Zorunlu deprem sigortasının zorunlu olduğu işlemler şunlardır: Elektrik, su ve doğal gaz abonelik işlemleri: 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince elektrik, su ve doğalgaz abonelik işlemleri için zorunlu deprem sigortası yaptırmak gerekiyor.
EMO - SU VE ELEKTRİK ABONELİĞİ İÇİN 'DASK' ŞARTI (MİLLİYET) Hazine Müsteşarlığı'nın, 18 Ağustos'ta yürürlüğe girecek yönetmeliğine göre, zorunlu deprem sigortasının varlığı ve geçerliliği, tapu işlemlerinde, su ve elektrik abonelik işlemlerinde ve konut kredisi işlemlerinde kontrol edilecek.
Mülke sahip olduğuna dair belge (Kira sözleşmesi, Tapu belgesi vb.) Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) numarası İskan belgesi. Nüfus cüzdanı
DASK yaptırmayan ev ve iş yeri sahiplerine herhangi bir para cezası uygulanmaz. Buna karşılık geçerli ZDS poliçesinin bulunmaması, mülk sahipleri için bazı engelleyici ve maddi kayıpları beraberinde getiren olumsuz durumlara yol açabilir.
DASK yani zorunlu deprem sigortası olmayan depremzedeler 7269 sayılı Kanun'un 29/8. maddesi gereğince hak sahipliği olmadığı için konut ve kredi alamayabilirler. Bu konuda acilen bir düzenleme yapılarak bu imkan sağlanmalı ve DASK olmayan depremzedelere de konut yaptırılmalı ve kredi verilmelidir.
İlgili 38 soru bulundu
Elbette zorunlu tutulan tüm sigorta işlemlerinde olduğu gibi deprem sigortası da kişilerin tercihine bırakılmadan yaptırılması zorunlu olan sigorta türü olarak yer alıyor. Ancak zorunlu olmasına rağmen herhangi bir maddi cezası bulunmuyor.
Dask yaptırma online olarak da yapılabilmektedir. İnternet üzerinden kamu ve özel bankaların internet siteleri üzerinden DASK online olarak düzenlenebilmektedir. DASK sigorta yaptırma işlemi için bankaların çağrı merkezleri de kullanılabilir.
Yaşanan büyük afetlerin ardından Afet Sigortaları Kanunu'na göre deprem sigortası zorunlu hale getirilmiştir. DASK sigortası yaptırmayanlar, meydana gelebilecek depremlerin ardından devletin sunduğu konut kredisi, zarar gören binalar için verilen yardımlar ve her türlü destekten mahrum kalacaklardır.
Buna göre 100 metrekare bir daire için deprem olması durumunda alınacak teminat 150 bin 800 lira. Yıllık DASK poliçesine ödenecek tutar ise 354 lira.
Devletin zorunlu kıldığı DASK sigortası deprem sonucu oluşan yangın, patlama ve yer kaymasının yalnızca binada meydana getirdiği hasarları kapsıyor. Bölgeye göre farklılık gösteren DASK ücreti için metrekare bedeli belirlenirken, betonarme yapılar için 3.016 TL, diğer yapılar için 2.080 TL olarak hesaplanıyor.
Yeni taşınılan ev için su aboneliği başvurusu yapmak niyetindeyseniz, yaşadığınız bölgede su dağıtımını yapan kuruma gitmeniz gerekir. Kimlik kartınız ve daha önceki su faturalarından birini götürerek aboneliğinizi kolaylıkla başlatabilirsiniz. Su abonelik işlemleri için gerekli olan ücreti de ödemeniz gerekmektedir.
e-DEVLET SU ABONELİĞİ BAŞVURUSU NASIL YAPILIR? - e-devlet adresi üzerinden T.C. kimlik numaranızı ve şifrenizi girmenizin ardından bulunduğunuz ilin su abonelik şirketinin adını yazın. - Yeni Abonelik Başvurusu sekmenizi tıklayın ve su aboneliği yapacağınız yerin adres bilgilerini doldurun.
Zorunlu Deprem Sigortası, kiracı tarafından kendi adına yaptırılamaz. Kiracı, Zorunlu Deprem Sigortasını "Sigorta Ettiren" sıfatıyla, ev sahibi adına yaptırabilir. Her durumda tazminat, tapuda “Hak Sahibi” olarak belirtilen kişiye ödenir.
DASK sigortası tamamen depremden kaynaklı zararlara yönelik yaptırılan bir sigorta türü. Deprem ve depremin neden olduğu tsunami, infilak, toprak kayması gibi nedenlerle konutlarda meydana gelen zararlar DASK tarafından karşılanabiliyor. Bu özelliğiyle DASK sigortası su baskını nedeniyle oluşan zararları karşılamıyor.
Su aboneliği açtırma için gereken belgeler kurumlar arasında farklılıklar gösterse de temel olarak gerekli şunlar: T.C kimlik belgesi. Evin mülkiyetini temsil eden tapu kaydı, lojman tahsis belgesi ya da kira sözleşmesi gibi evraklar.
Bu doğrultuda betonarme yapılar için geçerli olan DASK metrekare bedeli, 2023 yılı içerisinde 3.016 Türk lirası olarak ödenecektir. 2023 yılında diğer yapıların DASK sigorta bedeli hesabında geçerli olacak esas metrekare bedeli ise 2.080 Türk lirası olarak belirlenmiştir.
2023 yılında betonarme yapıda 3 bin 16 TL metrekare ödemesi yapan DASK, diğer yapılar için ise 2 bin 80 TL ödeme yapılacağını bildirdi. Bu kapsamda tavan tutar 640 bin TL olarak belirlendi.
Ruhsatsız olan evler kaçak yapı olarak değerlendirildiği için ruhsatsız evlere DASK yaptırmak maalesef mümkün değildir. Ancak tapuda mesken olarak geçen konutların hepsine DASK yapılabilir.
DASK, Zorunlu Deprem Sigortası sisteminin yürütülmesinde sigorta şirketleri, acenteler ve bankalarla iş birliği yapar. Tüm sigorta şirketleri, acenteleri ve banka şubeleri DASK adına Zorunlu Deprem Sigortası poliçesi düzenler.
DASK poliçenizin süresinin 1 yıl sonra dolmasını müteakip çalıştığınız sigorta şirketi görevlisi sizi arayacaktır. Sigortanızın devam etmesini isterseniz ilgili sigorta şirketi sizin adınıza tekrar bir poliçe oluşturur.
Şubelerimiz ile internet ve mobil uygulamamız üzerinden DASK satın alabilirsiniz.
DASK Nasıl Yapılır? Zorunlu Deprem Sigortası DASK sigortanızı Yapı Kredi Mobil ve Yapı Kredi Bireysel İnternet Şubesi'nde Sigortalar adımından yapabilirsiniz.
Fakat her iki durumda da yaptırılan sigorta poliçesi ev sahibi adına düzenlenmektedir ve poliçede ev sahibi “sigortalı” olarak yer alır. DASK yaptırma masrafı, kişinin ev sahibi olma durumunda ev sahibinindir. Kiracının sigortaya dair herhangi bir ödeme yapma zorunluluğu yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri