birkaç damla elma ya da üzüm sirkesi gezdirmek, etin yumuşak olmasını sağlar. Aynı zamanda sirke yerine limon suyu da kullanılabilir.
Koyunun arka ayaklarında yer alan parçalara but adı verilir. Yağsız ve yumuşak etli bölümdür. Lezzetli bir kuzu ve koyun eti için but önerilir.
Etin yumuşak olmasındaki en büyük etkenlerden birisi pişerken suyunu kaybetmemesidir. Bunun için de eti mühürleyerek pişirmek gerekir. Bu teknikle et, suyunu bırakmadan pişecek ve lokum gibi bir kıvama kavuşacaktır. Dana kuşbaşı nasıl pişirilirsorusunun en can alıcı yanıtlarından birisi de harlı ateşte pişirilmesidir.
Eti pişmeden önce 20 dakika soğuk suda bekletin.
Sağlıklı et için yavaş yavaş pişirmeyi tercih edin. Ayrıca sağlıklı et için ek yağ kullanmamaya dikkat edin. Etin piştiğinde yumuşak olması için, haşlama suyuna 1-2 yemek kaşığı sirke ekleyin. Pişmiş et ve çiğ eti birbirine değmeyecek şekilde saklayın.
Limon suyu, sirke ve yoğurt gibi asidik malzemeler etin proteinlerini kırarak yumuşamasını sağlar. Vaktin çoksa, etini bir gece soğan ve elma dilimleri ile beklet ve sonucu gör.
Tuzlama: Etinizin tuzlayıp 2 saat kadar bekletmeniz yumuşatma konusunda iyi bir sonuç verecektir. Çünkü tuz, etin protein yapısında tepkime yapar ve etin yumuşamasına yol açar. Etinizde fazla tuz olmaması için 2 saatlik bekletmenin ardından etinizi suya tutabilir ve peçete ile kurulayabilirsiniz.
Uludüz nedeni ise şöyle açıkladı: “Salam, sucuk gibi işlenmiş kırmızı etler kalp ve şeker hastalıkları riskini artırırken, doğada otlayan hayvanlardan elde edilen işlenmemiş kırmızı et ise sağlıklı ve besleyicidir.
Kuzu eti, kas işlevi için gerekli bir madde olan karnosinin üretilmesi için gerekli aminoasit olan beta-alanini içerir. İnsan kaslarındaki yüksek karnosin seviyeleri, yorgunluğun azalması ve egzersiz performansının artmasıyla ilişkilendirilmiştir. Kuzu eti, özellikle B12 vitamini bakımından zengindir.
Kronik hastalıklara yakalanma riskleri çok daha fazla
Başlıcaları; migren, diyabet, osteoporoz ve astım. Kalp krizi geçirme riskleri de, et tüketen insanlara azımsanmayacak derece fark atıyor. Et tüketmenin insanın hayatında ne denli önemli olduğuna tanıklık ediyor bu araştırma.
Bonfile, kontrfile, antrikot (Antrikot; sığırın iki kürek kemiği arasından ve pirzolalık yerinden çıkartılan, kemiğinden sıyrılmış et dilimi) ve T-bone kısımları ise dana etinin en yumuşak kısımlarıdır, dolayısıyla ızgara için mükemmeldir.
Kuzunun sırt kısmından çıkan filetonun dilimlenmiş halidir.
Antrikot: Dananın sırt bölgesinden çıkartılır. Bifteğin birinci kalite halidir. Yağlı ve yumuşak bir et olduğu için mangalda pişirmeye uygundur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri