Di mi Değil mi kelimesinin deforme söylenişi olmaktadır. Türk Dil Kurumu sözlüklerinde yok sayılmaktadır. Bununla beraber özellikle internetteki yaygın kabule göre değil mi gibi soru eki ayrı yazılmaktadır. Bu nedenle kelime '' di mi '' şeklinde yazılmaktadır.
Sözcüklerin doğru yazılışlarını teyit etmek için Türk Dil Kurumu tarafından yayınlanan sözlükten yararlanılabilir. Türk Dil Kurumuna göre doğru yazılışı değil mi" şeklindedir. Demi, dimi, değilmi gibi yazılışlar ise yazım yanlışına neden olacaktır.
onaylanmayı bekleyen kişinin, cümlesinin sonuna eklediği soru öbeği. aslı değil midir. kisi onaylaniyorsa "di", onaylanmiyorsa "didn't" denir.
Alıntı: Da, de bağlacı ayrı mı bitişik mi yazılır? Da, de bağlacı ayrı yazılır; ancak, kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak büyük ünlü uyumuna uyar ve da, de biçimini alır: Kızı da geldi gelini de.
Dimi TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Sıkı dokunmuş bir tür pamuklu kumaş
İlgili 36 soru bulundu
tee dee kee diye okunur. İşte bu yüzden tee dee kee de şeklinde olmalıdır. Yani, işte bu nedenle TDK'de olacaktır doğru cevap.
Ancak bu tarz mantıklar kurmak yerine Türk Dil Kurumunun sözlüğüne göz atmak her zaman daha iyi bir tercihtir. Nerden mi nereden mi? Türk Dil Kurumuna göre bu kelimenin doğru yazımı nerden (nerde) değil, nereden (nerede) şeklindedir.
Öğrencilere bu konuda pratik bir ipucu da veriliyor: “De, da yerine 'dahi' sözcüğünü koyduğunuzda anlam değişmiyorsa, bu bir bağlaçtır ve ayrı ve yazılmalıdır. Anlam değişiyorsa, bu bir ektir ve bitişik yazılır.”
Yazdığınız 'de'yi veya 'da'yı cümleden çıkarıp, cümleyi tekrar okuyun. Cümle anlamsız hale gelmiyorsa, 'de' veya 'da' ayrı yazılır. Cümlede 'de' ve 'da' yerine 'dahi' sözcüğünü kullanın. Anlam bozulmuyorsa 'dahi' anlamındadır, ayrı yazılır.
Di mi Değil mi kelimesinin deforme söylenişi olmaktadır. Türk Dil Kurumu sözlüklerinde yok sayılmaktadır. Bununla beraber özellikle internetteki yaygın kabule göre değil mi gibi soru eki ayrı yazılmaktadır. Bu nedenle kelime '' di mi '' şeklinde yazılmaktadır.
de d. in di. deglut.
Küçük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde kelimenin okunuşu esas alınır: cm'yi, kg'dan, mm'den, kr.un. Büyük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde ise kısaltmanın son harfinin okunuşu esas alınır: BDT'ye, TDK'den, THY'de, TRT'den, TL'nin vb.
İkinci kelimesi -dı (-di / -du / -dü, -tı / -ti / -tu / -tü) kalıplaşmış belirli geçmiş zaman ekleriyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: albastı, ciğerdeldi, çıtkırıldım, dalbastı, fırdöndü, gecekondu, gündöndü, hünkârbeğendi, imambayıldı, karyağdı, külbastı, mirasyedi, papazkaçtı, serdengeçti, şıpsevdi, ...
deminki, 7 karakter ile yazılır. Ayrıca, d harfi ile başlar, i harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'd', 'e', 'm', 'i', 'n', 'k', 'i', şeklindedir.
dime için benzer kelimeler
dime, 4 karakter ile yazılır. Ayrıca, d harfi ile başlar, e harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'd', 'i', 'm', 'e', şeklindedir. dime kelimesinin tersten yazılışı emid diziliminde gösterilir.
TDK sözlüklerine göre "ya da" bağlacı ayrı yazılıyor. TDK Yazım Kuralları kılavuzuna göre Bağlaç olan de/da'nın ayrı yazılması gibi Ya sözüyle birlikte kullanılan da eki de ayrı yazılmalıdır. Bazı örneklerde görülen "yada" gibi yazımlar ise imla hatasıdır.
Kelimenin doğru yazılması için sen de şeklinde yazılması gerekmektedir. Eğer sende ya da bende gibi birleşik yazarsanız yazım yanlışı yapmış olursunuz. TDK'ya Göre Sen De Kelimesinin Doğru Yazılışı Nedir? TDK'ya göre bağlaçların ayrı yazılması gerekmektedir.
TDK'ya göre Hem de sözcüğü ayrı olarak yazılmaktadır. Kelimenin diğer yazım şekilleri yanlıştır. Lütfen Türkçemizi düzgün kullanmaya özen gösterelim. Doğru kullanımı “Hem de”şeklinde olmalıdır.
Bağlaç olan da / de ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak büyük ünlü uyumuna uyar: Kızı da geldi gelini de. Durumu oğluna da bildirdi.
Bağlaç olan da / de cümleden çıkarıldığında anlam bozulmuyorsa ayrı yazılır.
Umulmayan birisi umulmayan bir duruma sebep olduğunda kullanılır. Bu kelime genellikle sende mi, sendemi şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı sen de mi şeklinde olmalıdır.
TDK'ya göre burada kelimesinin doğru yazılışı "burada"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Herhangi bir yazım yanlışı olmaması için sen de olarak yazılmalıdır. Sen de, TDK sözlüğe göre ayrı yazılmaktadır. Her ne kadar birçok kişi tarafından sende olarak yanlış yazılsa da doğrusunun sen de şeklinde olması gerektiği bilinmelidir.
Bu kelimenin nerede mi, nerde mi olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı nerede şeklinde olmalıdır. Cümle içinde kullanımı: “Nerede kalacağını akşamüstü bana bildirecek.”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri