Darbuka veya dümbelek, özellikle Orta Doğu'da ve Balkanlarda kullanılan vurmalı bir çalgıdır.
Darbukada düm ve tek şeklinde iki vuruş çeşidi vardır ilki giriş diğeri ise süsleme ve ahenk yaratmak içindir. – Bakır Darbuka olmak üzere dört çeşittir. Döküm Darbuka gövdesi dökme demirden yapılmıştır. Geri kalan kısımlarında ise demirin sıcaklığına göre plastik ya da sentetik deri kullanılmaktadır.
Arap dünyasında ve Arap müziğinde kullanılan darbuka formu, kültürel etkileşim ve iletişim sonucu son yıllarda bir çok müzik türünde kullanılmaya başlandı ve kabullenildi.
Darbuka, tek başlı ve kadeh şeklinde bir vurmalı çalgıdır. Orta Doğu, Balkanlar, Kuzey Afrika ve Türkiye'de yaygın olarak kullanılır. Darbuka genellikle alüminyum, bakır, tunç, seramik veya ahşap malzemeden yapılır. Derisi ise plastik, sentetik veya hayvan derisinden olabilir.
Farklı kültürler tarafından kullanılan ve çömlek, döküm, bakır gibi maddelerden oluşan darbuka, vurmalı bir çalgı türüdür. Kasnak bölümüne sentetik deri monte edilmesi ile gergin bir zemin hazırlanır. Alt kısmı uzun boru şeklindedir. Kullanılan malzemelerin sıcaklığa dayanır şekilde olması gerekir.
İlgili 27 soru bulundu
Mâdeni (teneke, nadiren bakır) kaplı olanlarına “darbuka” , toprak olanlara “dümbelek” ve halk musikisinde “çömlek” denilmektedir. Tahta kaplı olanları da görülmüştür. Ağız kısmı deridendir (keçi, balık vs. derisi).
Ülkemizde türk halk müziği ve türk sanat müziği türlerinde aktif olarak kullanılan darbuka farklı bölgelerde dümbek, dümbelek, deplek, deblek, dönbek, tömbek, darbeki, debulak isimleri ile de kullanılmaktadır.
Darbuka Malzemeleri Nelerdir? Uzun yıllardır dümbek, deblek, tömbek ya da dönbek gibi farklı isimler ile anılan darbuka; eski zamanlarda pişmiş topraktan üretilirken günümüzde ise alüminyum, maden ya da alçı gibi malzemelerden yapılmaktadır. Ön tarafı geniş olan darbuka arkaya doğru daralan bir boru yapısına sahiptir.
En popüler müzik aletlerinden biri olan darbuka, Orta Doğu ve Akdeniz bölgesinde yaygın olarak kullanılan bir tür tambur davuludur. Genellikle küçük boyutlarda ve el yapımı olarak üretilir ve metal veya keramik gibi malzemelerden yapılır.
1)Enstrümanı çalmayı ne kadar sürede öğrenebilirim? Daha önce herhangi bir müzik eğitimi almadıysanız derslere düzenli gelinir ve yeteri kadar pratik yapılırsa 3 ile 6 ayın sonunda notayla birlikte enstrüman çalınabilir.Bundan sonraki süreçte ise ileri teknik bilgiler ve egzersizlerle eğitime devam edilir.
Darbuka veya dümbelek, özellikle Orta Doğu'da ve Balkanlarda kullanılan vurmalı bir çalgıdır.
Açıklama. Müzisyenlere uygun tını ve ideal ölçülere sahip olan bir darbukadır. Üzerindeki el işçili motifler ve özel statik boyası ile, bu darbukaya hem görsel bir estetik, hem de dayanıklılık kazandırıyor.
Darbuka da benzeri bir çalgıdır: Deri gerili kısmı geniş, dip tarafı dar, silindirimsi yapıdadır.Gövdesi madenden ya da pişmiş topraktan olabilir. “Dümbelek” aynı zamanda, biraz argo olmakla birlikte, anlayışsız, sersem anlamına da gelir.
Örneğin, döküm malzemelerden üretilen enstrümanlar 35 cm çember çapına sahiptir. Çömlek modeller ise 22 cm deri ölçüleri ile ön plana çıkar. 3 numara darbuka modelleri çoğunlukla profesyonel kullanıcılar tarafından tercih edilir.
Darbuka çalgısı, kullanım ve icra teknikleri, ritim terimleri, nota değerleri, birim zaman, mertebe, usul, basit usullerin tasnifinin öğretildiği bu eğitim programında katılımcılara, çalınan ritimleri okuyup notaya alabilme bilgi ve becerisi kazandırılır.
Türk Dil Kurumu güncel sözlüğüne göre darbuka kelimesinin anlamı: - Toprak veya madenden yapılan, bir yanı açık, vurmalı çalgı. Darbuka kelimesi eğer yukarıdaki anlamı karşılamak maksadıyla kullanılacaksa doğru yazılışının darbuka şeklinde olması gerekmektedir.
Bu şekilde ses çıkartan enstrümanların hepsi perküsyon aletleri kategorisine girer. Vurmalı çalgılar isimleri def, timpani, zil, bateri, üçgen, bongo, davul, marakas, tabla, kudüm, santur, ağız kopuzu, bendir, asma davul, arp, marimba, kalimba, çalpara, darbuka, davul, bateri, ksilofon, kanun, piyano olarak sayılır.
darabukka i. taborine i. goblet drum i. a kind of drum i.
Yöre halk müziğinde kullanılan çalgılar; davul, zurna, sipsi, saz, ud, cümbüş, keman, darbuka, dümbek, tek, kaşık, boğaz, kabak kemane, zil, ruzba, çifte, klarnet, gırnata, gayda, kemence, bağlama, cura, cura bağlama.
Ritim duygunuzu ve müzik kulağınızı geliştiren bu çalgı, aslında çalması en kolay enstrümanlardan biridir.
Bunlara örnek olarak başlıca şu çalgılar sayılabilir; Çeng, Tanbur, Kanun, Santur, Kös, Kudüm, Çöğür, Daire, Cura, Zurna, Iklığ, Balaban, Nefir, Kaval (Üngör, 2004: 41).
Telli müzik aletleri arasında en yaygın müzik aletleri gitar, saz, bağlama, ud olarak verilebilir. Vurmalı müzik aletlerine örnek olarak davul, bateri, darbuka gösterilmektedir. Nefesli müzik aletleri flüt, klarnet, zurna, saksafon, ney gibi enstrümanlardan oluşmaktadır.
Türk coğrafyasında son derece yaygın olmasının en önemli nedeni Türklerin ilk çalgılarından biri olması ile ilişkilidir. Davul, Türklerin en eski devletlerinden biri olan Hunlardan bugüne Türk kültür tarihinde önemli bir yer edinmiş, isim değişiklikleriyle ve şekil değişiklikleriyle günümüze kadar ulaşmıştır.
Org, genellikle kiliselerde, tiyatrolarda ve konser salonlarında kullanılan büyük, çok yönlü bir enstrümandır. Klavye ise daha küçük, taşınabilir bir enstrümandır ve genellikle evlerde, stüdyolarda ve canlı müzik performanslarında kullanılır. Hem org hem de klavyeler, birçok farklı türde müzikte kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri