Devlet memurunun yakınlarının vefat etmesi sonrasında 7 günlük süre başvurunun hemen sonrasında başlamaktadır. Ölüm olayı gerçekleşmeden memurların ölüm iznini kullanabilmeleri mümkün değildir. Bir de ölüm izni amca, dayı ya da hala ve teyzenin vefat etmesini kapsamamaktadır.
2. derece akrabalar için ölüm izni alınabilir mi? İkinci ya da üçüncü derece yakınların vefat etmesi durumunda ölüm izni verilmez.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi olan memurlar ve 4857 sayılı İş Kanununa bağlı olarak çalışan işçiler verilen ölüm izni sadece birinci dereceden akrabaların ölmesi durumunda geçerlidir. Bu kapsama anne, baba, kardeş, eş ve çocuklar birinci dereceden akraba dahildir.
Buna göre, birinci derece yakınlarının ölümü nedeniyle çalışanlara 3 gün ölüm izni verilir. Birinci derece yakınlar; anne, baba, eş, çocuk, kardeş gibi kişilerdir. Ölüm izni süresi, birinci derece yakınlar dışındaki diğer akrabalar için ise 1 gündür.
Cenaze İzni Ne Kadar? İşçiye bir yakınının ölmesi ardından verilen cenaze izni 3 gün; devlet memurlarına verilen cenaze izni ise 7 gündür.
İlgili 41 soru bulundu
Memurlar için ölüm izni memurun eşinin, çocuğunun, kardeşinin, anne veya babasının, eşinin anne veya babasının ölümü halinde 7 gün olarak sunuluyor. İlgili kanun çerçevesinde özel sektör çalışanları için ölüm izni ise çalışanın eşinin, çocuğunun, anne veya babasının ölümü halinde 3 gün olarak sunuluyor.
Memurlar için ölüm izni memurun eşinin, çocuğunun, kardeşinin, anne veya babasının, eşinin anne veya babasının ölümü halinde 7 gün olarak sunuluyor. İlgili kanun çerçevesinde özel sektör çalışanları için ölüm izni ise çalışanın eşinin, çocuğunun, anne veya babasının ölümü halinde 3 gün olarak sunuluyor.
- Üçüncü derece akrabalar: Amca, hala, dayı, teyze, yeğen.
3. derece akraba: Kardeşlerimizin çocukları yani yeğenler, amca, hala, dayı, teyze üçüncü derece kan bağı olan akrabalarımızdır.
Birinci Derecede Sıhri (Kayın) Hısımlar
Kişinin; - Eşinin Annesi [ve eşleri], - Eşinin Babası [ve eşleri].
Bu konu 4857 sayılı İş Kanunu ek madde 2 hükmünde düzenlenmiştir. İlgili düzenleme uyarınca işçinin, anne babası, kardeşi, eşi yahut çocuğu vefat ederse işçiye 3 günlük izin hakkı verilir.
Ek madde 2'ye göre, işçiye; ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü hâlinde üç gün ücretli izin verilir. İşçinin dedesi ek madde 2'de sayılanlar arasında olmadığından, işçi dedesinin ölmesi halinde 3 günlük ücretli izinden yararlanamayacaktır.
Ölüm izninin kullanılabilmesi için kişilerin vefat eden yakının birinci derece akraba olduğunu da kanıtlar şekilde belge sunması da gerekli prosedürler arasındadır. Ölüm izni birinci derece yakınları kapsadığı için bu izne eşinin anne ya da babası yani kayınpeder ve kayınvalide ölümleri de dahil edilmektedir.
Ölüm izni kaç gün özel sektör ya da memurlar için 1 derecede akraba ölümlerinde memur olanlara 7 gün, özel sektörde çalışan bireylere ise 3 gün ölüm izni verilir.
Kanunu açıdan devlet memurlarına tanınan ölüm izni hakkı; devlet memurunun eşinin, çocuğunun, kendisinin anne-babasının, eşinin anne-babasının ya da kardeşinin ölümü halinde 7 gün olmak üzere verilmiştir.
Birinci dereceden ya da beşinci dereceden fark etmeksizin, özel sektörde İŞÇİLER için akraba düğün izni yoktur. MEMURLAR için ise akrabalar arasında yalnızca çocuğunun evlenmesi halinde 7 günlük ücretli mazeret izni vardır.
Yani damat aslında benim 1. derece sıhri akrabam oluyor. Damadın veya gelinin kayınvalide ya da kayınpederle akrabalık ilişkisi nasılsa, onların damatla ya da gelinle akrabalık ilişkisi öyle olur. Yani "Birinci derece sıhri hısım"..
Enişte, bir kişinin halasının, teyzesinin veya kız kardeşinin eşi. Bir kişi ile eniştesi arasında, yakın akraba kabul edilmekle birlikte, herhangi bir kan bağı yoktur.
AKRABA: Birbirine yakın kimseler, aralarında, nesep, süt veya evlilikten doğan bir yakınlık bulunanlar. Birbirinin soyundan gelmek veya evlilik sebebiyle eşlerden birinin kan hısımları ile diğer eş arasında meydana gelen yakınlığa akrabalık; bu durumda olan her bir kimseye de akraba denir.
Evli çiftlerin eşlerinin erkek kardeşleri için kullandıkları kelimedir. İyelik eki aldığında, “Kaynım” şeklinde kullanılır. Evli bir çiftin ebeveynleri birbirlerinin dünürleri olur. Bir kadının eşinin kız kardeşi onun görümcesidir.
Akraba: Kan yoluyla ya da evlilik yoluyla birbirine bağlı olan insanlara akraba denir. Bizim birçok yakın akrabamız vardır. Bu akrabalarımız anne tarafından ya da baba tarafından olabilmektedir.
Kayın hısımlığı, kendisini meydana getiren evliliğin sona ermesiyle ortadan kalkmaz. O halde, karı ile kocasının babası veya anası arasında birinci dereceden kayın hısımlığı, karı ile kocasının kardeşleri arasında ise ikinci dereceden kayın hısımlığı vardır.
Cenaze, söz konusu kişilerin haricinde gerçek ya da tüzel kişilerce kaldırılırsa, masraflar gerçek veya tüzel kişilere SGK tarafından ödenmektedir.
İdare Hukukunda Mazeret İzni Süreleri
Memurlara bu izin 10 güne kadar verilebileceği gibi memurun talebi ve işverenin onayı doğrultusunda bir 10 gün daha izin verilebilmektedir; ancak bu ikinci 10 günlük izin süresi işçinin yıllık izninden düşürülmektedir.
Özel Sektör Mazeret İzni Kaç Gün 2022
Evlenme durumunda 3 gün, Ölüm durumunda 3, Doğum hallerinde 5 gün, Bakımıyla mesul olduğu bir kişinin sağlık sorunları için ise toplamda 10 güne kadar işçi mazeret izni kullanabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri