Datça TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Muğla iline bağlı ilçelerden biri.
Son Osmanlı padişahlarından Sultan Reşat döneminde Datça adı Reşadiye olmuş, Cumhuriyet'le beraber ise tekrar Datça'ya dönüştürülmüştür. 1928 yılında ilçe olan Datça'nın ilk merkezi Reşadiye Mahallesi olmuş, 1947'de ise bugünkü yeri olan İskele Mahallesi'ne taşınmıştır.
Renault 1999 yılında Dacia'yı satın alarak stratejik bir dönüşümün ilk temellerini attı.
Türkiye'nin en güzel ve lezzetli bademi Datça'da yetişir. Nurlu,, Ak, Kababağ, Dedebağ, Sıra ve Dişli gibi çeşitleri olan Datça Bademi'nin en kalitelisi Nurlu, en kolay yeneni ise kabuğu ince, dişle kırılabileni Dişli bademdir.
DATÇA'DA İKLİM
Kuzeyden esen serin yaz meltemleri bunaltıcı sıcağı ve nemi yok eder.
İlgili 29 soru bulundu
Cumhuriyetle beraber 1928'de Dadya adıyla ilçe yapılmış. 1933'te Datça olarak düzeltilmiş bu isim. 1947'de ilçe merkezi kıyıda birkaç depodan ibaret olan İskele'ye taşınmış ve Datça iskeledeki o birkaç yapıdan zamanla bugünün Datça'sına dönüşmüş.
Küçük, imkanları az olan bir plaj. Suyu Akdeniz için oldukça soğuk ancak plajın içinde kalan küçük gölün suyu ılık.
Datça yarımadada bilinen ilk yerleşim Karia'lılar ile yaklaşık 4000 yıl öncesinde başlar. Aradan geçen yüzyıllar boyunca Mikenler, Dorlar, Persler, Büyük İskender, Rodoslular, Romalılar, Bizanslılar ve son olarakta Osmalılar tarafından yaşam alanı olarak kullanıldı.
Hayıtbükü, Datça'da denize girilebilecek en güzel yerlerden biri olmaktadır. Mesudiye köyü sınırlarında kalan bu özel nokta, oldukça sakin, rüzgârsız ve berrak bir denize sahip olması nedeniyle oldukça yoğun ilgi görmektedir.
Karakulak (Caracal caracal)
Her iki tarafta gözden burna kadar uzanan siyah çizgiler ve göz etrafındaki kirli beyaz bölge karakteristik özelliklerindendir. Bilimsel ismi Caracal caracal türkçe kökenlidir ve “karakulak”tan türetilmiştir. Datça Yarımadası'nın özellikle Doğu'sunda yayılış gösterirler.
Datça kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
Yine de Datça'nın en keyifli mevsimi, “sarıca yaz” dedikleri sonbahar.
Muz ve narenciyenin yanı sıra badem, zeytin ve dağ çileği gibi ürünlerin bolca yetiştiği Datça'da bu kez tropikal bölgelerin meyvesi olan papaya yetiştiriciliğine başlandı. 2 yıldır sürdürülen çalışmalar olumlu sonuç verdi.
Eski Datça olarak adlandırılan bölgede yer alan Can Yücel'in evi, mütevazı bir hayat süren ünlü şairin vefatı ardından müzeye dönüştürülmüştür. İçerisinde hali hazırda kullandığı her şeyle birlikte bir yarım kalmış şarabı ve bardağı, resimleri, kendi el yazısıyla yazmış olduğu şiirleri bulunuyordu.
Datça-Dadya
Efsaneye göre Datça Yarımadası'nda bir krallık varmış, barış içinde yaşanılan bu ülkede kralın biri kız, diğeri erkek olmak üzere iki çocuğu varmış. Kralın kızının adı Bedya, oğlunun adı Dadya imiş.
Birinci derece bir deprem bölgesi olduğu kabul edilen Datça'da yaşayanlar olarak Kahramanmaraş merkezli deprem sonrasında birbirimize sorup durduğumuz sorulardan bazılarının yanıtlarını alabilmek için bugün Belediye Başkanı Abdullah Gürsel Uçar'ın kapısını çaldım.
Datça'nın merkezinde girilebilecek en güzel deniz diyebilirim,adından da anlaşılacağı üzere plajı taşlık, denizi dalgasız ve berrak,burada yüzmek çok keyifli.
Datçanın en güzel koyu (bükü)
Sokaklarını Begonvil çiçeklerinin süslediği Kumluk plajının denizi biraz sığdır. Derin noktalara ulaşmak için 10 metre kadar ilerlemek gerekir. Derin suları sevenlerin pek tercihi değil,genelde çocuklu aileler tarafından tercih edilmektedir.
Datça denilince akla ilk gelen tarihi yer olan Knidos muhteşem bir coğrafya üzerine kurulmuş bir antik kent. Knidos Antik Kenti Ege ile Akdeniz'in buluştuğu noktada yer alıyor. Bu güzel antik kente geldiğinizde Tiyatro, Apollon Tapınağı ve Sunağı, Güneş Saati, Agora ve Odeon kalıntılarını ziyaret edin.
Datça Yarımadasında, antik çağlardan beri üzerinde yaşam süregelen tek mahalledir. Eski Datça, yarımadanın ilk merkezlerinden biri olmakla birlikte, tarihi MÖ 11. yüzyıla kadar uzanmaktadır.
Acelen varsa ne işin var Datça da! - Can Yücel'in Evi, Datça Resmi - Tripadvisor.
İskenderun körfezi 31 derece ile en yüksek deniz suyu sıcaklığının ölçüldüğü merkez olarak dikkat çekti. Meteoroloji verilerine göre son 50 yılda ağustos ayında Akdeniz'de ortalama su sıcaklığı en yüksek 27.9 derece oldu.
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın verilerinden alınan bilgilere göre Türkiye'nin en soğuk ve en sıcak deniz suyu sıcaklıkları belli oldu. Buna göre yapılan ölçümlerde en soğuk deniz suyu Akçakoca'da ölçülürken, ikinci sırada Zonguldak üçüncü sırada ise Bartın'da ölçüldü.
Trekking yapabileceğiniz güzel rotalar da var burada. Datça Kaç Günde Gezilir? Datça'yı 3 ya da 4 günde hem gezebilir hem de tatil yapabilirsiniz. Ne zaman gidilir derseniz Mayıs ayından Eylül sonuna kadar olan süreci tercih edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri