Davul çalanlara davulcu, tabilzen, tabbal gibi adlar verilirdi. 8. yüzyılda köbürge, daha sonraları tuğ ve 11. yüzyılda küvrüğ adını almıştır. Bandolarda kullanılan ve baget ile çalınan küçük davullara ise trampet denir.
davul çalan kimse, baterist.
Davul, Türk tarihinin her döneminde temel bir çalgı olarak yerini kortumuştur. Davul, Türk vurmalı çalgılarının sembolü olarak kabul edilir.
Davul, Türk Kültüründe hâkimiyet sembolü oluşu, tuğ takımlarının başlıca çalgısı olması, halk içinde duyuru aracı olarak kullanılması, düğünlerde, festivallerde ve törenlerde eğlenceyi, cenaze törenlerinde acıyı anlatması nedenleri ile Türk kültüründe ayrıcalıklı bir yere sahiptir.
Tarihin ilk çağlarından beri Asya'da Hunlar, Mezopotamya'da Sümerler tarafından kullanılan davulu Romalılar çarpıştıkları Hun ve Avarlarda görmüşlerdi. Davulun Avrupaya geçerek tanıtılıp yerleşmesini sağlayan ise 16. yüzyılda Osmanlı Türkleri oldu.
İlgili 43 soru bulundu
En basit vurmalı çalgılardan biri olan davul, deri gerilmiş iki kasnaktan oluşur. Tokmak ile çalınan çalgı, Türk müziğinde önemli bir yere sahiptir.
Davul, Türklerin kullandığı en eski musiki aletlerindendir. VIII yüzyılda köbürge, daha sonraları tuğ ve XI yüzyılda küvrüğ adını almıştır. Davul, silindir biçiminde olup tahta veya madeni kasnağın iki yanına gerilmiş derilerin bağlanmasından meydana gelir.
Daha çok Osmanlı mehter mûsikisinde kullanılan büyük ebatta vurmalı çalgı. Vurmalı bir çalgı. Türk mûsikisinde nefesli bir saz. Osmanlılar'da resmî-askerî mûsiki takımı ve buna ait mehterhâne teşkilâtında görevli kişi.
Bekçilik mesleği Osmanlı döneminde en çok para getiren mesleklerden biri olarak bilinirdi. Bu nedenle Osmanlı dönemindeki memurlar, yarım gün çalışıp geceleri de davul çalarak veya bekçilik yaparak geçimlerini sağlayabiliyordu.
İslamiyet'ten önce kurulan Orta Asya Türk devletlerinde “davul”, hem varlık, bağımsızlık ve egemenlik simgelerinden biri, hem de askeri müzik topluluklarını oluşturan “tuğ takımları” ile Eski Türk İnancının ve din ululuları Kamların (Şamanların) baş çalgısı olmuştur.
İdifofonlar ziller, çanlar, calesta, marimba, gong olarak sayılırken membranofonlar için timpani, yer davulu, konga, darbuka, kös, bendir çember gibi tüm davul çeşitleri örnek olarak verilebilir.
Bateri çalmak, biraz pratik ve sabır gerektiren bir süreç olabilir, ancak "zor" bir deneyim olarak nitelendirilmemelidir. Bateriyi öğrenirken karşılaşabileceğiniz zorluklar, bireysel yeteneklerinize, pratik yapma sıklığınıza ve öğrenme tarzınıza bağlı olarak değişebilir.
50.000 ile 60.000 yaşları arasında bir mağara ayı uyluk kemiği olan "Divje Babe Flüt"ünün dünyanın en eski müzik aleti olduğu ve Neandertaller tarafından üretildiği öne sürülmüştür.
Davul Setinin diğer adı Bateri olup dilimize Fransızcadan geçmiş bir kelimedir. Türkçede "bateri" yerine "davul", "davul seti" ve "davul kiti" terimleri de kullanılır. Bateri çalma, hızın yanı sıra denge ve akıcılık gerektirir.
Davulcular, düğün konvoyuna eşlik ederek ritmik bir şekilde davul çalar ve davetlilere enerji katar. Düğünlerde "gelin alma" adeti de önemli bir gelenektir.
Ramazan davulcusu, Ramazan ayında geceleri sahur vakti sokak aralarında gezerek insanları davul sesi ile uyandıran kişidir. Bağlı bulunduğu ilçenin belediyesi her ay Ramazan davulcularına para verir bununla birlikte ayın ortasında ve sonunda bahşiş için mahalle sakinlerinin kapılarını gezerler.
Çeşitli manilerle veya türkülerle ramazan davulu çalarak Müslüman bireyleri sahura kalkmaları için uyandıran davulcular devletten herhangi bir maaş almaz.
Günümüzde bateri olarak bildiğimiz tarihin en eski çalgılarından olan davulu, Sözlük yazarı davul'dan dinleyelim. davul, tarihin en eski savaş ve dans çalgısıdır. bateri ise davulun günümüze ulaşmış hali. davul, 20. yüzyıla yaklaşırken amerika'da görülmüş ve geliştirilmiştir.
Metalik kırmızı, siyah, pembe, renkli davul çeşitleri mevcuttur. Dijitallerde kulaklık ve tabure gibi parçaların dahil olduğu tam aksamlı modeller de vardır. Taburesi ise elektronik ya da akustik seçeneklerde farklı ebatlarda ve tasarımda olur.
Ağaç: Kayısı, portakal, meşe vs... ağaçlarından üretilmektedir. Genellikle doğu yöreleri başta olmak üzere birçok ilde kullanılır.Malatya, Gaziantep, Adıyaman yörelerinde sıklıkla kullanılır.
En eski vurmalı çalgılardan biri olarak bilinen davul, aynı zamanda birçok farklı boyutta bulunabiliyor ve farklı materyallerden üretilerek değişik kullanım alanlarında değerlendirilebiliyor. Farklı ülkelerde farklı geleneksel yapılarda bulunan bu ritim aleti, tokmakla ya da el ile çalınabiliyor.
Genelde silindirik yapıdadır ve çapı, derinliğinden çok daha büyüktür. Silindirin iki tarafında davulun derisi bulunur. Davulun derisi, dana derisi veya plastikten üretilir ve derinin gerginliği genellikle müzisyen tarafından ayarlanabilir durumdadır.
her müzik aletinde olduğu gibi bateride de notalar vardır tabii ki. şöyledir, her nota bateri seti üzerinde değişik bir davulu veya zili ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri