Kastamonu'ya özgü yemekler arasında
Kastamonu'nun en meşhur ürünü ise Taşköprü sarımsağı olarak bilinmektedir.
Mutlaka denemeniz ve hatta yanınızda götürmeniz gereken tatlar; Taşköprü sarımsağı, Tosya üzümü, İnebolu kestanesi, Tosya pirinçleri ve üryani eriği olarak sayılabilir. 1746 senesinden beri var olsa da 2001 senesinde turizme kazandırılan Münire Medresesi El Sanatları Çarşısı'ndan da Kastamonu'ya ait el sanatlarını ...
Kastamonu, elverişli coğrafi şartları ve iklimi dolayısıyla zengin bir beslenme geleneğine sahip olmuştur. Elması, üryani eriği, Taşköprü'nün sarımsağı, Tosya'nın pirinci ve üzümü yurt çapında ün yapmıştır.
Şehrin simgesi haline gelen pek çok hediyelik ürün bulunmaktadır. Özellikle buzdolabı magnetleri, Tosya pirinci, Taşköprü sarımsağı, sarı yazma, sini bezi, ala eriği hediyelik eşya denildiğinde ilk akla gelenlerdir. Şehirde özellikle kadınların yaptığı el yapımı ürünler dikkat çekmektedir.
İlgili 20 soru bulundu
Kastamonu'nun Devrekani ilçesinde eve davet edilen misafirlere yapılan Hindi Bandumasından sonra ikram edilen cırık tatlısı, coğrafi işaretli ürün olarak tescillendi. Son yıllarda gastronomi alanında adından sıkça söz ettiren Kastamonu'nun yöresel lezzetlerine coğrafi işaret alınması süreci devam ediyor.
Yemekleri kadar tatlıları da meşhur. Kastamonu'nun meşhur tatlıları ne derseniz ilk cevap her zaman çekme helvası. Başka lezzetli tatlıları da var elbette.
İlimizde yetiştirilen önemli tarım ürünleri buğday, arpa, patatestir. Sanayi bitkisi olarak da şekerpancarı ve sarımsak üretilmektedir. Tüm Türkiye'de üretilen sarımsağın % 25'i Kastamonu'da üretilmektedir.
Ormanlarıyla ünlü Kastamonu'da yaban hayatı envanteri çıkarıldı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na bağlı 10. Bölge Müdürlüğü Ilgaz Dağı Milli Park Müdürlüğü'nün yaptığı envanter çalışmalarında, il genelinde yaklaşık 204 boz ayı, bin 340 karaca, 580 geyik, 320 kurt, 316 tavşan, 144 tilki ve 72 sansarın varlığı belirlendi.
Şeyh Şaban-ı Veli Külliyesi
Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî, Hacı Bektaş-ı Veli, Hacı Bayram-ı Veli ve Şeyh Şaban-ı Veli; Anadolu'nun 4 büyük evliyası olarak kabul ediliyor. “Evliyalar şehri” olarak da bilinen Kastamonu, Şeyh Şaban-ı Veli'nin kabrinin bulunduğu külliyeye ev sahipliği yapıyor.
Kastamonu'nun en popüler ve en çok tercih edilen plajları arasında; Abana Plajı, Evrenye Kadınlar Plajı, Ginolu Koyu Plajı, Hacıveli Plajı, Özlüce Plajı, Boyranaltı Plajı, Cide Halk Plajı, İlişi Plajı ve Gideros Koyu yer almaktadır.
Düşünmemiş olanlar için söylemeliyiz ki Kastamonu deyince aklınıza, plajları ve koyları, dağları ve milli parkları, kanyonları ve mağaraları, müzeleri ve ören yerleri, tarihi konakları, yaylaları, hatta kış turizmi için kayak merkezi gelmeli.
Yapılan derleme çalışmalarında Kastamonu'da 812 çeşit yemek tespit edilmiş ve bu yemeklerden yaklaşık olarak 500 adetinin Anadolu'nun diğer yörelerinde bilinmediği ortaya çıkmıştır.
Sarımsak denilince akla gelen ilk sarımsak çeşitleri arasında Kastamonu Taşköprü sarımsağı yer alır.
Platformun paylaştığı Bölge Raporu verilerine göre Rize 221 bin 226 TL ile Karadeniz Bölgesi'ndeki 18 şehir arasında en pahalı şehir olurken, Kastamonu 188 bin 355 TL ile 6'ncı sırada yer aldı.
Reçel, marmelat ve pekmezleri, Kastamonu'da doğal yetişmiş meyvelerden üretiyoruz. Çilek, böğürtlen, ahududu, alıç, ahlat, kuşburnu, kızılcık ormanda yetişiyor, elmalar bahçelerden toplanıyor… Bunların yanında bir de küçük bostanımız var.
İlin komşularını (kuzeyden saat yönünde ilerlendiğinde) Sinop, Çorum, Çankırı, Karabük ve Bartın illeri oluşturmakta olup, ilin ayrıca kuzeyde Karadeniz'e kıyısı bulunmaktadır. İlin merkezi aynı isimli Kastamonu şehridir.
Kışlar soğuk ve yağışlı, Yazlar sıcak ve kurak geçer. İlkbahar ve sonbahar en çok yağışın düştüğü aylardır. Yükselti farkı sebebiyle yüksek kesimlerdeki köylerde kar kalınlığı 1-1,5 metreyi aşabilmektedir.
Kastamonu Bölgesinde Ortalama Sıcaklık
Soğuk mevsim 3,5 ay uzunluğundadır ve 29 Kasım tarihinde başlayıp 12 Mart tarihine kadar sürer, günlük ortalama yüksek sıcaklık 8°C altındadır. Kastamonu bölgesindeki en soğuk ay Ocak ayıdır; bu ayda ortalama düşük sıcaklık -4°C iken yüksek sıcaklık 3°C düzeyindedir.
Patates Paçası
Haşlanmış patatesin püre haline getirilerek nişasta, yoğurt ve Taşköprü sarımsağı ile karıştırılıp ocakta ya da fırında pişirilmesiyle hazırlanan bu yemeği denemenizi tavsiye ediyoruz.
Devrekani Hindi Banduması - Kastamonu
Türk Dil Kurumu'nda “Banduma” kelimesinin sözcük anlamı, “Tavuk veya hindi suyuna parmak kalınlığında durulmuş yufkaları batırıp, tepsiye dizdikten sonra üzerine hindi veya tavuğun etleri konularak yapılan yemek.” olarak geçmektedir.
Banduma, özel günlerde tavuk ya da hindi suyuna dilimlenmiş serme ekmeğinin bandırılması ile yapılır. Adını da bu bandırma işleminden almaktadır. Bandrılan serme ekmekleri tepsiye dizilir ve her katına bol eritilmiş tereyağ ve ceviz dökülür ortasına da hindi ya da tavuk eti konulur.
Münferit olarak Yaralıgöz Dağı (1985m.), Göynük Dağı (1770m.), Dikmen Dağı (1471m.), Kurtgirmez Dağı (1450 m.) ,Güruh Dağı (1493m.), Ballıdağ {1400 m.), lsırganlık Dağı, Harami Dağı ve Elek Dağı önemli yükseltileri teşkil etmektedir. İlin güneyinde ise Ilgaz Dağları uzanmaktadır. Bu Dağlar yüksek ve devamlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri