18 yaşından küçük olan kişiler IMEI kaydı yapamamaktadır. Sayfaya anne veya babaya ait olan şifre ile giriş yapıldığında "Çocuğumun bilgileriyle kayıt yapmak istiyorum" seçeneğini seçerek anne veya babalarına ait olan kullanıcı girişi sonrasında kayıt yapılabilmektedir.
18 yaş altı işlenen suçlar devlet memurluğuna engel değildir. 18 yaşından küçükken işlenen suçlar güvenlik soruşturması kapsamında değerlendirmeye esas alınamaz. Buna dayanarak olumsuz sonuçlandırılan güvenlik soruşturmalarının idare davasında iptal edildiği görülmektedir. Zira işlem konusuz kalmaktadır.
Adli sicil kaydı, kısaca kişinin devlet tarafından tutulan suç kaydıdır. Genel olarak bahsedecek olursak, sabıka kaydında kişi hakkında kesinleşmiş olan hapis cezaları, adli para cezaları ve güvenlik tedbirleri yer almaktadır.
Adli Sicil Arşiv Kaydını Kimler Görebilir? Adli sicil arşiv kaydını kişinin bizzat kendisi görebilir. Bunun yanı sıra soruşturma ya da kovuşturma söz konusu ise Cumhuriyet başsavcılığı, özel kanunlarda yer almak sureti ile açıkça belirtilen kamu kurum ve kuruluşları da bu belgeyi görebilir.
İlgili 36 soru bulundu
Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na bağlı Türksat Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme A.Ş. arasında imzalanan protokol kapsamında vatandaşlar, “Adlî Sicil Belgesini” e-Devlet kapısı'ndan alabileceklerdir.
Madde 9 — Adlî sicil bilgileri, kullanılış amacı ve verileceği merci belirtilmek suretiyle; ilgili kişiye veya vekâletnamede açıkça belirtilmek koşuluyla vekiline, kamu kurum ve kuruluşlarına, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına verilebilir.
1- Disiplin suçlarına ve sırf askerî suçlara ilişkin mahkûmiyet hükümleri adli sicil kaydında yer almaz. 2- Disiplin veya tazyik hapsine ilişkin kararlar adli sicil kaydına kaydedilmez. 3- İdarî para cezasına ilişkin kararlar adli sicil kaydında yer almaz.
Adli sicil kaydı infazın tamamlanması, şikayetten vazgeçme, etkin pişmanlık, zamanaşımı, genel af ve ölüm halinde silinir. Adli sicil kaydının silinmesi için kuruma başvuru yapılmalıdır. Başvuru sonrasında şartları taşıyorsanız 30 günden kısa süre içinde adli sicil kaydı silinir.
Adli sicil kaydı sorgulama işlemleri Adalet Bakanlığı bünyesinde verilen hizmetler arasında bulunuyor. Adalet Bakanlığı'nın e-devlet'e entegre edilen hizmetleri içerisinde yer alan sabıka kaydı sorgulama devletin elektronik ortamdaki kapısı üzerinden kolaylıkla alınabiliyor.
Adli sicil kayıtları Adliyelerde bulunan Adli Sicil Müdürlüklerinden, Kaymakamlıklardan, yurt dışında Büyükelçiliklerden ve artık e devlet sistemiyle internet üzerinden kolaylıkla alınabilmektedir.
Fiili işlediği sırada 18 yaşından küçük olanlar hakkında TCK'nın 53/1. maddesinde sayılan hak yoksunluklarına (örneğin; seçme ve seçilme hakkından yoksunluk) hükmedilemez. Çocuklar hakkındaki hapis cezaları, çocuk kapalı ceza evleri veya çocuk eğitim evlerinde infaz edilir.
Tutuklama yasağı; suç vasfı veya şartlar ne olursa olsun suça sürüklenen çocuğun mahkeme tarafından hiçbir şekilde tutuklanamamasını ifade eder. 15 yaşını doldurmamış çocuklar hakkında üst sınırı beş yılı aşmayan hapis cezasını gerektiren fiillerinden dolayı tutuklama kararı verilemez (Çocuk Koruma Kanunu md.21).
Adli sicil bilgilerinizi Cumhuriyet Başsavcılıklarındaki Adli Sicil Bürolarından, Kaymakamlıklardan ve e-devlet üzerinden alınabilmektedir. E-devlet üzerinden alınan adli sicil kayıtları da geçerli belgelerdir.
15 yaşını doldurmuş Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, Mavi kartlılar (5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun 28. maddesinde belirtilen yabancı ülke vatandaşları), Türkiye Cumhuriyeti yetkili makamlarınca verilmiş yabancı kimlik numarasına sahip yabancılar şifre alabilirler.
Sabıka kaydı olarak bilinen Adli Sicil Kaydı belgesi adliyelerde bulunan Adli Sicil Müdürlüklerinden, Kaymakamlıklardan, yurt dışında bulunan Büyükelçiliklerden ve e-devlet üzerinden alınabilmektedir.
İş başvurularında adli sicil kaydı sorulmakta olup işe girişlerde sabıka kaydı temiz olmayan kişilerin işe alım süreçleri olumsuz sonuçlanmaktadır. Adli sicil kaydı (sabıka kaydı) olan işe girebilir mi? Adli sicil kaydı olan kişilerin işe girip girmeyeceğine işveren karar vermektedir.
Zira yukarıda da açıklandığı üzere mahkemeden memnu hakların iadesi kararı alındığı takdirde, kişilerin adli sicil arşiv kayıtları 15 yılın geçmesiyle, memnu hakların iadesi kararının alınmaması halinde ise 30 yıl geçmesiyle silinecektir.
Bunun üzerine kayıtta yer alan infaz tarihinden itibaren süre hesabı yapılır ve kaydın silinme şartlarına uygun olup olmadığına, ne zaman silinebileceğine bakılır. Şartlara uyan adli sicil arşiv kaydının silinmesi bütün evraklar tam ise adli sicil kaydı ile aynı sürede yani 5 iş günü içerisinde silinir.
Bu soru tarafımıza çok fazla sorulmaktadır. Çok net şekilde cevap vermek gerekirse; hiç sabıkanızın olmaması ceza alıp almamanızı etkilemez. Yani bir kişinin daha önce hiç suç işlememesi ya da ceza almaması, yani sabıkasının olmaması ceza almasına engel değildir.
Soruşturma aşaması adli sicile işlemez, eğer soruşturma sonucunda mahkumiyet kararı almışsanız bu durumda adli sicilde gözükecektir. Bunun haricinde eğer soruşturma aşamasında kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmiş ise ve dosya kapanmışsa adli sicile işlemez. Çünkü ortada bir mahkumiyet kararı bulunmamaktadır.
Yüz kızartıcı suçlara dair mahkumiyet hükmü arşiv kaydına alındıktan sonra, cezanın infazından sonra hükümlünün başvurusu ile mahkeme tarafından Memnu Hakların İadesi kararı verilmişse kaydın arşive alınma koşullarının oluştuğu tarihten itibaren 15 yıl geçmesiyle arşiv kaydı silinir.
Sabıka kaydı olarak da adlandırılan adli sicil kaydı, kişilerin işlemiş olduğu cürüm ya da suçlara dair Adalet Bakanlığı tarafından tutulan resmi kayıttır.
5352 sayılı Adli Sicil Kanunu'nun 'Adlî sicile kaydedilecek bilgiler' başlıklı 4. maddesine göre; "(1) Türk mahkemeleri tarafından vatandaş veya yabancı hakkında verilmiş ve kesinleşmiş mahkûmiyet hükümleri adlî sicile kaydedilir..." Dolayısıyla belirttiğiniz düşme kararı adli sicil kaydına işlemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri