Soğanlar pembeleşince etleri ilave edip suyunu salıp tekrar çekene kadar kavurun. Domates rendesi ve salçayı da ilave edip karıştırarak kaynama noktasına getirin. Patates ve havuçları ekleyip bir taşım kaynatın. Kaynayan çorbaya buğday, nohut ve maş fasulyesini de ekleyip 20 dakika orta ateşte pişirin ve altını kısın.
Ustalık gerektirmeyen ve az malzemeyle hazırlanan umaç çorbası Kocaeli'nin birbirinden lezzetli yöresel yemeklerinden biri. Özellikle soğuk kış günlerinde içinizi ısıtacak çorba; un, yağ ve tuz gibi mutfağın en temel malzemeleriyle hazırlanıyor.
Şurpa kelimesi Arapça "shorba"dan ödünç alınmıştır ve "çorba" anlamına gelir.
İlgili 33 soru bulundu
Alişke çorbası, Eskişehir'in Tatar mutfağının bir parçası olan nefis bir çorba. Bol tavuklu ve hamurlu bir çorba olan alişke çorbası, özellikle kış sofralarına çok yakışacak. Bu çorbayı evde denemek isteyenler için işte enfes alişke çorbasının malzemeleri ve tarifi...
Öncelikle ince yemeklik doğradığımız soğanı zeytinyağında pembeleştiriyoruz, ardından salçaları da ekleyerek salça kokusu çıkana dek kavuruyoruz. Sıcak suyunu veriyoruz. Haşlanmış mercimeği, erişteleri, tereyağını ve tuzunu ekleyip karışıyoruz ve erişteler yumuşayana kadar kaynatıyoruz.
Bir tencereye yağ, soğan, salça, mercimek ve suyu koyup kaynatarak elde ettiğiniz mercimek çorbasıyla, soğanı ve ardından salçayı yağda kavurarak elde ettiğiniz mercimek çorbasının tadı aynı olmaz. Pumpum çorbasında kavrulan, kavrulması gereken bir malzeme olmadığı için yağa da gerek yok.
Telbine çorbası arpa unundan yapılan bir çorbadır. Arpa ; A, K, E, C, B1, B2, B6 vitamini, kalsiyum, demir, selenyum, magnezyum, bakır, çinko, aminoasitler ve antioksidanlar açısından zengin bir tahıldır. Ebu Hureyre'den rivayet edildiğine göre Peygamber Efendimiz(Sav)'ın en fazla tükettiği yiyecek arpa ekmeğiydi.
Tencereye yağları koyuyoruz ve tereyağı eriyince unu ekliyoruz, kahverengi olana kadar kavuruyoruz. Sonra suyu ekliyoruz ve topaklanmaması için bir yandan çırpma teliyle hızlı bir şekilde karıştırıyoruz. Kaynamaya başlayınca 10 dakika kaynatıyoruz. Piştikten sonra tuzunu ve biberini ekleyip, ocağın altını kapatıyoruz.
Soğanı incecik yemeklik doğrayıp kaynayan çorbaya kadın. Tuz, pulbiber ve döverek toz haline getirdiğiniz kişnişi ekleyin.(toz kişnişte kullanabilirsiniz). Çorbayı kısık ateşte 10-15 dakika daha pişirip ocaktan alın. Yağı küçük bir tavada kızdırıp nane ve pul biberli sosu çorbanın üzerine gezdirip sıcak servis yapın.
Hörre (Un Çorbası) - Kars.
Kısık ateşte 1 yemek kaşığı yağı fazla kızmayacak şekilde ısıtıyoruz üzerine unu ekleyip güzelce kavuruyoruz. Kavurduktan sonra 6 bardak soğuk suyu ilave ediyoruz, çırpıcı ile sürekli çırpıyoruz. Un parçacıkları eriyince pirinçi ekliyoruz pirinçler piştikten 10 dk sonra altını kapatıp tuzu ekliyoruz.
Su bardağı suda tarhanaları en az 1 saat bekletilir arkadaşlar daha sonra tencerede yağ, salça ve nane konulup hafif karıştırıldıktan sonra su ve ezilmiş tarhana ilave edilip tuz konulur ve sürekli karıştırarak kaynatılır.Kaynadıktan sonra karıştırma bırakılır, 5 dakika daha kaynatılır ve ateşten alınır.
Tencereye küp doğranmış domatesi, biberi, sarımsağı koyup soteleyelim. Haşlanan tavukları, börülceyi ve ıslatılan tarhanayı tencereye alıp 4 bardak su ilavesiyle 15 dakika karıştırarak pişirelim. Tuzu, nohutu, pulbiberi ekleyin. Zeytinyağını kızdırıp üzerine gezdirelim ve servis yapalım.
Un, su, tuz ile yoğrularak oluşturulan sert bir hamur, avuç içine alınarak ufalanır bu sırada oluşan hamur topaklarına oğmaç adı verilmektedir.
Alaca çorba Gaziantep mutfağının sevilen çorbalarından biridir. Bol bakliyatlı, çok besleyici, nefis bir çorbadır. Çorba, lezzetini içindeki malzemelerden ziyade tarhundan alır. Tarhun bana göre tarçın ve anason karışımı bir kokusu olan bir baharattır.
Toplamda 6 su bardağı olacak şekilde tavuk suyunu normal su ile tamamlayın. Ayrı bir kap içerisinde terbiyesi için yumurta sarısı, un, limon suyu ve yoğurdu çırpın. Tavuk suyundan bir bardak terbiyesine ekleyip, çırpın ve tencereye ilave edip kaynayana kadar karıştırın.
Özbek kahvaltısına – nonuşta denilir. Özbekler çok eski zamanlardan beri sabahın erken saatlerinde dastarhan (sofra) için taze gözleme ve kaimak servis ettiler. Taze kremalı tandırdan sıcak kek, ballı veya rafine şekerli sıcak çay, meyveler veya kuru meyveler, herhangi bir Özbek ailesinde sabah yemeğinin temelidir.
Özbekistan'ın en ünlü geleneksel yemeği elbette ki Palov.. Akşam yemeklerinin vazgeçilmezi palov; pirinç, parça et, rendelenmiş havuç ve soğan ile yapılan bir yemek. Genellikle kazan içerisinde pişirilen bu yemeğin içerisine isteğe göre nohut, kuru üzüm, barberries ve meyve de ekleniyor.
Ülkede pilavın birçok farklı pişirme yöntemi bulunmaktadır. Ülkenin geleneksel yemekleri arasında ilk sırada yer alan meşhur Özbek pilavı etli, sebzeli, nohutlu, çeşnili ve daha birçok türde yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri