Hüsn ü Aşk, kurgusal anlamda Hüsn (Güzellik) isminde bir kız ile Aşk isminde bir erkeğin aşkını anlatan, tasavvufi bir tema ve temele sahip bir mesnevidir. Mesnevide anlatılan hikâye şöyledir: Sevgioğulları (Benî Mahabbet) isimli bir Arap kabilesi vardır.
İNAT UĞRUNA YAZILAN BİR ESER
Nâbî'nin de hikâyesinin konusunu İranlı şair Şeyh Attâr'dan aldığını ve orada bulunanların âdeta kendisine, imtihan mahiyetinde bu çeşit bir eser yazmasını teklif ettiklerini söylemesi üzerine Hüsn ü Aşk'ı yazdığını anlatır.
Hüsn ile aşk, seven ve sevilen, yani mutlak (Allah) ve derviş; adab, tekke; Akıl hocası Munlâ-yi Cünûn; Gönül şehri, Allah'ın arşı olan kalbin ve orada yapılan seferin, çile dolu aşk mücadelesinin simgesidir. Bu nedenle Hüsn ü Aşk tasavvuf edebiyatı açısından oldukça önemli bir eserdir.
Bu mesneviler, değişik şairler tarafından tekrar tekrar yazılmış olan aşk hikâyelerdir. Çalışmamızın konusu olan Hüsn ü Aşk da tasavvufi alegorik bir mesnevidir.
Hüsn ü Aşk, Şeyh Galip tarafından yazılan mesnevi. Kendisi bu eseri, 1782'de girdiği bir iddia üzerine altı ayda yazmıştır. Son dönem divan edebiyatının en önemli örneklerinden biri olmasının yanı sıra, tasavvufi alt yapısı ve sembolizmi ile genel olarak edebiyat ve spiritualizm açısından çok önemli bir eserdir.
İlgili 32 soru bulundu
Hüsn ü Aşk Mesnevisi, ateşli tartışmaların yapıldığı mecliste temelleri atılan bir eser olup, “çoğu zaman, en büyük iki Türk mesnevisinden biri olarak anılır” (Holbrook 2008: 14). Mesnevi, Klasik Türk edebiyatının en iyi örneklerindendir. Mesnevi, Klasik türk Şiirinin dönüm noktasıdır.
Özet:18. Asır Türk Edebiyatı'nda Sebk-i Hindî'nin en önemli temsilcilerinden sayılan Şeyh Gâlip tarafından kaleme alınan Hüsn ü Aşk adlı mesnevî sadece tasavvufî muhtevası ve kurgusuyla değil, zengin ve renkli üslubuyla da Divan şiirinde önemli bir yere sahiptir.
Muhabbetoğulları Kabilesi, tasavvufî anlamda “tarikat”ı sembolize eder. Aşk'ın lalası; Gayret'tir ve “çaba”yı sembolize eder. Hüsn'ün dadısı; İsmet'tir. İsmet, “ihlâsı, samimiyeti, doğruluğu, dostluğu bir de namusu, iffeti” temsil eder.
Şeyh Galib'in Hüsn ü Aşk mesnevisi, iki denç arasındaki beşeri aşkı anlatıyor gibi görünmekle beraber, tasavvuftaki seyr ü sülûk'u anlatmakta, Fena fil'llah, beka bi'llah'a erişmenin yollarını anlatmaktadır. Şeyh Galip hikayeyi, korku duygusu üzerine kurmuştur.
Kalp her zaman sevginin sembolü olmuştur. Çünkü sevdiklerimizi gördüğümüzde kalbimizin hızlı ve güçlü atması, ona tepki vermesi aşkın kalbimizde yer aldığına olan inancı güçlendirmiştir. Bu da kalbi, vücuttaki sevgi merkezi haline getirmiştir.
Öteden beri hep vurgulanan “Hüsn ü Aşk tasavvufî sembolik bir hikaye olup tasavvufta seyr ü sülûk'u yani dervişlikten olgunluğa erişmek için takip edilen manevî yolculuğu anlatmaktadır.”2 tanımlamaları yeniden sorgulamak gerekir, çünkü şâir, Hüsn ü Aşk'ında da belirttiği üzere, bir mecliste ki o meclis Hoca Neş'et'in ...
HÜSNÜNAZAR – HÜSNİNAZAR. (ﺣﺴﻦ ﻧﻈﺮ) i. (Ar. ḥusn “güzellik” ve naẓar “bakış” ile ḥusn-i naẓar) İyi gözle bakma, takdir etme, iltifat.
beytiyle meydan okumuştur. Gâlib'in çağrısına uyan üç şair Hüsn ü Aşk'a nazîre yazmıştır: Bu eserler, Refî-i Âmidî(1756-1816)'nin 2267 beyitlik Cân u Cânân'ı ; Keçeci-zâde İzzet Molla(1785-1829)'nın 310 beyitlik Gülşen-i Aşk'ı ve Yenişehirli Avnî(1826-1884)'nin Âteşgede'sidir.
Klasik Türk/İslam anlatı geleneğinin şaheserlerinden kabul edilen Şeyh Galib'in 1782-83 tarihli Hüsn ü Aşk isimli mesnevisi, on sekizinci asırda yazılmış ve geleneksel retorik biçimlerin itibar kaybedip öznelci söz dağarcığının hâkimiyet kazandığı on dokuzuncu asırda yorumlanmaya başlanmıştır.
Bu eser, daha çok Hayriyye adıyla bilinmektedir. Nâbî, Hayriyye adlı mesnevisiyle oğlunu hayata hazırlamayı, mutluluğu yakalaya- bilmesi ve sıkıntılardan uzak kalabilmesi için ona birtakım öğütler vermeyi amaçlamıştır. Bu metin, aynı zamanda dönemi için çok ciddi ve sert bir si- yasi ve sosyal eleştiri de yapmaktadır.
Şeyh Gâlib'in Hüsn ü Aşk adlı mesnevîsi de, yazıldığı dönemden günümüze kadar pek çok şâire ilhâm kaynağı olmuş, bu çerçevede ayrıca, yeni bir dil, yeni bir form ve bir modern dönem şâirinin şiiraltı ile, yani, Fazıl Hüsnü Dağlarca'nın Şeyh Galib'e Çiçekler adlı şiir kitâbı ile yeniden yorumlanmıştır.
Şeyh Galip Hüsn ü Aşk, Mesnevi nazım biçimiyle yazılmış bir aşk mesnevisi. Eser Hüseyin Ayan ve Orhan Okay hocalarımız tarafından hazırlanmış, Dergâh Yayınları, 1975'te yayınlanmıştır.
İzzet Molla, Gülşen-i Aşk'ı henüz yirmi yedi yaşındayken kaleme almıştır. Küçük hacimli bir mesnevi olan eser, tasavvufi ve allegorik bir aşk hikayesidir.
Genç Kalemler (1910) dergisi ilk defa 23 Temmuz 1909 tarihinde Hukuk Mektebi talebeleri olan Hüsnü ve İsmail Sebük tarafından Hüsn ve Şiir (1909) adıyla Manastır'da çıkartılır.
Koyuncu, Hüsn ve Şiir dergisinde ise sıkça kullandığı müsteardan biri olan A. Asfer imzasıyla 1910 Eylül'e dek pek çok şiir yayımlamıştır.
Hüsn ü Aşk adlı mesnevi, 18. yüzyıl Divan şairlerinden Şeyh Gâlib'in ismiyle özdeşleşmiş, neredeyse bütün bir Türk edebiyatının en seçkin ve özgün eserlerinden biridir.
Tarz-ı selefe takaddüm ettim Bir başka lisan tekellüm ettim Gencinede resm-i nev gözettim Ben açtım o genci ben tükettim Hümeyra Hanım, ilk mısradaki 'takaddüm' kelimesini durumuna uygun düşen 'tehalüf' kelimesiyle değiştiriyor. Tekaddüm, öne geçmek, tehalüf ise aksine davranmak.
Mektepteyken aralarında aşk başlayan Hüsn ile Aşk, zaman zaman buluşup beraberce “nüzhetgeh-i ma'nâ” denilen bahçede dolaşır, burada yer alan “havz-ı feyz” kenarında sohbet ederler. Bahçenin sahibi, her şeyi bilen ve istediği zaman her kılığa girebilen Sühan adlı bir ihtiyardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri