Davranış Bozukluğu Olan Çocuklara Nasıl Davranılmalıdır? Öncelikle davranış bozukluğunun çeşitli ruhsal ve bedensel nedenlere bağlı olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle genel olarak baskıcı ve ayıplayıcı söylem ve davranışlardan uzak durulmalıdır. Çocukların düşüncelerinin sorulması ve onların dinlenmesi gerekmektedir.
Davranım bozukluğunun tedavisi çok zor olup, çok yönlü bir terapi uygulanmasını gerektirir. Davranım bozukluğunun tedavisinde çocuk ve ergenle birlikte sorunlu davranıșlarda etkisi olan çevrenin (aile, okul, toplum) hedef alındığı multisistematik terapiyle daha etkin sonuç elde edilebilmektedir.
Olumsuz davranış ortaya çıktığı durumlarda çocuğun dikkati olumlu bir etkinliğe yönlendirilmelidir. Çocuğun davranışlarına şiddetle karşılık verilmemelidir. Davranışla ilgili olay anında değil sakinken konuşulmalıdır, Çocuğa alabileceği sorumluluklar verilmeli, başarma duygusu yaşatılmalıdır.
Davranış bozukluklarının tedavisi ise genellikle çok disiplinli ve kararlı bir yaklaşım gerektirir. Bu konuda davranış terapisi, bilişsel terapi, aile terapisi ve bazen de ilaç tedavisi yöntemlerine başvurulabilir.
Başlangıç yaşı 4-8 olmakla birlikte bu duruma Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu ya da Kaygı Bozukluğu, Depresyongibi tanıların da eşlik ettiği durumlar söz konusudur. Davranış Bozuklukları, Karşıt olma-karşıt gelme ve Davranım Bozukluğu olarak iki ayrı başlıkta ele alınmaktadır.
İlgili 30 soru bulundu
Davranış bozukluğu genel anlamda küçük yaştaki çocuklarda kendini gösterir. Yapılan araştırmalarda ortaya konulan sonuçlara göre ise %3 ve %15 civarında bir yüzdelikte toplum içerisinde seyrettiği bilinmektedir. Genel anlamda 4 veya 8 yaşlarından itibaren başladığı bilinir.
Davranım bozukluğu tedavisi oldukça zor bir süreçtir. Tedavide çocuk veya ergenle birlikte aile, okul ve toplum da ele alınmak durumundadır. Bilişsel davranışçı terapi ile çocuğun iletişim yetileri, sorun çözme yetileri, dürtü ve öfke kontrolü sağlanmaya çalışılır.
OKB de İlaç Tedavisi:
Klomipramin, fluoksetin, fluvoksamin, paroksetin, citalopram, essitalopram ve sertralin bu grup ilaçlardır. Tedaviye başlanan hastalarda çoğu kez 15-20 gün içinde olumlu etkiler başlasa da anlamlı klinik yanıtın 8-12 haftaya uzadığı da olabilir.
Davranış bozukluğu belirtileri nelerdir? Fiziksel saldırganlık, eşyaya zarar verme, yalancılık, hırsızlık, toplumsal kuralları çiğneme, otoriteye sürekli karşı gelme, kızgınlık ve öfke nöbetleri, empati yoksunluğu, pişmanlık duymama gibi belirtiler davranım bozukluklarında görülmektedir.
Davranış bozuklukları çocuğun çeşitli ruhsal ve bedensel nedenlere bağlı, iç çatışmalarını davranışlarına aktarması sonucu ortaya çıkar Hırçınlık, sinirlilik, saldırganlık, inatçılık, yalan, çalma, küfür gibi davranışlar davranış bozukluklarına girer.
0-6 yaş dönemi çocuklarda, olumsuz anne-baba tutumları, ailede istismar öyküsü, annede depresyon öyküsü, sosyo-ekonomik düzeyin düşük olması, fiziksel koşulları iyi olmayan bir evde yaşıyor olmak gibi durumlarda davranış bozukluğu geliştiren çocuklarda sık görülmektedir.
Bu davranım bozuklukları gelişimsel dönem özellikleri ile açıklanamaz. Genelde 6 aydan uzun sürer ve davranış bozukluğu belirtilerinin tamamı karşılanmaz. Kızlarda dolaylı davranışlar (pasif), sözel saldırganlık ve ilişkisel saldırganlık daha yaygındır. Erken başlangıçlı (okul öncesi) olgular daha olumsuz seyreder.
Psikiyatri zihinsel, davranışsal ve duygusal bozuklukların önlenmesi, teşhisi ve tedavisine odaklanan tıp dalıdır. Psikiyatrist ise ruh sağlığı alanında uzmanlaşmış bir tıp doktorudur.
Davranış sorunları genetik geçiş gösterir, yani bu çocukların ailelerinde davranış bozukluğu olan insanların olma ihtimali daha yüksektir. Gebelikte ve doğumda yaşanan sorunlar riski arttırır.
Kişilik Problemi: Bu çocuklar; aşağılık ve güvensizlik duyguları, içe dönüklük, kaygı, aşırı duyarlılık, çöküntü ve ürkeklik gösterirler. Nadiren gülümserler, tırnaklarını kemirirler, endişelidirler. Yakın arkadaşları yoktur, başkalarına aşırı derecede bağımlıdırlar.
Bu nedenle zorunlu olmayan durumlarda 6 yaştan önce DEHB tanısı konulmaması gerekir. 6 yaşından sonra özellikle de ergenlik yıllarında beyin kendisindeki bu nörogelişimsel sorunları telafi edebilmektedir. Bu kişilerde DEHB belirtileri azalmakta ya da kaybolmaktadır.
Davranım Bozukluğu çocuk ve ergenlerin, kurallara, toplumsal değerlere uymaması ve başkalarının haklarını ihlal eder şekilde davranışlar göstermesi durumudur.
Davranım bozukluğunun gidişi oldukça değişkendir. Bireylerin çoğunda hastalık erişkinlikte geçer, ancak daha az orandaki davranışlar erişkinlik döneminde de görülmeye devam eder ve bunlar antisosyal kişilik bozukluğu tanı ölçütlerini karşılar.
Davranış bozukluğu, bireyin normalden farklı ve genellikle işlevsiz davranışları olarak tanımlanır. Bu bozukluklar, bireyin yaşam kalitesini, ilişkilerini ve genel refahını olumsuz yönde etkileyebilir.
Yakın arkadaşları yoktur, başkalarına aşırı derecede bağımlıdırlar. bu çocuklar, aşırı ketlenmiş ya da duygusal bozukluğu olan çocuklar olarak adlandırılmaktadır. Olgunlaşma: Bu boyutta yer alan çocuklarda, ilgisizlik, dalgınlık ve dikkatsizlik davranışları sıklıkla görülür.
Ayrıca, insanları izole hissetmenize neden olabilir, bu da depresyon ve kaygıya katkıda bulunabilir. Ancak kişilik bozuklukları tedavi edilebilir. Genellikle konuşma terapisi ve ilaç kombinasyonu, bu koşullardan biriyle yaşamanıza yardımcı olmada uzun bir yol kat edebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri