Debriyaja basınca gelen sesin sebebi debriyaj bilyası, debriyaja basınca kesilen sesin sebebi ise prizdirek bilyasıdır. Yakın zamanda baskı balata değişimi düşünüyorsanız bekleyin. Sadece bilya için o kadar işçiliğe ve maddi külfete girmenize gerek yok.
Manuel Şanzımanlı araçlarda debriyaj sistemi bulunur. Eğer ayağınızı debriyaj pedalına basınca kesilen ötme sesi varsa, bu büyük ihtimal debriyaj bilyası arızasından kaynaklanıyordur.
Debriyaj bilyası tamamen dağıldığında araç viteslere geçmek ve yolda kalırsınız debriyaj bilyası şakaya gelmez ve en kısa zamanda giderilmesi gereken bir arızadır iyi seyirler.
Debriyaj Bilyası Neden Bozulur? Debriyaj bilyasının en yaygın arıza sebebi, yağsız kalması ve aşınması veya ayağın debriyaj pedalının üstünde bekletilmesi sebebiyle ayırma yaylarına sürtmesi ve aşınmasıdır. Debriyaj bilyası arızalanırsa, pedala basınca ötme sesi yapar.
Baskı balata ve bilye olarak set halinde değişir. Debriyaj Bilyesi için bir parantez açmak gerekirse bazen düşük kmdeki araçlarda değişim yapılırken sağlam olduğu için debriyaj bilyesi değişmeyebilir. Bu durum sadece ”Hidrolik Debriyaj Bilyeleri” için geçerlidir.
İlgili 19 soru bulundu
Debriyaja basınca gelen sesin sebebi debriyaj bilyası, debriyaja basınca kesilen sesin sebebi ise prizdirek bilyasıdır. Yakın zamanda baskı balata değişimi düşünüyorsanız bekleyin. Sadece bilya için o kadar işçiliğe ve maddi külfete girmenize gerek yok.
Porya bilyası bozulursa otomobile zarar verir. Örneğin otomobilin hareketi halinde porya bilyası koparsa ön takımdaki parçalar zarar görmektedir. Fren sisteminin de porya bilyasına bağlı olduğunu söyledik. Dolayısıyla porya bilyası bozulduğunda otomobilde yüksek ısı meydana gelecektir.
Birbirinden ayrı olan bu parçalar birleştiğinde şanzıman ve motor arasındaki bağlantıyı düzenleyerek debriyaja bastığınızda şanzımanın motordan ayrılmasını sağlar ve bu size araç çalışırken yada giderken vites değiştirme olanağı sunar. Debriyaj seti değişirken baskı balata ve bilye olarak değişir.
Debriyaj baskısı volana sabitlenen bir parçadır. Bu iki parçanın içinde ise debriyaj balatası ve debriyaja bastığınızda aracınızın hareket etmesi için motor gücünü tekerleklere ileten ya da vites değişimi veya aracın durmasını için motor gücünü kesen debriyaj rulmanı bir diğer adıyla debriyaj bilyası yer alır.
baskı balata yenilenince ses yapmaz rodajda sadece kalkış esnasına biraz ses yapar ya takılışında yanlışlık var yada teker bilyalarından veya şanzumandan geliyordur kullanmayın sorun büyüyebilir.
Debriyajdan gürültü şeklinde ses geliyor debriyaj yatağı çatalı gevşemiş, aşınmış olabilir. Aracınızın debriyaj pedalı hiçbir arıza durumu olmadıkça orta kısımdan kavrar; ancak debriyaj üst merkezinde arıza oluşur ve balata seviyesi düşerse debriyaj pedalı yukarıdan kavrar.
Şanzıman Problemleri: Arızalı bir bilya, vites boştayken ve araç hareket halindeyken gürültü ve titreşim yapar. Gürültünün şiddeti motorun devri ile doğru orantılı olarak artar. Vites geçişlerinde titreşim hissedilir. Ayrıca şanzıman yağ seviyesinin düşük olması da bu sorunlara sebep olur.
Aracınız kullanımdayken debriyaj alanındaki sorun nedeniyle doğru bir sürüş imkânı sağlamayacak ve savrulmalar ya da sarsıntılar oluşturabilecektir. Aynı zamanda aracınızı bu arıza ile kullanmaya devam etmeniz halinde performans düşüklüğüne ek olarak yakıt tüketimi de artacaktır.
Baskı balatanın bitip bitmediğini anlamak için el frenini kaldırıp aracınızı hareket ettirmeye çalışın. Eğer güçlü bir çekiş söz konusuysa ve pedal kavraması ortalardaysa baskı balatanın sağlam olduğunu söylemek mümkündür. Diğer taraftan çekiş gücünde eksilme mevcutsa baskı balata bitmiş olabilir.
Debriyaj üst merkezinin arızalanması durumunda debriyaj pedalının kavrama seviyesi değişir. Böyle bir durumda da debriyaj pedalı daha yukarıda bir seviyede kavrana yapar. Bu durum da vites geçişlerinde ve aracın kalkışında zorlanmaya sebebiyet verir.
Volan oldukça sağlam bir parçadır fakat onun da bir kullanım ömrü bulunur. Volan dişlisinin ömrü ortalama olarak 100.000 kilometredir ve bu 100.000 km dolduğunda ise değiştirilmesi gerekir.
Debriyaj pedalının sert ya da yumuşak olması, baskı rulmanının sağlığına bağlı bir konu. Özellikle baskı balatasının yeni olduğu araçlarda bu tür bir sorun yaşanıyorsa arızanın kaynağı genellikle baskı rulmanıdır.
Az önce de dediğimiz gibi, kullanım alanı ve süre burada belirleyici rol üstlenir. Bozuk ve engebeli yollarda sık kullanım debriyaj balatasının 30.000 kilometrede değiştirilmesi gerekliliğini doğurabileceği gibi daha sade ve düz bir kullanım ise balatanın 120.000 kilometreyi görebileceği anlamına gelir.
Görevini basitçe açıklamak istersek; Araç çalışır vaziyette iken debriyaj pedalına da bastığımızda motor ve şanzıman arasındaki bağlantı kesilir, motor boşta çalışmaya devam eder ve vites değiştirebiliriz.
Baskı balata değişimi için şanzımanı indirilir ve baskı parçasının tamamı değiştirilir.
Porya arızalarını aracınızda kolayca fark edebilirsiniz. Çünkü porya bilyası arızalanmaya başladığında tekerlekten uğultu duyulur. Zamanla ön ve arka poyralarda aşınma meydana gelir. Bu tarz sorunlar, devamlı olarak ağır yük taşıyan ve periyodik bakımları düzenli yaptırılmayan otomobillerde daha sık görülür.
Tekerleğin orta noktasında porya bilyası bulunmaktadır. Bu bilya sürtünmeyi azaltmak adına görev almaktadır. Tekerlek sistemi de bu bilya üzerinde ilerlemektedir. Farklı bir isim olarak da porya rulmanı adı altında geçmektedir.
Bilyalı rulmanlar uzun ömürlü gres ile yağlanmıştır ve normal kullanım koşullarında bakım gerektirmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri