Evet, Tekafül sigorta ile DASK, Kasko, Konut Sigortası gibi sigorta ürünleri ve BES yaptırılabilir, helaldir. Ülkemizde adı katlım sigortacılığı olan faaliyetin diğer yaygın isimleri üyelik ve tekafül sigortacılığıdır. Fıkha dayandığı için “İslami sigortacılık” ifadesi de kullanılmaktadır.
Konut sigortaları isteğe bağlı olarak yaptırılabilirken DASK ise herkes için zorunlu. “DASK zorunlu mu, cezası var mı?” sorusunun yanıtı ise hem evet hem hayır. DASK yaptırmayanlara maddi bir yaptırım uygulanmıyor ancak geçerli bir DASK poliçesi bulunmayan evlere elektrik, su, doğalgaz gibi hizmetler verilmiyor.
Sual: Sigortaların veya bankaların yaptığı özel emeklilik, dinen caiz midir? Evet, caizdir.
Yaşanan büyük afetlerin ardından Afet Sigortaları Kanunu'na göre deprem sigortası zorunlu hale getirilmiştir. DASK sigortası yaptırmayanlar, meydana gelebilecek depremlerin ardından devletin sunduğu konut kredisi, zarar gören binalar için verilen yardımlar ve her türlü destekten mahrum kalacaklardır.
İlgili 25 soru bulundu
Mesken sahibinin değişikliği durumunda, DASK kapsamı dışında kalan yerlere yanlışlıkla Zorunlu Deprem Sigortası poliçesi düzenlendiği sigorta ettiren tarafından belgelendiğinde, poliçe başlangıç tarihinden itibaren iptal edilir. Ödenmiş olan tüm DASK primleri sigorta ettiren kişiye iade edilir.
DASK kimindir? Siz sigortalılarındır. Yani içinde bulunduğumuz anda yaşayan Zorunlu Deprem Sigortası sahibi vatandaşlarımızındır. Sizlerin ödediği primlerden oluşan fonları ve bu fonlarla alınan reasürans koruması ile siz sigortalıların deprem sonucu oluşan hasarlarını poliçe limiti ile sınırlı olmak üzere öder.
Elbette zorunlu tutulan tüm sigorta işlemlerinde olduğu gibi deprem sigortası da kişilerin tercihine bırakılmadan yaptırılması zorunlu olan sigorta türü olarak yer alıyor. Ancak zorunlu olmasına rağmen herhangi bir maddi cezası bulunmuyor.
DASK sigortasında 2023 yılı için belirlenen limit 640 bin TL. Konutun değerinin bu azami teminat tutarını aşması durumunda konut sahiplerinin 'konut sigortası' yaptırması gerektiğine dikkat çeken sigorta sektörü temsilcisi Selcen Gür, “Türkiye'de hala konutların yüzde 45'ini sigortalı değil.
Depremin yol açtığı zararın karşılanmasını sağlayan bir sigorta ürünüdür. ZDS'nin geçerlilik süresi ne kadardır? Zorunlu Deprem Sigortası'nın süresi bir yıldır. Sigorta sözleşmesinin her yıl poliçe süresi sona ermeden yenilenmesi gereklidir.
Sigorta akdi, güvence gibi objektif olmayan bir şeyin satışıdır. Sigorta ve özellikle hayat sigortasında takdir-i ilâhîye meydan okuma vardır. İslâm'ın yasakladığı bu unsurları taşıyan sigortanın da haram olması gerekir. Buna göre, sigortacının prim, sigortalının da tazminat alması caiz değildir.
Faizsiz sigortacılık, ülkemizde katılım sigortacılığı (Tekafül) olarak yaygın kullanılmakla birlikte, yardımlaşma esasına dayalı sigorta türünü ifade etmektedir. Katılım Sigortacılığında amaç, sigortaya dahil olan kişiler arasında dayanışma ve yardımlaşma sağlanmasıdır.
Yasalara uygun olarak yapılıyorsa bir sakıncası yoktur.
Buna göre 100 metrekare bir daire için deprem olması durumunda alınacak teminat 150 bin 800 lira. Yıllık DASK poliçesine ödenecek tutar ise 354 lira.
DASK, Zorunlu Deprem Sigortası ile depremin ve deprem sonucu meydana gelen yangın, infilak, tsunami ve yer kaymasının doğrudan neden olacağı maddi zararları, poliçenizde belirtilmiş limitler dahilinde nakit olarak karşılar. Binanız tamamen ya da kısmi olarak zarar görmüş olsa da teminat altındadır.
Tahsin Yaşar kredili alınan konutlara ödenen DASK bedellerine bankanın el koyamayacağını söyledi. Yaşar, “Kredisini düzenli ödeyen ve yıkılmayacak olan binaların DASK ödemelerine banka el koyamaz” dedi.
DASK'ın bir konut için ödeyeceği en yüksek tazminat tutarı 640 bin TL. Örneğin, konutunuz 100 metrekare ise, depremde yıkıldıysa DASK size 301 bin TL ödeyecek. Konutunuz 150 metrekare ise 452 bin TL, 200 metrekare ise 603 bin lira alacaksınız.
29'uncu maddede yer alan ifade ise şöyle: Yıkılan, yanan veya ağır hasara uğrayan veya uğraması muhtemel olan binalarla imar planları gereğince kamulaştırılmasında zorunluluk bulunan yerlerdeki binalarda oturan ailelere HAK SAHİBİ OLMAK şartıyla konut yaptırılır veya kredi verilir.
DASK yani zorunlu deprem sigortası olmayan depremzedeler 7269 sayılı Kanun'un 29/8. maddesi gereğince hak sahipliği olmadığı için konut ve kredi alamayabilirler. Bu konuda acilen bir düzenleme yapılarak bu imkan sağlanmalı ve DASK olmayan depremzedelere de konut yaptırılmalı ve kredi verilmelidir.
Ev sahipleri elektrik ve su faturasını kendi adına düzenleyecekse, evlerini kiraya vermeden önce Zorunlu Deprem Sigortası yaptırmalıdır. Kiracı elektrik ve su faturasını kendi adına düzenleyecekse, bu durumda ev sahibi adına sigorta ettiren olarak Zorunlu Deprem Sigortası yaptırmalıdır.
Kanuna göre zorunlu deprem sigortasını (DASK) yaptırmamış olan depremzedeler yıkılan, ağır veya orta hasarlı konutları için hak sahibi olamıyor. Yani DASK'ı olmayan depremzedenin, devletin yapacağı konutları 20 yıla varan taksitle alma hakları bile yok.
Devletin zorunlu kıldığı DASK sigortası deprem sonucu oluşan yangın, patlama ve yer kaymasının yalnızca binada meydana getirdiği hasarları kapsıyor. Bölgeye göre farklılık gösteren DASK ücreti için metrekare bedeli belirlenirken, betonarme yapılar için 3.016 TL, diğer yapılar için 2.080 TL olarak hesaplanıyor.
Zorunlu Deprem Sigortası (ZDS), kiracı tarafından kendi adına yaptırılamaz. Kiracının, zorunlu deprem sigortasını yaptırmasının tek yolu "Sigorta Ettiren" sıfatıyla, ev sahibi adına poliçe kestirmek olur.
2000 yılında kurulan Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), ülkemizde Zorunlu Deprem Sigortası edindirme, uygulama ve yönetimi faaliyetlerinden sorumlu tüzel kimlikli bir kamu kuruluşudur.
DASK yaptırmayan ev ve iş yeri sahiplerine herhangi bir para cezası uygulanmaz. Buna karşılık geçerli ZDS poliçesinin bulunmaması, mülk sahipleri için bazı engelleyici ve maddi kayıpları beraberinde getiren olumsuz durumlara yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri