Çocuğun, süt anası ve süt babası ile ve bunların anaları, babaları ve kardeşleri ve çocukları ve her kuşaktan torunları ile evlenmesi, ebedi haramdır.
Kur'an-ı Kerim'de, sütanneler ve sütkardeşlerle evlenmek yasaklanmıştır (Nisa, 4/23). Hz. Peygamber (s.a.s.) de “Nesep yoluyla evlenilmeleri haram olanlar, süt yoluyla da haramdır.” (Buhârî, Şehâdât, 7; Müslim, Radâ, 1, 9; Ebû Dâvûd, Nikâh, 6) buyurmuştur.
Süt kardeşlerin evlenmesini İslâm dini yasaklamıştır.
Bu hikmetleri bizce bilinsin veya bilinmesin, Allah emrettiği için o emre uyulması gerekir. Kur'an-ı Kerim'de bir Müslüman'ın kimlerle evlenemeyeceği açık olarak bildirilmiştir. İslâm, evlenme engelinde “doğurmak” ile “süt vermek” arasında hiçbir fark gözetmemiştir.
Kur'ân-ı Kerîm'de; "Sizi emziren analarınız ve süt kız kardeşleriniz (size haram kılındı)" (en-Nisa, 4/23) buyurulur.
Süt emme çağındaki bir çocuğun bir kadın memesinden süt emmesiyle, o kadının çocukları ile süt kardeşliği gerçekleşir. Bir damla dahi olsa sütün azından ve çoğundan kardeşlik hükmü meydana gelir. Süt emme çağı İmam-ı Azam'a göre otuz ay (iki buçuk yıl) dır. İmameyne göre ise yirmi dört ay (iki yıl) dır.
İlgili 36 soru bulundu
Zira İslam dini, süt akrabalığını bir evlenme engeli olarak görmüş, Nisa Suresi'nin 23. ayetinde ve pek çok hadis-i şerifte bu açıkça vurgulanmıştır. Buna göre süt kardeşler ve süt teyze, süt amca gibi tıpkı nesep/doğum yoluyla evlenilemeyen süt akrabalarla evlenmek yasaklanmıştır.
Süt emen kimsenin nesebi kardeşleri ablasının süt emmesinden dolayı diğerleriyle akraba olmaz. Buna göre bir kimse ablasının süt kardeşleriyle veya süt kardeşinin kızıyla evlenebilir. Süt emme çağındaki bir çocuğun bir kadın memesinden süt emmesiyle, o kadının çocukları ile süt kardeşliği gerçekleşir.
Mesela bir kız, bir kadından süt emse, bu kadının bütün çocukları ile süt kardeş olur. Fakat bu kadının çocukları, emen kızın ablası ve küçük kardeşi ile de evlenebilir. Yalnız bu kız, onlara süt kardeş olur. Büyük-küçük diğerleri süt kardeş olmaz.
Değerli kardeşimiz, Annenizin süt kız kardeşinin erkek çocuğu süt yeğen olur. Süt teyze ile süt yeğen mahrem olduklarından, birbirlerine dokunmaları abdesti bozmaz.
Süt akrabalığı miras hakkı doğurmaz.
- Aynı şekilde süt babanın süt anneden önce ve sonraki hanımlarından doğan çocuklar da süt emen çocukla süt kardeşi olurlar. Bunların çocukları da emen çocuğun süt bakımından yeğenleri olurlar. Süt babanın erkek kardeşi emen çocuğun süt amcası olur. Süt babanın kız kardeşi emen çocuğun süt halası olur.
Diyanet'in bu konudaki açıklaması ise çok net: Başlık parası ve süt hakkı diye bir şeyin İslamiyet'te kesinlikle yeri yok. Sadece nikahta geline mehir verilmesi şartı var.
Bildiğimiz kadarıyla İslam'da “süt parası” diye bir kavram yoktur. Bir annenin çocuğu emzirmesi -formel hukuk açısından olmasa da- dinî bir sorumluluktur. Alimlerin büyük çoğunluğuna göre, gerek anne olsun, gerekse çocuğun bakımı ve emzirmesini üstlenmiş yabancı bir kadın olsun, bu hizmetine karşılık bir ücret alamaz.
Kardeşler arasında da evlilik yapılması mümkün değildir. Kardeşlerin sadece annesi ya da babası bir ise yine kardeşlerin evlenmesi mümkün değildir.
2443- Kadın kendi kocasına ait sütle aşağıdaki kişileri emzirirse, kocası ona haram olmaz: 1) Kendi kardeş ve kız kardeşine. 2) Amca ve hala, dayı ve teyze ve onların çocuklarına.
Değerli kardeşimiz, Kişinin süt kardeşinin yanında başı açık şekilde durması caizdir. Kadının mahremi olan erkeklere göre avreti, erkeğin erkeğe göre avreti gibidir; ancak kadın mahremi olan erkeğe karnı, sırtını ve bir görüşe göre memelerini de gösteremez.
Evlenmeleri helâl değildir. Başka bir ifadeyle, evlenme engeli taşıması bakımından “doğurmak” ile “süt vermek” arasında hiçbir fark yoktur. Yani bir anne, doğurmadığı bir çocuğa iki yaşından evvel süt vermişse, bu çocuğu kendi doğurduğu öz çocuklarıyla kardeş yapmış olur.
Düzenli olarak aynı kadın tarafından (üç ila beş veya daha fazla kez) emzirilen çocuklar “süt-kardeş” olarak kabul edilir ve birbirleriyle evlenmeleri yasaktır.
İki yaşından küçük iki çocuk, aynı kadından süt emince, süt kardeşi olur. Bir çocuk, bir kadının sütünü emince, bu sütün hasıl olmasına sebep olan erkek, bu çocuğun süt babası olduğu gibi, bu erkeğin babası da, süt dedesi, anası da, süt ninesi, kardeşleri de süt amca ve süt halası olur.
İSLAM DİNİNDE SÜT ANNELİK
Kur'an'da (Bakara 2:233 ve Talak 65:6) annelere bebeklerini emzirmeleri önerilmektedir. Müslüman dünyasında “Mahram” adı verilen bir durum söz konusudur. Kur-an'a göre süt annelik yapan kadının kendi çocuğu ve süt annelik yaptığı bebek kardeş sayılır.
Yakın zamanda insanlar, anne sütünün cilde iyi geldiğini, bağışıklığı güçlendirdiğini ve yetişkinlerin de içebileceğini ortaya atmıştı.
Süt emenin haram kılınması, küçük yaşta emdiği sütün, vücuduna karışması yani çocuğun kadından bir parçayı taşımasından ve bir de süt emziren anneye saygıdan ötürüdür. Bundan süt analığı doğar. Böylece o kadının kendisi, çocukları, kökleri ve dalları emen kimseye haram olur.
Dünya Sağlık Örgütü ve Amerikan Pediatri Akademisi bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü almasını 6 aydan sonra da ek gıdalar ile birlikte 2 yaş ve üzerinde emzirilmesini tavsiye eder. O nedenle ne kadar emzirmek istiyorsanız bebeğinizi emzirin.
Şafiî mezhebinde iki yaşından küçük iki çocuk, aynı kadından süt emince, süt kardeşi olur. Bir çocuk, bir kadının sütünü emince, bu sütün hasıl olmasına sebep olan erkek, bu çocuğun süt babası olduğu gibi, bu erkeğin babası da, süt dedesi, anası da, süt ninesi, kardeşleri de süt amca ve süt halası olur.
kısaca; süt emen çocuğun nesepten kardeşleri ile, süt emziren kadının nesepten çocukları arasında bir evlenme engeli doğmaz. çünkü onlar aynı kadından süt emmedikleri için, fizik ve biyolojik yapılarında ortak cüz söz konusu değildir. süt hısımlığının hükmü: süt hısımlığı mutlak bir evlenme engeli doğurur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri