Merhaba arkadaşlar.Bugün tavuklarımıza c vitamini takviyesi yaptık.Mevsim geçişlerinde kümeslerde hastalık çok fazla olmaktadır.ve ayrıca tüy dönemi olduğu için tavuklar ekstra gıdalara ihtiyaç duymaktadır.Bu yüzden bende nar kabuğu,limon, sirke karışımı yaparak,tavuklara c vitamini takviyesi yaptım. İyi seyirler.
Normal şartlarda kanatlı yemlerinde C vitamini bulunmasına gerek olmadığı halde sıcaklık stresi yaratılmış tavukların rasyonlarına C vitamini ilavesinin performansı artırdığı bildirilmektedir (7, 34, 35).
Hangi vitaminler tavuklar için önemlidir? Tavuklar için önemli vitaminler arasında A vitamini, D vitamini, E vitamini, B12 vitamini ve C vitamini bulunur.
Neftor Mevsim değişikliklerinde, ortam havasının değiştiği durumlarda , solunum sistemi hastalıklarında ve hırıltı problemlerinin giderilmesine yardımcı olan harika bir üründür. Hırıltı hastalığı tavuklarda et veriminin düşmesine ve yumurta veriminin düşmesine neden olur.
Selenyum da tıpkı vitamin E gibi bağışıklık sis- temini düzenleyici rol oynar. Kanatlı beslemede genellikle 0.1 ile 1.0 ppm arasında kullanılmaktadır. Diğer sistemler gibi bağışıklık sisteminin de optimum çalışabilmesi için selenyumla vitamin E'nin belirli bir oranda rasyonda bulunması gereklidir (12).
İlgili 37 soru bulundu
Yumurta, süt, balık, ıspanak, portakal, havuç, yeşilbiber, domates, kayısı gibi sarı, turuncu ve yeşil sebze ve meyveler, A vitamininden zengin besinler arasında yer alır. Bu besinlerin yeterli miktarda tüketilmesi ile vücuttan zararlı maddelerin atılması sağlanır ve bağışıklık sistemi güçlenir.
En önemli korunma yolu aşıdır. Aşı sayesinde kümesteki hayvanlar hastalığa karşı dayanıklılık kazanır. Hastalığa sebep olan virüs tavuğun vücuduna girse bile hastalık yapar.
Kümesinizdeki 1000 adet Yarka / Tavuk için verilen ölçüdür : 15 günde bir; 200 litre suya 1 litre elma sirkesi karıştırılarak içirmelisiniz. Dezenfeksiyon amaçlıdır. Tavuklardaki İç-dış parazitleri döker. Elma sirkesinin aynı zamanda bit-pire savunmasında da önemi büyüktür.
Bağırsak ve dışkı kokusunu azaltır. Sindirime yardımcı olur. Mineral ve yağların sindirimine yardımcı olur. Proteinin özümsemek için tavuklara yardımcı olur.
Aspir, etlik piliç ve yumurta tavuğu yemlerine belirli bir düzeye kadar rahatlıkla ilave edilebilecek bir yemdir. Yumurta tavuğu rasyonlarına bir miktar aspir tohumu, küspesi ya da yağı ilavesi yumurta yağ asitlerini doymamış yağ asitleri lehine arttırırken kolesterol düzeyini de düşürebilmektedir.
Lor peyniri civcivlere ve tavuklara
Sadece kalsiyum için değil protein ve mineral ihtiyacı için de faydası büyüktür. Tuzsuz olması lazım. Haftada iki defa verin.
Tavuklara yumurtlama devresinde günde 14-16 saat ışık almaları sağlanmalıdır. Gün ışığı ile birlikte akşamları kümeste yapılacak bir aydınlatma programı ile bu süre yakalanmalıdır. Kış ayıyla birlikte kısalan gün ışığı nedeniyle, yeterli ışık süresi sağlanmayan sürülerde verimde düşüş gerçekleşmektedir.
1- Tuzlu Besinler: Tavuklar tuz içeren hiçbir besini tüketmemelidirler. Tuzlu besinler tavuklar için oldukça zararlıdır. Tavukların sindirim sistemi bozukluğuna ve kalp yetmezliği gibi sorunlarına yol açabilir. Aslında bu durum küçük hayvanların hepsinde geçerli bir durumdur, hatta zehirlenmelerine bile neden olabilir.
Tavukların en fazla tükettikleri arpa, mısır ve buğday gibi tahıl ürünlerini ana besin olarak tüketirler. Bunların haricinde meyve ve sebzeleri de tüketebilirler. Tavuklar, solucan gibi yer altında yaşayan canlılarla da kendileri bularak beslenirler.
Tüy dökümünü sağlayan pek çok yöntem vardır. Bunlar yemin uzaklaştırılması, suyun uzaklaştırıl- ması, ışık süresinin azaltılması, düşük düzeyde kalsiyum yada düşük düzeyde sodyumla, yüksek düzeyde çinko yada iyot ile yemleme, dane arpa veya yulaf kullanılması ve bazı ilaç-hormonların verilmesidir.
Tek başına tavuğun (özellikle kemikli yerleriyle yapılan) haşlama suyu yeteri kadar lezzetli olsa bile defne yaprağı, tane karabiber, soğan gibi ilavelerle daha leziz tavuk suları hazırlamak da mümkün!
Bu durumun ortadan kaldırılması adına kümes zeminlerinin 5-7 günde bir olacak şekilde temizlenmesi ve zemine yılda 2-3 kez kireç atılması gerekir. Özellikle kireç tavuk biti önleme noktasında kullanılabilecek yöntemler içerisinde büyük bir öneme sahiptir.
Etlik piliçlerin enerji ihtiyacı fazladır. Civciv kümese alınır alınmaz ilk 3 saatte % 8,5 - 10' luk şekerli su verilir. İçme sularına uygun vitaminler katılır.
Tavukların kalsiyum ihtiyacını büyük oranda karşılayan bu ürün sayesinde çok daha sağlam kabukları olan dayanıklı yumurtalar elde edebilirsiniz. Hem verimi artıran hem çatlama sorununa çözüm sağlayan mermer tozu ile kuşlarınızı da besleyebilir ve düzenli olarak sürekli kullanabilirsiniz.
Tuz hava almasını engelliyor ve tavuk kendi suyunda pişiyor, mutlaka denemelisiniz. Hazırlaması kolay fakat iltifatlar pek bir büyük.
Bit tarağı, tavuk bitlerini pürüzsüz metal dişler arasında hapsederek tavukların tüylerinden çıkarmaya yardımcı olur. Bu, bitleri yok etmek için son derece etkili bir yöntemdir çünkü tüm bitleri anında yakalar ve onları bir kerede ev sahibinin tüylerinden uzaklaştırır.
En çok kullanılan altlık malzemesi odun talaşıdır. Bunun alternatiflerinden bazıları saman, kağıt kırpıntıları, parçalanmış mısır koçanı ve diatomit olarak sıralanabilir.
Dengeli ve yeterli beslenme sağlanmalıdır. Tavukların, yumurtlamak için protein yönünden zengin ve dengeli bir beslenme düzenine sahip olmaları gerekir. Yumurta verimini arttırmak için ise protein ağırlıklı beslenme sağlanmasına önem gösterilmelidir. Kümeste yaşayan diğer canlıların uyum içerisinde olması gerekir.
İlaçlar kanatlılara genellikle ağızdan ve seyrek olarak da parenteral, deri ve solunum yoluyla uygulanırlar. Ağızdan uygulama: Bu, kanatlılarda bireysel ve topluca ilaç uygulanmanın en sık başvurulan yoldur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri