Hiperaktivite, olağandışı hareketlilik veya anormal derecede aktif olma durumuna denilmektedir. Diğer bir deyişle ise çocukların kendini kontrol edemediği psikolojik bir hastalıktır. DEHB (dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu) olan çocuklar dikkatini toparlamakta veya bir yerde sabit durmakta zorlanabilirler.
Hiperaktivitenin başlıca belirtisi aşırı fiziksel hareketlerdir. Bu bedensel hareketler özellikle ilköğretim çağındaki çocuklarda daha belirgindir; huzursuzluk ya da gerginlikle birlikte kendini gösterir. Hiperaktif olan çocuklar; Hareketsiz olunması gereken okul ya da ofis gibi ortamlarda oturmakta zorlanabilirler.
Çocuklarda hiperaktivite çocukluk çağında sıklıkla görülen bir psikolojik hastalıktır. Hiperaktivite; aşırı hareketlilik, sakin kalmada zorluk, aşırı tepkiler verme, dikkat eksikliği gibi belirtilerle kendini göstermektedir. Hastalık DEHB (dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu) olarak da tanımlanır.
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu doğru ve erken tanı konulduğunda son derece hızlı ve kolay tedavi edilebilen bir bozukluktur. İlaç tedavisi, anne-baba eğitimi, bireysel görüşme, aile tedavisi ve grup tedavisi Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğunun tedavisinde sık olarak kullanılan yöntemlerdir.
Hipoaktivite, hiperaktivitenin tersi şekilde aşırı ağır hareket etme ve uyuşuklukla kendini belli eden rahatsızlık. Hipoaktif kimselerde anormal sayılabilecek derecede miskinlik ve yapacağı işi erteleme davranışları gözlenir. Dikkat etksikliği ise hem hiperaktivitede hem de hipoaktivitede görülür.
İlgili 28 soru bulundu
Sintigrafi ile tiroid bezi ve nodüllerin aktif olup olmadığı anlaşılır. Nodül sıcaksa (hiper-aktifse) kanser olma olasılığı sıfıra yakındır, soğuk (hipoaktif) nodülde kanser olma olasılığı az da olsa vardır. Nodül değerlendirmesinde kanser ayrımını yapan en önemli tetkikler ultrason ve iğne biyopsisidir.
Nodüller genellikle sağlık açısından zararsızdır. Ancak belirlendiğinde bunların aşırı hormon üretimi yapıp yapmadığı ve en önemlisi de kanser olup olmadığı araştırılmalıdır. Nodüllerin çaptan bağımsız olarak % 5'i kanserdir.
Aslında aşırı hareketlilik ile zeka arasında bir bağlantı yoktur. Aşırı hareketli olan bir çocuk normal, normalin üstünde ya da normalin altında bir zekaya sahip olabilir. Üstün yetenkli bir çocukların bazıları Can olgusundaki gibi aynı zamanda dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu tanısı da alabilirler.
Bu nedenle hiperaktivite tanısı konulabilmesi için çocuğun 6 yaş ve üzerinde olması, mevcut belirtilerin 6 aydan uzun süre görülmesi gerekir.
DEHB oluşumunda genetiğin rolü % 80-90 dolaylarındadır. Sanıldığının aksine anne-babanın çocuğuna hatalı davranması gibi nedenlerle DEHB oluşmaz; anne-babanın hatalı tutumları DEHB belirtilerinde artışa veya DEHB'ye başka psikiyatrik sorunların eklenmesine yol açabilir.
Hiperaktivite bozukluğu olan çocuklarda %56 uykuya geçmede, %39 uykuyu sürdürmede sorunlar yaşanabilir. Bunların yanı sıra; horlama, gündüz uykulu olma hali, uyku apnesi gibi sorunlar da görülebilir.
Şeker, gazlı içecekler, enerji içecekleri, kahve, çikolata ve çocuğunuzun hassaslık duyduğu gıdalar (bunlar süt, çikolata, soya, buğday, yumurta olabilir) hiperaktiviteyi tetikleyebilir. Eğer çocuğunuzda hiperaktivite varsa bu besinlerden uzak tutmalısınız.
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) tedavisi 1-2 yıl da sürebilir, ergenlik sonuna kadar da devam edebilir.
Hiperaktif çocuğunuza mini bir masaj yapın. Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu olan çocuklar için dokunma çok önemlidir. Şakaklarına masaj yapmak, omuzlarını ovmak veya parmaklarınızı saçlarının arasında hafifçe gezdirmek çocukları çabucak sakinleştirebilir.
Kombine DEHB, dikkatsiz DEHB, hiperaktif/dürtücü DEHB olmak üzere 3 farklı dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu vardır.
Hiperaktivite genellikle altta yatan zihinsel veya fiziksel sağlık durumunun bir belirtisidir. Hiperaktivite ile ilişkili ana koşullardan biri dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğudur (DEHB) . DEHB, aşırı aktif, dikkatsiz ve dürtüsel olmanıza neden olur. Genellikle genç yaşta teşhis edilir.
Çocuğunuz hiperaktif ise onunla tüm dikkatinizi vererek konuşun, endişelerine kulak verin. Özellikle ders konusunda dikkati sürekli dağılıyorsa yapılacaklar listesi hazırlamasını ve bu doğrultuda ilerlemesini tavsiye edin. Hiperaktivitesi olan çocuklar öfke, üzüntü ve endişeleriyle başa çıkmakta zorlanırlar.
Bir psikiyatrist veya nörolog, DEHB'yi teşhis edebilir ve ilaç ve terapi dahil olmak üzere tedavi seçenekleri sağlayabilir. Ayrıca ek destek için sizi bir psikoloğa veya danışmana yönlendirebilirler. Bir psikolog veya danışman, DEHB'si olan bireylere ve ailelerine terapi ve destek sağlayabilir.
Dikkat testi özellikle 6-12 yaş aralığındaki çocuklara uygulanan dikkat testi, bilgisayar yardımıyla dakikalar sonra sonuç alınacak şekilde yapılabiliyor.
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB), çocukluk çağından itibaren kişisel gelişimi ve genel yaşam kalitesini olumsuz etkileyen, erken dönemde tedavisine başlanmazsa kişiyi bağımlılık, agresiflik, sosyal uyumsuzluk vb. çok daha ağır sorunlara sürükleyen ciddi bir hastalık.
DEHB tedavi edilmediğinde, sonuçları öncelikle çocuğu ve beraberinde tüm çevresini olumsuz etkiler. Tanısı, Çocuk ve Ergen Psikiyatristi tarafından konulan ve tıbbi tedavi gerektiren DEHB'nin belirtileri ve sonuçları, bu bozukluk hakkında herkesin yorum yaptığı bir klinik tablo oluşturmaktadır.
Başlıca belirtileri dikkati gereken yerlere vermekte zorluk, dürtüleri kontrol edememe sonucu durumun gerektirdiği davranışları yapamama ve daha küçük yaşlarda amaçsız bir aşırı hareketlilik oluşturur. Kazalara yatkınlık, sosyal geçimsizlik, ders başarısının düşüklüğü gibi sonuçlar çocuğun gelişimini riske atar.
Rahim duvarının normalden fazla kalınlaşmasına endometrial hiperplazi denir. Bu durum kanser olunduğu anlamına gelmez. Buna rağmen bu hastalık tedavi edilmediği takdirde ilerleyen dönemlerde kansere de dönüşebilir.
Bununla birlikte tedavi edilmeyen atipik endometriyal hiperplazi kansere dönüşebilir.
Hiperplazi , memenin kanalları ve/veya lobüllerinde kanserli olmayan hücrelerin büyümesi olduğunda kullanılan bir terimdir. Normalde kanallar ve lobüller 2 kat hücre ile döşelidir. Hiperplazi, normalden daha fazla hücre olduğu ve artık sadece 2 katmanda sıralanmadıkları anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri