Bunun yanı sıra düzenli aralıklarla yaşa ve bünyeye aykırı olacak miktarlarda ve türlerde hayvan iç yağı tüketmek, orta ve uzun vadeli tüketimde kolesterol veya kalp rahatsızlıklarına sebebiyet verecektir. Bu tür mağduriyetlerine önlenmesinde tüketim özellikleri oldukça önemlidir.
İç yağı işlenmeyen, ham yağa verilen isimdir. İşlendiği haline ise don yağı adı verilmektedir. Hayvanın iç yağları özellikle gıda sektöründe yemeklerin lezzetini artırmak için tercih edilmektedir. Bu yüzden kebap, döner, köfte, kavurma, sucuk, salam, sosis gibi et ürünlerinin üretiminde kullanılmaktadır.
Kalp ve damar hastalıklarına iyi geldiği, damar tıkanıklarının önüne geçtiği ve bu sayede de kalbi koruduğu uzman doktorlar tarafından belirtilmektedir. Bunun yanı sıra antioksidan etkisi sayesinde bağışıklığı kuvvetlendirmekte, içindeki omega yağ asitleri sayesinde de vücudun dengesini sağlamaktadır.
Hayvanların omurgasının son kısmında bulunan kuyruk yağı katı halde bulunan bir hayvansal yağdır. Bu yüzden don yağı olarak da bilinir. Kuyruk yağı sağlıklı bir yağ olduğu için kalp ve damar sağlığına iyi gelir. Ancak aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır.
Kuyruk yağı, hayvanların kuyruk sokumunda yer alan yağlı bir et parçasıdır. İç yağı, don yağı isimleriyle kasaplarda satılmaktadır. Kuyruk yağı, bazı yemeklerde yağ olarak ve lezzet vermesi amacıyla kullanılır. Sadece gıda alanında değil, mum ve sabun yapımında da kuyruk yağından faydalanılır.
İlgili 39 soru bulundu
Hayvan iç yağları gıda sektörüne gıdanın lezzetini arttırmak için kullanılmaktadır. Bu nedenle iç yağların köftelik yağ, dönerlik yağ, sucuk yağı olarak köfte, döner, kebab, kavurma, sucuk gibi yiyeceklerin yapımında özellikle tercih edildiği görülmektedir.
Kalp sağlığını koruyup kan basıncını dengelemektedir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Cilt hücrelerinin yenilenmesini sağlamaktadır.
Zeytinyağı Belkide dünyadaki en sağlıklı yağdan bahsediyoruz. Zeytinyağı içerisinde bulunan doymamış yağlar ile kalp damar sağlığı için önemli bir bileşen.
Sağlık için en zararlıları doymuş yağlar ve trans yağlardır. Bunlar LDL (kötü) kolesterolü yükseltirler ve oda ısısında katıdırlar (ayrıca bakınız). Doymamış yağlar oda ısısında sıvıdır ve çoğunlukla bitkisel kaynaklıdır.
Küçükbaş ve büyükbaş hayvanların vücutlarından özellikle de belde, bağırsak ve böbrek çevrelerinden elde edilen hayvansal yağlara iç yağ denilmektedir. Pek çok farklı sektörde hammadde olarak kullanılan dana iç yağlar, en fazla gıda sanayisinde kullanılmaktadır.
Sırtlarında yahut bağırsaklarında taşıdıkları ya da kemiğe karışan yağlar hariç olmak üzere, sığır ve koyunun ise iç yağlarını onlara haram kıldık.
Koyun kuyruğunda bulunan içyağına kuyruk yağı denir.
İç yağ; hayvanların omurgasının sonunda kuyruk bölümünde biriken yağlı kısımdır. İç yağ, kuyruk yağı ve don yağı olarak da bilinir. Genellikle kavurma, sucuk, döner, köfte ve kebap gibi yiyeceklerin yapımında lezzet vermesi için kullanılır.
Kasaplık hayvanların genellikle bel, böbrek çevresi ve bağırsaklarının dış kısmında bulunan işlenmemiş ham yağa verilen isim. İçyağın işlenmiş haline donyağı denir.
Dana gömlek yağı, gömlek yağı dolması yapılırken, ciğer sarma yapılırken, Trakya Bölgesi'nde oğlak dolması yapılırken oğlak etinin kurumaması ve eşlik ettiği muazzam lezzetlere bir aroma katması için kullanılmaktadır.
Hayvansal bir yağ çeşidi olan don yağı dana etinden sonraki kalan kısmından elde edilir. Gıda tüketiminde ve sanayide kullanılır.
Akciğer ve kalbe fayda sağlamaktadır.
Bu nedenle sağlıklı çalışabilmesi için vücuda yeteri miktarda hayvansal yağ alınması önemlidir. Aynı zamanda son yıllarda yapılan araştırmalarda hayvansal yağ tüketiminin kalp sağlığı açısından da önemli olduğunu sonucuna varılmıştır.
Çeşitli işlemlerden geçirilerek elde edilen bir zeytinyağı türü olan rafine zeytinyağı, sızma yağlara göre ısıya çok daha dayanıklıdır. Dumanlanma noktası yaklaşık 240 C° olan rafine zeytinyağı, soteleme, kızartma ve ızgara gibi yüksek sıcaklıkta pişirilen yemeklerde, güvenli kullanılabilir.
Sağlıklı yağ dediğimizde akla gelen ilk yağlardan olan zeytinyağı, doymamış yağ asitleriyle margarin, palm yağı gibi zararlı ve doymuş yağ asitlerine kıyasla çok daha sağlıklı. Doymuş yağ asiteri yerine doymamış yağ asitleri tüketmeniz kanınızdaki kolestrol seviyesini de düşürecektir.
Çoklu doymamış yağlar açısından zengin yağlar ; ayçiçek yağı (%65), soya fasulyesi (%63) ve mısırdır (%60). Bu nedenle kızartma için kesinlikle önerilmez. Bu açıdan bakıldığında en sağlıklı yağ, sadece %10 çoklu doymamış yağ içeriği ile sızma zeytinyağı olup, onu %30 ile yerfıstığı takip etmektedir.
Kızartma için en sık kullanılan rafine yağlar arasında aspir ve soya fasulyesi yağı bulunur ve bunlardan ikincisi genellikle bitkisel yağ olarak etiketlenir. En güvenli seçimlerden biri ise yer fıstığı veya kanola yağıdır.
Çorba, pilav ve makarnalarda yumuşak kase margarin, sabah kahvaltısında 1 bıçak ucu kadar tereyağı, yemeklerde ayçiçek mısırözü veya soya yağı, salatalarınızda ve zeytinyağlı yemeklerinizde ise zeytinyağı kullanabilirsiniz. Tereyağı hayvansal bir yağ olduğundan kolesterol ve doymuş yağ içeriği yüksektir.
İç Yağı (1Kg) - 152.78 TL + KDV.
Yemeklerde kullanılmasının yanı sıra diz ağrıları için de kuyruk yağı kremi kullanılabilir. Bu yüzden evde kuyruk yağı kremi hazırlanmaktadır. DİKKAT : Bu krem diz ve eklem ağrılarında kullanıldığında olumlu sonuç verebilir ancak yüzde kullanılması kesinlikle önerilmemektedir.
Kullanım alanları kavurma yapmak istediğinizde eti pişirdikten sonra bu yağdan ekleyebilirsiniz, köfte yaparken buzluktan çıkartıp kıymaya rendeleyebilirsiniz. Etle yapılan kuru veya sebze yemeklerine küçük miktarda eklenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri