ivedi - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi yazılı örneği bulunmayan *évet- fiilinden +I(g) ekiyle türetilmiştir. Bu fiil Eski Türkçe ve Türkiye Türkçesi év- “acele etmek” fiilinden türetilmiştir.
İlk anlamı acele olarak belirtilmiştir. İkinci anlamı ise acil olarak tanımlanmaktadır. TDK'ya göre ivedilikle anlamı ise, çabuk hemen yapılma gerekliliği, müstaceliyet, istical olarak belirtilmiştir.
İvedi TDK kelime anlamı konusunda detaylar. İvedi kelimesi, 'Çok çabuk ya da çabuk davranma zorunluluğu' gibi anlamlar üzerinden TDK eşliğinde ele alınmaktadır.
İvedi kelimesi, çok çabuk anlamında kullanılmakta olan bir kelime olarak bilinmektedir. Üstelik ivedi kelimesinin, çabuk davranma zorunluluğu gibi bir anlama sahip olduğunu söylemek de mümkün olmaktadır.
İlk anlamı acele olan ivedi kelimesi bazı metinlerde hızlı anlamında da kullanılır. Bu kelime cümle içerisinde hem sıfat hem de zarf olarak yer alabilir. Örnek Cümleler: 1- Evden geç çıktığı için ivedi adımlarla yürümeye başladı.2- Ofisin toplantı salonunda ivedi bir şekilde toplandık.
İlgili 32 soru bulundu
ivedi - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi yazılı örneği bulunmayan *évet- fiilinden +I(g) ekiyle türetilmiştir. Bu fiil Eski Türkçe ve Türkiye Türkçesi év- “acele etmek” fiilinden türetilmiştir.
İvedi Bakım acil tıbbi durumu olmayan ancak hemen bakım gerektiren hastalıkları ifade eder. Normal polikliniklerin mesai dışı hizmetleri ve aile hekimliği pratiği ülkemizde ivedi bakım hizmetlerinin temelini oluşturmaktadır.
i) İvedi Evrak: Kapsamı bakımından süratle muhatabı olan birime veya görevliye teslimi gereken evrak.
İvedi yargılama kavramı, idari yargılama hukukunda yer alan genel yargılama usulünden farklı olarak, sürelerin kısaltılması ve yargılama usulünün basitleştirilmesi suretiyle yapılan hızlı ve farklı bir yargılamayı ifade eder.
Acele veya acil kelimeleri ivedi sözcüğüyle eş anlamlıdır. Aynı anlama sahip olan kelimelerdir.
İşyerinin tamamında veya bir kısmında meydana gelebilecek veya işyerini dışarıdan etkileyebilecek yangın, patlama, tehlikeli kimyasal maddelerden kaynaklanan yayılım, zehirlenme, salgın hastalık, radyoaktif sızıntı, sabotaj ve doğal afet gibi ivedilikle müdahale gerektiren olaylara denir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan elzem kelimesi lüzum sözcüğünden türetilmiştir. Lüzum, gerekli ve şart anlamına gelirken, elzem, en lazım, en gerekli olan demektir. Bu kelime, vazgeçilmesi mümkün olmayan ve hayati önem taşıyan şeyler için de kullanılır.
Mütemadiyen Arapçadan gelen ve Türkçede yaygın kullanılan sözcüklerden biridir. Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı zaman anlamı, 'Ara vermeden ve sürekli olarak' biçiminde ifade ediliyor.
Genel olarak "erkek deve" manasında kullanılan sözcük, bundan farklı manalara da gelmektedir. Sözcük, Arapça kökenlidir. Buğra ismi, tarihteki bir Harezm hükümdarının adıdır.
kurumsal şirketlerde, defalarca gönderildiği halde cevap alınamayan e-postalarda başlık olarak kullanılır.
Bürokratik yazışmalarda, mahkeme kararlarında ya da hukuk dilinde sıklıkla duyduğumuz “sehven” kelimesi Arapça kökenli olup “yanlışlıkla” anlamına gelir. Sehven kelimesi bürokratik yazışmalarda ve hukuk alanında sıklıkla kullanılır.
Hipertansif ivedi durumlar: Kan basıncının birkaç saatte veya günde genellikle oral antihipertansiflerle düşürülmesinin tercih edildiği durumlardır.
Acele olma, acele yapılması gerekme durumu, müstâceliyet: Sonra yeniden Ali Osman'a takıldı gözleri ve o zaman yine aynı ivedi ihtiyacı hissetti (Buket Uzuner). İvedilikle zf. (Araç hâli ekinin kalıplaşmasıyle) Acele olarak.
Müstesna, bir şeyin veya durumun genel kurallardan veya normlardan saparak özel veya istisna bir konumda olduğunu belirtir.
Madde 24 — Öncelik verilmesi gereken durumlarda yazıya cevap verilmesi gereken tarih metin içinde, yazının ivedi ve günlü olduğu ise sayfanın sağ üst kısmında büyük harflerle kırmızı renkli olarak belirtilir. Yazıyı alan bu ivediliğin gereğini yapmakla yükümlüdür (Örnek: 5-A, B).
Acele ve günlü yazılar: Normal yazılara göre daha kısa sürede işleme konması gereken yazılardır. Yazıların acele ve günlü olması durumunda, ilgili mevzuata göre tarih bölümünün üstünde bunu belirtir ibare yer almalıdır. Gizli yazılar: Sadece ilgili ya da yetkili kişiler tarafından okunabilen yazılardır.
Bu gizlilik dereceleri ağırlıklı olarak “ÇOK GİZLİ”, “GİZLİ”, “ÖZEL”, “HİZMETE ÖZEL” ve “TASNİF DIŞI” şeklinde bir sınıflandırmaya tabi tutulmaktadır.
hemen yapılması gereken, ivedi, ivedili, evgin, müstacel.
TDK anlamı nedir? Arapça kökenli bir kelime olan 'Vakurlu' ; ağırbaşlı kişilere veya bir olay karşısında onurlu kişiler için kullanılır. TDK'ya göre ise anlamı şu şekildedir: TDK'ya göre 'Vakur' kelimesi, Ağırbaşlı, onurlu olarak tanımlanmakatadır.
Tesir etmek etkilemek ve etkisi altına almak anlamında kullanılmaktadır. Aynı zamanda bilimsel bir açıdan yapılan bir tedavi yönteminin etkisini göstermesinde de tesir etmek ifadesi kullanılır. Halk arasında bu ifadenin kullanımına da rastlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri