Ancak DDP'de teslim şeklinde satıcı bir de gümrük vergilerini ödemelidir. Alıcı ülkesindeki yerel satıcıdan fark olmaksızın malları devreder. Ancak taraflar, malların ithalat için gümrüklenmesine dair tüm hasar ve masrafların alıcı tarafından üstlenilmesini istiyorsanız DAP kullanmalıdır.
Her iki gümrükteki vergi ve masraflar, navlun, ara taşıyıcı organizasyon ve masrafları ihracatçıya aittir. EXW'de ithalatçının yüklendiği sorumluluk DDP'de ihracatçıya geçer. Taşıma: Masraflar satıcıya aittir. Sigorta: Sigorta yaptırma zorunluluğu yoktur.
GÜMRÜK VERGİLERİ ÖDENMİŞ OLARAK / DELIVERED DUTY PAID (DDP)
Bu teslim şeklinde, satıcı malları ithalat için gümrüklenmiş olarak ve belirlenen varma yerinde taşıma aracında boşaltılmaya hazır şekilde alıcının tasarrufuna bırakarak teslim eder.
DDP = GÜMRÜK VERGİLERİ ÖDENMİŞ OLARAK / DELİVERED DUTY PAİD
"Gümrük Vergileri Ödenmiş Olarak Teslim" kuralı, satıcının malları ithalat için gümrüklenmiş olarak ve belirlenen varma yerinde gelen taşıma aracında boşaltmaya hazır şekilde alıcının tasarrufuna bırakmakla teslim ettiğini ifade eder.
DDP – Gümrük Vergisi Ödenmiş Olarak Teslim
Satıcı, taşıma süreci boyunca oluşan tüm sorumluluğu üstlenir. Ürünleri, anlaşılan bir adrese taşımanın masraflarını karşılar ve risklerini alır. Satıcı, ürünlerin boşaltıldığını, ihracat ve ithalat sorumluluklarını tamamladığını ve gümrük vergilerini ödediğini bildirir.
İlgili 16 soru bulundu
DDP Fiyat Hesabı: Ürün maliyeti + kar payı + paketleme + yükleme + iç nakliye + gümrük masrafları + sigorta + navlun + alıcının ülkesinde gümrük ve lokal vergiler + alıcının ülkesinde iç nakliye ve boşaltma masraflarını ifade eder.
Delivery Duty Paid, DDP Teslim, incoterms 2020 da yer alan 11 farklı teslim şekli arasında, Tüm masrafların ve risklerin satıcıya ait olduğu tek teslim şeklidir. DDP teslim şekli ile, satıcı yani ihracatçı firma, alıcı yani ithalatçıya kapıdan kapıya tüm masraflar dahil satış imkanı sunar.
DDP teslim şekli de bunlardan bir tanesidir. DDP Delivery Duty Paid kelimelerinin baş harflerinden meydana gelir. Incoterms 2020'de bulunan 11 farklı teslim yöntemi içinde tüm masraf ve risklerin satıcıya ait olduğu tek metottur. Böylece ihracat yapan firma, ithalatçıya kapıdan kapıya tüm masraflar dahil ürün sunar.
Satıcının alıcıya karşı sigorta sözleşmesi yapmak yükümlülüğü yoktur. Taşıyıcı aracı temin ederek navlun ücretini öder. Teslime kadar malla ilgili bütün masraflar ve riskler satıcıya aittir. Teslimi alıcının ülkesinde belirlenen yerde ve tarihte gümrük vergilerini de ödemek suretiyle gerçekleştirir.
DAP (Delivered At Place, Belirtilen Adreste Teslim) DPU (Delivered At Place Unloaded, Belirtilen Yerde Eşya Boşaltılmış Teslim) DDP (Delivered Duty Paid, Gümrük Resmi Ödenmiş Olarak Teslim)
Gümrük vergisini ürün ya da hizmetin giriş yaptığı ülke tahsil eder. Yurt dışından ürün satın alan şirketler ve kişiler gümrük vergisi ödemekle yükümlüdür. İhracat sırasında ödenecek vergi gümrük kanunlarına göre %20'den %30'a kadar çıkarılmaktadır.
Gümrük vergisi ödemeleri aynı zamanda gümrük saymanlık veznelerindeki ortak POS uygulamasında bulunan kamu bankalarının DEBIT kartları ile de yapılabilir. Hali hazırda Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halk bank DEBIT kartları bu uygulamada kullanılabilir.
Gümrük işlemleriniz nedeniyle ödemeniz gereken gümrük vergilerini ve para cezalarını ticari bankalar ve kamu saymanlıkları aracılığı ile veya GÜMKART ile ödeyebilirsiniz. GÜMKART, ilgili bankanın POS cihazı bulunan gümrük saymanlıklarında kullanılabilen bir ödeme aracıdır.
CFR (Cost and Freight): Navlun (taşıma masrafı) ödenmiş olarak teslim: Bu teslim şeklinde navlunu (taşıma masrafını) satıcı öder. Dolayısıyla burada alıcının belirttiği varış limanına malları getirmek için taşıma sözleşmesini satıcı yapar ve taşıma masrafını da satıcı öder.
YDG Dahil: Bu terim, yurtdışı gümrükleme masrafları da taşıma ücretlerine dahil edilmiş demektir. Bu durumda anlaşma sağladığınız lojistik firması, gümrükleme masraflarını sizden alıyor.
Navlun; malları kara yolu, intermodal taşımacılık (demir yolu ve kara yolu), gemi veya hava yoluyla taşınması için nakliye şirketine ödenen ücrettir.
FCA, İngilizce Free Carrier teriminin kısaltılmış şeklidir. Uluslararası ticarette, satıcının ülkesinde teslim yeri belirterek taşımacıya teslim anlamına gelmektedir. Bu tür ticarette ihracat formaliteleri ve belirlenen yere kadar olan yurt içi nakliye masrafları satıcıya aittir.
Tüm taşıma türlerini kapsayan kurallar ve kısa açıklamaları şu şekildedir: EXW (Ex Works): Ticari işletmede teslim. FCA (Free Carrier): Belirlenen yerde taşıyıcıya teslim.
İngilizce Free On Board (FOB) terimi, tedarikçinin malzemeyi nakliye yapılacağı geminin güvertesine taşıyana kadar olan sorumluluğunu içerir. Fabrikadan liman gümrüğüne kadar olan taşıma masrafları ile liman gümrüğü ve liman masrafları tedarikçiye aittir.
Ü.V.Y.Z. İngilizce açılımı "Cost Insurance and Freight" olan kısaltma; mal bedeli, sigorta ve navlun masraflarının satıcı tarafından üstlenilmiş olduğu teslim şeklini ifade etmektedir.
DDP SHIPPING
“Delivered Duty Paid” kelimelerinin kısaltılmış hali olup “Gümrük Vergisi Ödenmiş Olarak Teslim” anlamına gelmektedir.
DAP-Delivered At Place (Belirlenen Yerde Teslim)
Belirlenen adreste malların boşaltmaya hazır biçimde alıcıya teslim edilmesidir. Alıcı sadece kendi ülkesinde gümrük masraflarından sorumludur. Riskin geçişi belirlenen yerde gerçekleşir. Incoterms 2020 ile bu teslim şeklinde bir değişiklik yapılmamıştır.
Bu maddenin (e) bendine göre ise; ithal eşyası için Türkiye'deki giriş liman veya yerine kadar yapılan nakliye ve sigorta giderlerinin gümrük kıymetine eklenmesi gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri