(4) Elektronik ortamda yapılan işlemlerde süre gün sonunda biter. (5) Mahkemelerde görülmekte olan dava, çekişmesiz yargı, geçici hukuki koruma ve diğer tüm işlemlerde UYAP'ın kullanılmasına dair usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenir.
Peki dava dosyalarının içeriğine vatandaşlar da, avukatlar gibi erişebiliyor mu? Vatandaş Uyap adresine girilmesi halinde, vatandaşlar da açılan davalara dair dosyaları görebilmektedir.
Mahkeme Kararı Uyap'a Ne Zaman Düşer? Mahkeme kararının Uyap'a düşmesi için, davanın mahkemeye ulaşması ve iddianamenin kabul edilip esas numarası alması gerekir. Bu süreç tamamlandığında dava Uyap'a yansır.
UYAP Mesajı İle Yanıltma
Atılan mesajda dava dosyasının son günü olduğu söylenip linke tıklayıp dosyayı görmeniz sağlanıyor.
Dosyanızı görememenizin nedeni; 1. dosyada vekil kaydınız bulunmamakta, 2. dosyanız kapalı 4. Uyap sisteminde mükerrer kaydınız bulunduğu için bazı dosyalarınızı görememektesiniz.
İlgili 28 soru bulundu
Kapalı dosyaların içindeki evraklar internet üzerinden görünmezler. Uyap sisteminden dosyanın silinmesi gibi bir durum söz konusu değildir.
Sisteme giriş yap butonuna tıklayın “ Dosya Sorgulama“ düğmesine tıklayın, dosyanızın işlem gördüğü yeri, Adli Yargı, İdari Yargı, ya da Adli Tıp bölümünü, davanızın görülmekte olduğu il, adliye, mahkeme, T.C Kimlik Numarası ve Cüzdan Seri No'sunu sisteme girdikten sonra sorgula düğmesine tıklayın.
İlgili hüküm gereğince elektronik ortamda yapılan işlemlerde süre gün sonunda bitmektedir. İlgili yönetmelikte de elektronik ortamda yapılacak işlemlerin ertesi güne sarkmaması için saat 00.00'a kadar yapılması gerektiği belirlenmiştir.
Uyap vatandaş portal üzerinden giriş yaptıktan sonra taraf olduğunuz dava, takip ve arabuluculuk dosyalarına kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Uyap vatandaş portala giriş yaptıktan sonra sol tarafta bulunan menüden “Dosya Sorgulama” sayfasına giriş yaparak uyap dosya sorgulama ekranına ulaşabilirsiniz.
Kararı verilmiş olan bir dosyada gerekçeli karar yazma süresi ceza mahkemeleri için on beş gün iken hukuk mahkemeleri için söz konusu bu süre bir aydır. Söz konusu davanın ilgili tarafı bu dosyada dava türü, açılış tarihi, dosya numarası, duruşma günü ve tarihi, karar sonucu, dosyanın tarafları bilgilerini görebilir.
Ceza mahkemelerinde görülen davalarda, hükmün verildiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde gerekçeli kararın hazırlanması gerekir. Hukuk mahkemelerinin görev alanına giren davalarda ise gerekçeli kararın hazırlanma süresi bir aydır. İdare ile vergi mahkemelerinde de yine bu süre bir ay olarak belirlenmiştir.
Duruşma devam ediyor, vatandaş UYAP üzerinden görülebilen, dosyanızın henüz kapanmadığı anlamına gelmektedir. Dava dosyası henüz nihai karara bağlanmamıştır, yargılama devam etmektedir anlamına gelen bir ifadedir.
Karara çıkmış olan dosya, neticelendiği için gerekçeli karar yazma süreci başlar. Gerekçeli kararın yazılma süresi ceza mahkemelerinde 15 gün, hukuk mahkemelerindeyse 1 aydır.
Hakkımda Açılmış Bir Dava Sisteme Kaç Günde Düşer? Aleyhinize açılan bir dava haberiniz olsa dahi E-Devlet ya da UYAP Sistemine düşmesi hemen aynı günde gerçekleşmez. Genel itibariyle en geç 1 hafta ya da 10 günlük süreç davanın sisteme yansıması için gerekli süredir.
Yurttaşlar, ''adıma açılmış dava dosyasını nasıl sorgulayabilirim?'' sorusuna da cevap arıyor. Devlet hizmetlerinin kullanıcı ihtiyaçları göz önüne alınarak elektronik ortamda gerçekleştirilmesine olanak sağlayan e-Devlet'ten dava dosyaları sorgulanabiliyor.
İddianame ile ceza mahkemesine dava açıldıktan yaklaşık olarak 30-45 gün sonra duruşma davetiyesi elinize ulaşmış olur.
Suç işlendikten sonra 5 veya 10 yıl gibi bir süre zarfında karar alınmamışsa veya dava açılmamışsa suçlunun cezası ve davası düşebilir. Suçlu kişiler bu suçtan ceza almaz veya mahkeme görmez.
Ceza Davası Zaman Aşımı Süresi
Müebbet hapis talep edilen ceza davaları 25 yıl, Yirmi yılın üzerinde hapis talep edilen ceza davaları 20 yıl, 5 ile 20 yıl arası hapis talep edilen ceza davaları 15 yıl, 5 yıldan az hapis veya adli para cezası talep edilen ceza davaları 8 yıl sonunda düşer.
Temyize giden davalarda sulh hukuk mahkemesi için sonuçlanma süresi 8 gündür. İcra hukuk mahkemelerinde bu süre 10 gün olurken iş mahkemelerinde 8 , idare ve vergi mahkemelerinde ise 30 gündür. İstinaf mahkemelerinde ise kararın kesinleşme süresi yaklaşık olarak 15-20 gündür.
UYAP'a kayıtlı olan adres bilgilerinizi UYAP Avukat Portal üzerinden bir yıl içerisinde iki defa güncelleyebilirsiniz. Bilgilerin doğruluğu konusunda sorumluluk tarafınıza ait olacaktır.
Dava, dilekçenin sisteme kaydedildiği tarihte açılmış sayılır. İşlem sonucunda başvuru sahibinin elektronik ortamda erişebileceği bir tevzi formu oluşturulur.
Karşı dava, cevap dilekçesiyle veya esasa cevap süresi içinde ayrı bir dilekçe verilmek suretiyle açılır. Süresinden sonra karşı dava açılması hâlinde, mahkeme davaların ayrılmasına karar verir (HMK m. 133/1-2). Cevap dilekçesini verme süresi, dava dilekçesinin davalıya tebliğinden itibaren iki haftadır (HMK m. 127/1).
Örneğin; Adli Sicil, MERNİS, TAKBİS, POLNET ve Merkez bankası Veritabanları ile sağlanan bütünleşme sayesinde, nüfus kaydı, sabıka kaydı, ehliyet kaydı, tapu kaydı ve döviz kurları birkaç saniye içinde yargı makamları önüne getirilebilmektedir.
Sisteme e-devlet şifresi ile giriş yapan vatandaşlarımız UYAP kapsamında adli ve idari yargı birimlerinde görülmekte olan dava dosyalarını ve evraklarını görebilir fakat veri güvenliği açısından dava açma ve evrak gönderme işlemlerini e-imza girişi olmadan yapamazlar.
İcra ve dava dosyalarında, dosyalara ait safahatlerin toplu olarak sorgulanabilmesi amacıyla UYAP menüsü altına UYAP Safahat Sorgula ekranı yapılmıştır. •UYAP Safahat Sorgulama ekranı yetkisi olan kullanıcıların UYAP ile eşleşmiş dava ve icra dosyalarına ait safahatları sorgulaması sağlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri