Yargıtay, verilen kararı onaylayabilir veya bozabilir. Eğer karar bozulursa, dosya yeniden yerel mahkemeye gönderilir ve yeniden yargılama yapılır. Yeniden yargılama süreci de, birkaç aydan birkaç yıla kadar değişebilmektedir.
Temyiz İncelemesi ve Hükmün Bozulması
Yargıtay Ceza Dairesi, temyiz incelemesi sonucu hükmü bozarsa hüküm yine kesinleşmez. Temyiz incelemesi sonucu ilk derece mahkemesi veya istinaf mahkemesinin kararının Yargıtay tarafından bozulması halinde dosya yeniden istinaf mahkemesine veya ilk derece mahkemesine gönderilir.
Temyize Gitmek Ne Demek? İstinaf mahkemesinin verdiği karara karşılık olarak hükümlerin tekrardan incelenmesi için gerçekleştirilen kanun yoluna temyiz denir. Bir nevi olayın üst mahkemeye taşınması şeklinde ifade edilir.
Temyiz incelemesi sonrasında istinaf mahkemesinin vermiş olduğu karara ilişkin; “Esastan ret kararı” verebilir. İstinaf mahkemesinin vermiş olduğu kararı hukuka uygun bulduğu ve temyiz başvurusunun reddi anlamına gelmektedir. Onama kararı sonrasında karar kesinleşmiş olacaktır (CMK madde 302/1).
Yargıtay'ın bozma kararı üzerine ilk derece mahkemesince bozmaya uygun olarak karar verildiği takdirde, bu karara karşı temyiz yoluna başvurulabilir. İlk derece mahkemesi veya bölge adliye mahkemesi kararında direnirse, bu kararın temyiz edilmesi durumunda inceleme, kararına direnilen dairece yapılır.
İlgili 44 soru bulundu
Bu inceleme süreci, yaklaşık 6-12 ay arasında değişmektedir. Yargıtay, verilen kararı onaylayabilir veya bozabilir. Eğer karar bozulursa, dosya yeniden yerel mahkemeye gönderilir ve yeniden yargılama yapılır. Yeniden yargılama süreci de, birkaç aydan birkaç yıla kadar değişebilmektedir.
Temyiz veya istinaf başvurusunun sonucu, başvuru yapılan mahkemenin çalışma yüküne ve davanın karmaşıklığına bağlı olarak değişebilir. Ancak, genellikle temyiz başvurusu, başvurunun yapıldığı tarihten itibaren 3 ay içinde sonuçlanır. İstinaf başvurusu ise, başvurunun yapıldığı tarihten itibaren 6 ay içinde sonuçlanır.
Taraflar temyiz sonucunu beklemeksizin kararın mevcut haliyle kesinleşmesini istediklerinde, mahkemeye sunacakları dilekçe ile temyizden feragat edebilirler.
Temyiz süresi kararın kesin olup olmadığına karar verir. Karara itiraz süresi içinde itiraz edilmezse karar kesinleşir, itiraz edilirse Yargıtay evrakları inceler. İncelemeden sonra verilen karar nihai olabilir.
Yargıtay'ın onama kararından sonra, yani temyiz isteminin esastan reddine karar verilmesinden sonra olağanüstü bir kanun yolu olan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na itiraz yetkisini kullanması ve kararın düzeltilmesini sağlaması için başvurulabilir.
Süre içerisinde ilk karar verilen gün hesaba katılmaz ve işlemler bu günden sonra yapılır. Bu sayede temyiz ve temyiz süreci nedir cevapları alınmış olunur. 15 günlük sürecin son günü tatil gününe denk gelirse sonucu aktarmak için bir sonraki iş günü beklenir.
e-Devlet Mahkeme Dava Dosyası sorgulama hizmeti sayesinde dava konusunu, tarafları, duruşma tarihlerini, dosyanın hangi aşamada olduğunu, Cumhuriyet Savcısı tarafından incelenip incelenmediğini, kararın çıkıp çıkmadığı ve Temyiz'den dönüp dönmediği öğrenebilirsiniz.
Yargıtay, temyiz edilen hükmü, hükmü etkileyecek nitelikteki hukuka aykırılıklar nedeniyle bozar. Yargıtay' dan verilen bozma kararı üzerine davaya yeniden bakacak olan mahke- me, ilgililere bozmaya karşı diyeceklerini sorar. Yargıtay' dan verilen bozma kararına mahkemenin direnme hakkı vardır.
Yargıtay, temyiz incelemesi neticesinde üç şekilde karar verir: Onama kararı, Bozma kararı, Düzelterek onama kararı.
Yargıtay, aşağıda belirtilen sebeplerden dolayı gerekçe göstererek temyiz olunan kararı kısmen veya tamamen bozar: a) Hukukun veya sözleşmenin yanlış uygulanmış olması. b) Dava şartlarına aykırılık bulunması. c) İspat için dayanılan delillerin yasal gerekçe olmadan kabul edilmemesi.
HMK m. 366 atfıyla (istinaf kanun yoluna ilişkin) HMK m. 343-349 ve 352'inci maddeler, temyiz kanun yoluna da kıyas yoluyla uygulanır. Buna göre, kesin karara karşı temyiz yoluna başvurulması ve temyiz talebinin reddedilmesi halinde de temyiz talebinin reddi kararına karşı temyiz başvurusunda bulunulabilir.
Yargıtayın incelemiş olduğu karara karşılık bozma kararı verilmesi halinde mahkeme, direnme veya uyma kararı verecektir. Direnme kararı verilmesi halinde dosya yeniden temyiz merciine gidecek ve karar yerinde görülür ise düzeltim, görülmez ise Yargıtay Ceza Genel Kuruluna gönderilecektir.
Temyiz nedeni olan hukuka aykırılık, hâkimin olaya en uygun normu bulamaması veya bulsa da yanlış değerlendirip uygulama yapmasıdır.
İstinaf ve temyiz'i inceleyen üst dereceli mahkemelerin hükmü hukuka uygun bulması halinde karar kesinliğe kavuşur. İlk derece mahkemenin kararı vermesi üzerine istinaf kanun yoluna başvuru süresi, hukuk mahkemeleri davalarında, gerekeli kararın tebliğinde 2 hafta süre tanır.
Davalı tarafın hiç cevap dilekçesi vermemesi durumunda ne olacağı, HMK'nın 128. maddesinde düzenlenir. Buna göre, süresi içinde cevap dilekçesi vermemiş olan davalı, davacının dava dilekçesinde ileri sürdüğü vakıaların tamamını inkâr etmiş sayılır.
Kural olarak temyiz incelemesi dosya üzerinden yapılmaktadır. Ancak, 10 yıl veya daha fazla hapis cezasına ilişkin hükümlere dair Yargıtay ilgili ceza dairesi tarafından uygun görülmesi halinde duruşma yapılmak suretiyle de temyiz incelemesi yapılabilmektedir.
Davadan vazgeçilmesi, sulh olunması yada feragat edilmesi halinde aleyhine hüküm verilmiş gibi yargılama giderlerine hükmolunur. Fakat vekalet ücretinde durum farklıdır. Ön incelemeye kadar vazgeçilirse kanuni vekalet ücretinin yarısına, ön inceleme tutanağı imzalandıktan sonra vazgeçilirse tamamına hükmolunur.
Yukarıdaki bentlerde yer alan sınırlar içinde kalmak koşuluyla aynı hükümde, cezalardan ve kararlardan birden fazlasını içeren bölge adliye mahkemesi kararları, temyiz edilemez.
Temyiz kelimesi ayırt etme anlamına gelmektedir. Bununla beraber mahkemelerin verdiği kararların kanun yönünden incelenmesini sağlayan yönteme de temyiz adı verilmektedir. Temyiz kelimesinin anlamlarına bakıldığında ayırt etme dışında, seçme, ayırma gibi anlamları da bulunmaktadır.
Temyiz edilme süresi ortalama 1 yıl olarak belirlenmiştir. Temyiz incelemesi bu süre içinde tamamlanır ve kesin karar verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri