Temmuz ortasından Ağustos sonuna kadar olan süreçte esas bilinen bademin yani çiğ bademin hasatını yaparız. Hasat zamanını belirlerken, tarlaları dolaşıp yeşil kabuğunu açmaya başlamış ağaçları takip etmek önemlidir.
Datça bademi üç farklı donemde isimlendirilir ve satılır.
İlk olarak çağla hasadı yapılmaktadır. Şubat ve Mart aylarında Türkiye'nin her yerinde Datça çağlası olarak satılmasıyla ün yapmıştır. Sonra Temmuz başlarına geldiğimizde taze badem (yaş badem) hasadı başlar.
Badem hasadı Temmuz aylarında başlayarak sonbahara kadar devam eder.
Datça'daki badem ağaçları, Ocak – Şubat aylarında bembeyaz çiçeklerini açarak baharın gelişini müjdeliyor. Badem çiçekleriyle papatyaların buluştuğu zamanlar Datça'nın en harika zamanları.
Ilıman vadilerde ve korunaklı yerlerde bulunan ağaçlar erkencileri takip eder. Hızırşah, Palamutbükü, Bağlarözü, Kumyer bölgeleri ilk açan yerler arasındadır. Datça'nın en serin havasına sahip Sındı Köyü ise badem ağaçlarının en son çiçeklendiği bölgedir.
İlgili 16 soru bulundu
Covid-19 pandemisi sebebiyle Datça badem çiçeği festivali 2021 ve 2022 yılında yapılamayan badem festivali, 2023 yılında gerçekleştirilecek. Datça Belediye Başkanı en son 7-9 Şubat 2020 tarihinde yapılan festivalin 16-19 Şubat 2023 tarihleri arasında yapılacağını bildirmiştir.
Etkinlik Programı
Akdamar Badem Çiçeği Festivali 28 Nisan perşembe günü gerçekleşecektir. Gevaş ilçesinde kortej yürüyüşüyle başlayacak festival kapsamında vatandaşlar, feribot ve teknelerle adaya gelecek.
Yeşil badem diğer adıyla çağla 25 Şubat'tan sonra çıkmaya başlar. Türkiye'de sevilerek yenilen yeşil badem manav ve pazar yerlerinde oldukça ilgi görmektedir. Yeşil bademin çıkma zamanına Şubat-Mart diyebiliriz.
Datça Belediyesi Badem Çiçeği Festivali 16-17-18-19 Şubat 2023 tarihlerinde Datça'da... bahara en erken merhaba diyenlerden olmak isterseniz şimdiden planlarınızı yapın. Çiçek gibi festivalde Datça'da buluşalım.
Ticari olarak badem yetiştirerek büyük bir gelir elde edilebilir, ancak uygun çiftlik yönetimi becerilerine ihtiyaç vardır. Bununla birlikte bir badem, bahçelerde, saksılarda ve kaplarda da yetiştirilebilir.
Bahar başında hasat edildiği için tüketildiği bölgelerde en erken yenebilen meyvelerdendir. Çağla yaz boyunca giderek büyür ve olgunlaşır, sertleşir.
Ülkemizde Datça dışında badem yetiştirilen pek çok bölge ve il bulunmaktadır. Akdeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde yaygın olarak yetiştirilen badem en çok Muğla, ardından İçel, Antalya, Elazığ, Denizli ve Karaman illerinde yetiştirilmektedir.
Datça'nın en meşhuru olmakla beraber dünyaca ünlü bir bademdir. Ünü ise iriliğinden gelir. Bununla birlikte susuz tarımla yetişen Nurlu Badem kendine has eşsiz lezzete ve besin değerine sahiptir.
Hava sıcaklığının 25 dereceyi aştığı Datça'da badem ağaçları çiçek açtı. Bahçeler beyaza büründü. Bölgede bademlerin çiçek açtığını gören vatandaşlar, doğa gezintisine çıktı. Badem bahçelerindeki eşsiz güzelliği fotoğrafladı.
“Datça denilince ilk akla badem gelir”
Türkiye'de çağla badem, ilk Datça'da çıkar. Bu yılın çağla bademleri de şubat ayından itibaren çıkmaya başladı.
Muğla'nın Datça ilçesinde bu yıl 3'üncüsü düzenlenecek olan 'Datça Badem Çiçeği Festivali' 7-8-9 Şubat tarihleri arasında yapılacak.
İlkbaharda badem ağaçlarının çiçek açmasıyla eşsiz bir görünüme kavuşan Akdamar Adası, ilk kez 'Badem Çiçeği Festivali'ne ev sahipliği yaptı.
Çağla Festivali ve Kültür Şenlikleri 20 Mart Pazar günü yapılacak..
Kayısı ve badem çekirdeğinin olmamış hali olan çağla, baharı müjdeleyen ekşi ve nahoş tatlı bir meyve.
Yaz sıcağında içimizi serinleten buzlu bademi neredeyse hepimiz biliriz. Özellikle meze olarak da çok tüketilen buzlu bademin sırrı ise yapıldığı bademin türüdür. Bu yüzden dünyaca ünlü bademlerin yetiştiği Datça'dan gelen buzlu badem ise diğerlerinden daha farklı bir yere sahiptir.
Kayısı ve badem çekirdeğinin olmamış hali olan çağla, ekşi ve mayhoş tadıyla bahar müjdecisi gibi bir meyve..
Boğa koşusu festivallerinin en bilineni olan Pamplona kentindeki San Fermin Festivali, geleneksel olarak her yıl düzenleniyor. Kentin dar ve engebeli sokaklarında geçen etkinlik 8 gün sürüyor.
Van Gölü'nde ilkbaharda badem ağaçlarının çiçek açmasıyla eşsiz görünüme kavuşan Akdamar Adası, ilk kez "Badem Çiçeği Festivali"ne ev sahipliği yapacak.
San Fermin Festivali, Kuzey İspanya'daki Pamplona şehrinde her yıl 6 Temmuz ile 14 Temmuz arasında düzenlenen geçmişi eskilere dayanan bir kutlamadır. Bu kutlamada en önemli aktivite encierro yani boğaların koşması olmakla beraber festival hafta boyunca süren birçok diğer geleneksel etkinlikleri de kapsar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri