Davranışlarda iki Çeşittir: Fiziki (Gözlenebilen, dışsal) Davranışlar: Dışardan gözlenebilen bedensel davranışlardır. Örnek: Yemek yeme, spor yapma, esneme, yazı yazma vb. Fizyolojik (Zihinsel, içsel) Davranışlar: Dışarıdan gözlenemeyen sadece zihinsel etkinlikleri ifade eden davranışlardır.
Davranış, psikolojik anlamda canlıların dış dünyaya karşı gösterdikleri her türlü bilişsel, duyuşsal ve psikomotor (bedensel-fiziksel) tepkilerin genel adıdır. Söz konusu bilişsel, duyuşsal ve psikomotor boyutlar birbiri ile etkileşim halindedir. Bunun sonucunda davranış ortaya çıkar.
Davranış; doğuştan gelen davranış, öğrenilmiş davranış ve sosyal davranış olarak üç grupta incelenir. Canlıların doğuştan itibaren yaptığı, öğrenilmiş davranışlara doğal yada doğuştan gelen davranışlar denir. Doğuştan gelen davranışlar kalıtsaldır.
Organizmanın uyarıcılara verdiği her türlü cevap ya da karşılık davranıştır. Yani, organizmanın her türlü etkinliğidir.
1. Öğrenme, öğrenci davranışının öğretimden sonra değişiklik göstermesidir. Davranış ise, iki ya da daha fazla kişi tarafından güvenilir olarak gözlenebilen ve ölçülebilen, belli bir başlangıcı ve bitişi olan, tekrarlanabilen devinsel özellikler olarak tanımlanır.
İlgili 22 soru bulundu
Ancak tekrar ve yaşantı sonucu oluşan ve kalıcı olan davranış değişiklikleri öğrenmedir. Bu anlamda dürtü, içgüdü, refleks, büyüme, olgunlaşma, psikolojik tikler, alışma ve duyarsızlaşma sonucunda ortaya çıkan davranışlar öğrenme değildir.
Bunlar, sorun davranışı gözlemlemek, pekiştireç vermek, istenmeyen davranışı söndürmek, öğrencilerle anlaşmak, yaklaşık istendik davranışları kabul etmek ve derse dönmektir.
Davranışlarda iki Çeşittir: Fiziki (Gözlenebilen, dışsal) Davranışlar: Dışardan gözlenebilen bedensel davranışlardır. Örnek: Yemek yeme, spor yapma, esneme, yazı yazma vb. Fizyolojik (Zihinsel, içsel) Davranışlar: Dışarıdan gözlenemeyen sadece zihinsel etkinlikleri ifade eden davranışlardır.
İşte davranış bilimleri, çeşitli disiplinler (sosyoloji, psikoloji, antropoloji,hukuk, iktisat, tarih, siyasal bilimler, biyoloji) sayesinde insan ve davranışlarının anlaşılmasını sağlayan yeni bir bilim dalı olarak ortaya çıkmıştır.
Problem davranışları dört işlevi bulunmaktadır: dikkat çekme, kaçma, nesne elde etme, duyusal haz elde etme. (Bu sebepler sadece özel gereksinimli bireyler değil tüm insanlar için geçerlidir.)
Canlılar yaşadığı çevrede etkilendikleri farklı durumlar karşısında içsel yada dışsal anlamda reaksiyon verir. Bunun sonucunda başta kendisi olmak üzere yaşadığı dünyayı değiştirmeye ve biçimlendirmeye çalışır. Organizmanın bu anlamda yaptığı her eylem onun davranışını oluşturur.
Toplumsal yaşamın sürdürülebilirliği için gerekli olan kurallar bütününe beşeri davranış kuralları denir. Beşeri Davranış Kuralları; ahlak kuralları, görgü kuralları, din kuralları, örf ve adet kuralları, hukuk kurallarından oluşmaktadır.
Bireylerin belirli uyarıcı veya uyarımlara gösterdikleri tepkileri ifade eder. Sosyal bilimlerde davranışlarla ilgili açıklamalar, temelde bireysel davranışlarla ve ilgili varsayımlarla bağlantılıdır. Davranış en genel anlamda, canlı bir organizmanın (insan veya hayvanın) yaptığı hareketlerdir.
Bir başka ifadeyle, sosyal davranış tarzı, bireyin başkalarıyla olan etkileşiminden elde edilen gözlenebi ir bilgilere dayalıdır. Araştırmacılar, genel olarak kişilerarası davranışın temel iki boyutu olduğunj belirtmektedirler. Bunlar; atılganlık (assertiveness) ve tepki verms (responsiveness) boyutlarıdır.
Davranışın kurumsal ve bireysel olma özelliğinin yanında, bir diğer özelliği de gözlemlenebilir ve gözlemlenemez olma özelliğidir. Davranışın her zaman doğrudan gözlenememesi, onun bazı durumlarda dolaylı biçimde varlığının anlaşılabilmesi, davranışın nörofizyolojik açıdan incelenmesini gerekli kılmaktadır.
Davranışçı kuram problemlerin çözümlerinde uygulanan davranışların kişilerin geçmişte yaşadıklarına göre şekillendiğini ileri sürerler. Davranışçı kuram savunucularına göre kişiler geçmişlerinde yaşadıkları olaylara ya da durumlara göre yeni davranışlar ortaya koyarlar ve buna göre bir davranış biçimi oluştururlar.
Canlının doğduğu andan beri var ve etkili olan etmenlerin yarattığı davranış.
Davranış bilimlerinin amacı insanı anlamak, insanın belirli davranışlarına açıklama getirmek, davranışları yönlendirmek ve belli ölçüde davranışları kontrol altında bulundurmaktır.
Planlı davranış teorisi; kişinin planlı, amaçlı davranışlarını en iyi tahmin eden etkenlerin, kişinin söz konusu davranışlara yönelik tutumları ile bu konudaki öznel normları olduğunu savunan bir teoridir.
Olumsuz davranışlar, bireylerin kendilerine ve çevrelerine zarar veren tutum ve davranışlardır. Örnek olarak aşırı kıskançlık, sürekli tembellik ve depresif tavırlar gösterilebilir. Bu tür davranışlar, sosyal ilişkilerimizi ve duygusal dengemizi bozar ve sonuç olarak mutsuzluk ve huzursuzluk yaşamamıza neden olur.
Problem davranış çocuğun sosyal ilişkilerine, iletişimine ve öğrenmesine engel olan, kendine, ailesine, yaşıtlarına ve yetişkinlere zarar vermesine sebep olan, süreklilik hâlini kazanmış davranışlardır.
Burden (1995), istenmeyen davranışı, “öğrencinin belirli bir zamanda akademik eylemleri tehdit eden ve sınıf etkinliklerinin akışını olumsuz etkileyen her türlü öğrenci davranışı” olarak tanımlamıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri