Yeni yetişen ana arı birkaç gün sonra yumurtlamaya başlar. Bu uygulamanın olumsuz tarafı, ana arının yetişmesi, yumurtlamaya başlaması ve bu yumurtalardan yavru çıkmasına kadar geçen sürenin ortalama 1 aylık gecikmeye neden olmasıdır.
1.5 mm, beyaz ve incedir. Yumurtalar sperma kesesinin yanından geçerken ananın kararına bağlı olarak, döllenir veya döllenmezler. Döllenen yumurta 32 kromozomlu, döllenmemiş yumurta 16 kromozomludur. Ana arı çiftleştikten 3-4 gün sonra yumurta bırakmaya başlar ve günde ortalama 1500 yumurta bırakır.
Yeni bir ana arı, yumurta bırakıldıktan yaklaşık 16 gün sonra gözden çıkar.
Mevsim şartlarına bağlı olarak ana arının yumurta atma süresi; 1) Mayıs- Haziran aylarında yaklaşık olarak 7 – 11 gün içerisinde yumurta atmaya başlar. 2) Temmuz ayı içerisinde ise ortalama 10-15 günde yumurta attığını görebilirsiniz. 3) Ağustos ayı ve sonuna doğru 10 ila 25 günde ana arı yumurtlamaya başlar.
Mevsime bağlı değişmekle birlikte genç ve kaliteli bir ana arı günde 1500-2000 adet yumurta yumurtlar.
İlgili 35 soru bulundu
Değişik nedenlerden dolayı yeterli sayıda erkek arıyla çiftleşemeyen ana arı daha sonraki günlerde 2-3 defa daha çiftleşme uçuşuna çıkabilir. Çiftleşmesini tamamlayan ana arı kovanına döner ve 2-3 gün sonra yumurtlamaya başlar.
Ana arılar gözden çıktıktan 6-8 gün sonra çiftleşme uçuşuna çıkar ve havada uçarken 8-10 erkek arı ile çiftleşir.
1-Arının mevcudu az olabilir, 2-Ana arının yumurtlayacak alanı bloke olabilir, 3-Ana arı yaşlı olabilir, 4-Ana arı acemi olabilir gibi sebeplerden yumurtlamaz.
Petekte işçi arı gözlerinde ve ana arı memesi başlangıçlarında birden fazla yumurtanın olması yalancı ananın oluştuğunun göstergesidir. Müdahale edilmemiş veya kısa sürede tespit edilememiş yalancılamış kovanlarda, işçi petek gözlerinde düzensiz haldeki erkek arı yavruları ve arı nüfusunda azalma görülür.
Çiftleşme; havanın açık, güneşli ve rüzgarsız olduğu günlerde genellikle öğleden sonra 14:00-16:00 saatleri arasında 10-30 metre yükseklikte gerçekleşir. Ana arı çıkardığı sesler ve ürettiği feromonlar sayesinde erkek arıları cezbeder. Erkek arılar ana arıyı havada bularak çiftleşmeyi gerçekleştirirler.
gelir. havada 10-20 erkek arı ile çiftleşir. milyon adet spermatozoayı spermatekasında depolayabilir. ekonomik ömrü 2 yıldır.
Kovanda bulunan arılar ana arısız oldukları için yumurtalardan ya da larvalardan bir kısmını ana arı yapmak için hazırlığa başlarlar. Çerçevenin verilişinden yaklaşık 15-16 gün sonra yeni ana arı yetişmiş olur. Çıkan ve kovana hakim olan ana arı bir hafta içinde çiftleşme uçuşuna çıkar ve sonra yumurtlamaya başlar.
✓ Normal koşullarda 5-7 yıl yaşayabilirler. ✓ Verimli bir arıcılık için mümkünse her yıl, en geç 2 yılda bir bal mevsimi sonrası ana arı değiştirilmelidir.
Kafes verildikten 3-4 gün içerisinde ana arı- nın feromonları kovan içinde yayılarak yeni ana arıyı işçi arıların kabul edebileceği ortam sağlan- mış olacaktır. Daha sonra kafes açılarak ana arı kovan içine salınır. Eğer işçi arılar çevresine topla- nırsa kabul edilmiş demektir.
Sonbaharda kovanlardaki petek renklerini açıktan koyuya çevirmek arıya yavru yaptırmanın ilk şartıdır. Bunu yaparsanız sonbaharda arılarınız daha kolay yavru yapıp yeniden bir çoğalma dönemine girecektir. Arılara sonbahar bakımınız etkisini daha çabuk gösterecektir...
İşletmedeki arılı kovanların tamamı, bir kısım su, iki kısım şekerden oluşan koyu şurupla 2-3 günde bir olma kaydıyla yemleme yapılmalıdır. Yemlemeler eylül ayının sonuna kadar yapılmalı ve her yemlemede, 1-1,5 şurup verilmelidir.
Taranov (1973) ana arı kalitesini, ana arının çıkış ağırlığına göre yorumlamış, 200 mg dolayında çıkış ağırlığına sahip ana arıyı “kaliteli”, 220 mg'dan daha yüksek çıkış ağırlığına sahip ana arıyı ise “çok kaliteli” olarak tanımlamıştır.
Yemlemeye devam edilir.15 günde bir kovanlar açılarak, iş çalışması kontrol edilir. Gerek duyulan kovanlara kabartılmış petekler azar azar verilir. Her hafta arıların çalıştığı saatlerde kovanlar dıştan kontrol edilerek, kuşkulanılan kovanlar açılarak denetlenir.
Biyolojik kontrol yöntemi: Ana arı nektar döneminden 4 hafta önce yapılan ızgaralı çerçevenin içine konur. Ana arı sadece bu ızgaralı çerçeve içine yumurta bırakır ve daha sonra sırlanan kuluçkalar imha edilir.
Arıların Kovanı Terketmesi
Birinci sebep kovandaki besin stokunun bitmesidir. Besin stoku kritik seviyeye indiğinde yaşlı arılar genç arılara yaşama şansı sağlamak için toplu olarak kovanı terk eder. Buna açlık oğulu adı verilir. Besin bittiği zaman ise arılar toplu olarak kovanı terk eder.
Bu arılar kovana önüne gelen arıyı kontrol edip içeri salar eğer kovanda ana arı yoksa bu görevi yapacak olan arılar kovan önünde bulunmazlar. Kovanın dışına vurulduğunda tiz bir sesi gelip kesiliyorsa sağlıklı yoksa vurduktan sonra ses sürekli şekilde geliyorsa o kovanda sağlıksız ve anası olmayabilir.
40-50 gün kadar yaşam süreleri olan erkek arılar bakire ana arı ile çiftleştiklerinde çiftleşme organlarını kaybettikleri için ölürler.
Kraliçe -kolonideki genetik çeşitliliği muhafaza etmek için- genellikle birden fazla (poliandri) erkek arı (dron) ile havada çiftleşir. Bu çiftleşme uçuşları art arda birkaç gün tekrarlanabilir. Daha sonra kraliçe yumurta bırakmaya başlar ve -yeni bir koloni kurmak amaçlı uçuşlar haricinde- kovanı terketmez.
Kurtçuk aktarımından yaklaşık 5 gün sonra ana memeleri kapanır.
Arının oğul vereceği nasıl anlaşılır? Arının oğul vereceğinin en belirgin işareti, kovan açıldığı zaman peteklerin alt ve yan bölümlerinde gözüken ana memeleridir. Oğul verecek olan kovanların önünde arılarak toplanarak kovan gövdesinin üzerinde ya da uça tahtasının altında yığınak yapacaklardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri