Açılan pet şişe ve damacanaların içerisinde uzun süre tüketilmeyi bekleyen ya da bardağa koyulan, fakat uzun süre içilmeyen sular bu sırada bayatlayabilir. Üstelik suyun bekletilmesinin sonucu sadece bayatlaması değil.
Damacana suyun kapağı açıldıktan sonra en geç bir hafta içerisinde tüketilmesi gerekir. Kapağı açıldıktan bir hafta sonra damacana su, içerisinde zararlı bakteri ve mikroorganizmalar üretebilir. Damacanaların temizliği için fırça ya da hipo gibi zarar verici maddeler kullanılmaması tavsiye edilir.
Su ısındıkça taneciklerin hızlı hareket etmeye başlaması, gizlenen tatların da açığa çıkmasına neden olur. 1 ya da 2 gece beklemiş suyun tat dışında herhangi bir eksisi bulunmaz. Ancak çok uzun süre bekleyen yani tarihi geçmiş olan su, bayatlar ve mikroorganizmalar oluşturarak insan sağlığına zarar verebilir.
Baş ucumuzda bir gece ya da biraz daha uzun süre bek- lemiş suyu içmenin nahoşlaşan tadı dışında bir sakın- cası görünmüyor. Ancak çok uzun süre beklerse suda mikroorganizmalar oluşur ve suyu kokutur. Örneğin algler tarafından üretilen geosmin ve 2-metilizoborneol molekülleri suyun toprak gibi kokmasına neden olur.
Sağlık Bakanlığı, su damacanaların kullanım süresini 3 yıldan 5 yıla çıkardı.
İlgili 16 soru bulundu
Açılan pet şişe ve damacanaların içerisinde uzun süre tüketilmeyi bekleyen ya da bardağa koyulan, fakat uzun süre içilmeyen sular bu sırada bayatlayabilir. Üstelik suyun bekletilmesinin sonucu sadece bayatlaması değil.
Açılmış pet şişe ve damacanaların içerisindeki suyun uzun süre tüketilmemesi durumu suyun bayatlamasına neden olacaktır. Bunun yanı sıra su sadece bayatlamakla kalmaz, içerisinde sağlığımızı tehdit edebilecek zararlı maddeler oluşmaya başlar. Plastikte yer alan bazı kimyasallar zamanla şişelenmiş suya karışabilir.
Eğer damacana kullanıma uygunsa en fazla 7 gün içerisinde bulunan suyun tamamen tüketilmesi önerilir. Pet şişede yer alan suyun da üzerinde son kullanım tarihi yazar. Bu tarihi geçirmemek şartıyla su gönül rahatlığıyla tüketilebilir.
Pet veya cam şişelerde beklemiş sularda kolera, salmonella gibi bakteriler, amip gibi parazitler, rotavirüs, Hepatit A ve E gibi virüsler bulaşabileceğini belirten Uzm. Dr. Bengisu Ay, "Hepsinin ortak bulgusu bulantı kusma ve ishaldir. Arabada uzun süre beklemiş su tekrar kullanılmamalı" dedi.
GÜNEŞ ALTINDA KALMASI VE SOĞUKTA DONMASI SAĞLIĞA ZARARLI TÜDEF Genel Başkanı Hasan Atak, piyasada üretim ve son kullanma tarihleri arasında 18 ay, 15 ay süre olan pet şişe suları bulunduğunu belirtirken, "Bir çoğunun son kullanma tarihi ise tüketici için de makul süre olan 12 ay.
Bebekler 6. aylarına kadar, sadece anne sütü sayesinde su ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayabilirler. “Neden bebeğe ilk 6 ay su verilmemeli?” sorusunun bir diğer cevabı ise anne sütünde bulunan vitamin ve mineraller ile ilgilidir. İlk 6 ay bebeğinize vereceğiniz su, onun karnının doymasına neden olabilir.
Damacana su, direkt güneş ışığı almayan, yeterince havalandırılan temiz bir ortamda saklandığı sürece, değişime uğramadan en az 10 gün süreyle yapısını korur. Damacana suyu ayrıca serin ve kuru bir ortamda muhafaza etmek gerekir.
Kısacası suyun kimyasal yapısı değişime uğruyor. Aynı zamanda bu durum suyun pH seviyesini düşürdüğü için tadının da değişmesine sebep oluyor. Sonuç olarak bir gece boyunca açıkta duran suyu içtiğinizde bakteriler de suyla birlikte hızla vücudunuza giriyor ve sağlığınız için büyük bir tehdit oluşturuyor.
"Arabada unutulan suyu kullanmayın"
Ay, şöyle devam etti: "Beklemiş sularda kolera, sigella, salmonella, aeromonas, lejyonella gibi bakteriler, giardia ve amip gibi parazitler, norwalk, rotavirüs, Hepatit A ve E gibi virüsler bulaşabilir.
Damacana suyun kapağı açıldıktan sonra, su sahip olduğu sağlıklı bileşenlerini kaybedebilir. İçerisinde zararlı mikroorganizmalar ve bileşenler üreyebilir. Bu sebeple damacana sular, kapağı açıldıktan sonra maksimum bir hafta içerisinde tüketilmelidir.
Eğer su kalitesi kullanıcının önceliği ise, su arıtma cihazı en iyi seçenek olabilir. Ayrıca, uzun vadede maliyet tasarrufu sağlamak isteyenler de su arıtma cihazlarını tercih edebilirler. Ancak, damacana suyu kullanmak daha kolay ve uygun maliyetli bir seçenek olabilir.
Evet, bu noktalar da bayatlama konusunda belirleyici; fakat bayat su özelinde bu unsurların dışında farklı etkenler de mevcut olabilir. Peki, o etkenler neler? Açılan pet şişe ve damacanaların içerisinde uzun süre tüketilmeyi bekleyen ya da bardağa koyulan, fakat uzun süre içilmeyen sular bu sırada bayatlayabilirler.
Fakat yeterli miktarda anne sütü ile beslenen bir bebeğin, ilk 6 ay su içmesine gerek yoktur. Çünkü bebeğin gelişimi için ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmesi gerekir ve anne sütünün %80'inden fazlası sudan oluşur.
Su zehirlenmesinin belirtileri fark edilmeyebilir. Kafa karışıklığı, yer-zaman karışıklığı, mide bulantısı, kusma, zihin durumunda değişiklikler ve psikotik belirtilerin olduğu erken dönemde bu durum fark edilmeden devam edebilir.
Kapalı bir kap içinde (biz buna şişe diyelim) kalan su zamanla o kapın içindeki maddeleri emer,plastikse bu daha çabuk olabilir ve su bozulur,dış etkenlere bağlı olarak güneşinde yosunlanma yapmasını örnek gösterirsek suyun kalitesi düşer. Evet su bayatlar.
Ambalajın kapağının üzerinde olur genelde.
Dibinde yosun tutuyor diye... Yosun tutmuş şişeden su içilse ne olur? Suyun berrak, kokusuz ve beklememiş olması halinde bu suyu bir kere içmekten elbette bir şey olmaz. Mesela yavaş debisi olan bir derede taş yosun tutar. O dereden su içilmemesi diye bir şey söz konusu değildir.
Musluk suyu, uygun bir şekilde saklandığı sürece 6 aya kadar saklanabilir ve tüketilebilir. Ancak zamanla suyun tadında bozukluklar meydana gelebilir. Musluk suyunu uygun bir şekilde saklamak için, temiz ve steril kaplar kullanabilirsiniz. Ancak kapların üzerine suyu doldurma tarihini yazabilirsiniz.
4 yıldır alıyoruz, ilk defa eski tarihli bir damacanaya denk geldim. Şişe üretim tarihi 07/16 yazıyor. İlgili mevzuat gereği damacanaların 5 yıl veya 75 dolumda imha edilmeleri gerekiyor.
TÜDEF'e göre piyasada son kullanma tarihi 15 ay ve 18 ay olan pet su markaları var ve firmalar yönetmelikte bu konunun yer almadığı gerekçesiyle sorumluluktan kaçıyor. 2004'te yürürlüğe giren Doğal Mineralli Sular Hakkındaki Yönetmelik'te de konuyla ilgili belirleyici süre yok.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri