Davetiye, düğün, nişan, sünnet, nikâh, konferans, kongre, toplantı vb. gibi sosyal olayları, akraba, dost, tanıdık veya ilgililere duyurmak için yazılan özel mektuplardır.
Mektup Türleri
Mektuplar “edebî mektuplar”, “özel mektuplar”, “resmî mektuplar”, “iş mektupları” ve “açık mektuplar” olmak üzere temelde beşe ayrılır. Bunların dışında manzum şekilde, yani şiir olarak yazılan mektuplar da vardır.
Yazılış itibariyle mektuplar, resmî ve özel olmak üzere iki kısma ayrı- lırlar. Resmî mektuplar, kamu veya özel sektör arasında veya kendi içle- rinde yapılan yazışmalardır. Özel mektuplar ise aile, eş, dost, akraba, ya- kın arkadaş ve meslektaşlar arasında yazılır.
Şikâyetname, Edebiyatımızda ilk edebi mektuptur. Nişancı Paşa Mektubu da denir.
İlgili 23 soru bulundu
- Mektup dönemin özelliklerini en iyi şekilde yansıtan metin türüdür. Bu nedenle belge niteliği taşımaktadır. - Mektuplarda herhangi bir konu sınırlaması bulunmamaktadır. - Özel, resmi, iş ve edebi olmak üzere dört türü bulunur.
Öğretici metinlere: makale, fıkra, deneme, eleştiri, anı, biyografi, otobiyografi, söylev, mektup, söyleyişi, mülakat, röportaj, gezi yazısı ve haber yazısı gibi örnekler verilebilir.
İş yazıları (iş mektupları), kişiler ile kurumlar ya da kurumların birbirleri ile yapmış oldukları işler ile ilgili yazmış oldukları yazıların tamamıdır. Bu yazıların konuları ne olursa olsun, mutlaka ya bir iş ya da bir hizmet söz konusudur.
- Dilekçe: İstida ya da arzuhal olarak da isimlendirilen dilekçe, bir şikayetin ya da bir isteğin resmi daireler veya üst makamlara iletilmesi için yazılan, içeriğinde imza bölümü bulunan bir mektup türüdür.
Mektup, daktilo, kalem ya da elektronik yöntemlerle yazılmış olan yine elden, posta veya elektronik posta ile muhatabına gönderilen ve biçim olarak genellikle düz yazı şeklinde olan uzun bir mesajdır. Mektup yazılacak muhataba uygun bir hitap ile başlar ve imza ile sonlandırılır.
Gönderi üzerine tam, doğru ve okunaklı adres ve posta kodu yazma örneği yukarıdaki gibidir. * Posta pulu zarfın sağ üst köşesinde, * Gönderici adresi ve posta kodu zarfın sol üst köşesinde, * Alıcının adresi ve posta kodu, zarfın sağ alt kısmına ve zarfın alt kenarında 2- 2,5 cm boşluk kalacak şekilde olmalıdır.
Reşat Nuri'nin Bir Kadın Düşmanı adlı mektup-romanı Sara ve Homongolos Ziya'nın mektuplarından oluşur.
Resmi bir mektup keçeli veya kaliteli bir tükenmez kalemle yazılabilirken, özel mektuplarınızı mavi ya da siyah renkli kalem ile yazılması uygundur. Kırmızı kalem yazışmalarda asla kullanılmayacak bir renktir. Okunaklı yazmaya özen gösteriniz ki, karşınızdaki mektubunuzu keyifle okuyabilsin.
Yazılı mektubun tarihçesi çok eski çağlara dek gitmektedir. Elimize geçen en eski mektuplardan biri Sümer dilinde çivi yazısıy la yazılmış bir kil tablettir ve yaklaşık Î. Ö. 2100-2016 arasında bir zamana tarihlendirilmektedir.
Açık mektup, yazıldığı kişi veya kuruma gönderilmeyip basın yoluyla açıklanan mektup. Genellikle önemli bir sorunu kamuoyuna duyurmak maksadıyla yazılır.
Resmi bir mektup yazıyorsanız ve direkt isme hitap etmeyecekseniz, 'Sayın Bayan', 'Sayın Bay' ya da bunların sadece çoğul şekillerini yazabilirsiniz. Örneğin 'baylar' veya 'bayanlar' gibi; ama bu sadece bir bölümü veya servisi ilgilendirdiğinde kullanılır. Bunun dışında 'Sayın İlgili' diye de yazabilirsiniz.
1) Gönderici adı, soyadı, adresi mektup zarfının sol üst kısmına yazılmalıdır. 2) Alıcı adı, soyadı, cezaevi adı, adresi mektup zarfının sağ alt kısmına yazılmalı. 3) Zarfın sağ üst kısmını boş bırakmaya özen gösterin. Çünkü sağ üst kısma posta pulu veya barkod eklenecektir.
1- Mektuplar kurşun kalemle değil tükenmez ya da mürekkepli kalemlerle yazılmalıdır. Kurşun kalemlerle yazılan yazıların zamanla silinme ihtimali vardır. Bu ise mektubun yıllar sonra okunamamasına neden olabilir. 2- Mektuplar tükenmez ya da mürekkepli kalemle yazılacağı için sayfanın arkasında izi çıkar.
Mektup denilince, akla eski edebiyatımızda genel olarak “inşâ” dediğimiz yazı türü gelir. Bunun böyle düşünülmesinin nedeni, elbette mektup deyince düzyazının ilk anda akla gelmesidir.
Buna göre teyit mektubu, telefonla, telgrafla, herhangi bir iletişim veya bilişim aracıyla veya diğer bir teknik araçla ya da sözlü olarak kurulan sözleşmelerle yapılan açıklamaların içeriğini doğrulamak maksadıyla taraflardan birinin diğe- rine gönderdiği, varması gerekli irade beyanını ihtiva eden yazılı bir belgedir ...
Resmi veya özel kuruluşların ticaret amacı ile yazdığı her şeye iş yazısı denir. İş yazıları; günlük harici ilişkilerin yürütülmesi için gereklidir.
*Dilekçeler bir iş mektubu olarak da kabul edilebilir.
Mektup, bir kişi veya bir grup insan tarafından diğer bir kişiye bir araç aracılığı ile iletilen yazılı bir mesajdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri