Defne yaprağı, bakliyatlarda oluşabilen böcekleri önlemektedir. Kavanozda ya da bez torba içinde saklayacağınız bakliyatların içine 1 adet defne yaprağı ekleyebilirsiniz. Bakliyatları uzun süre bozulmadan saklamak için ekleyeceğiniz defne yaprağı sayesinde, böceklenme ve küflenmeye karşı önlem almış olacaksınız.
Bakliyatları saklarken en çok karşılaşılan sorunlardan olan böceklenme, güvelenme ya da kurtlanma problemlerini yaşamamak adına bakliyatları sakladığınız torba ya da kavanozun içine kurutulmuş defne yaprağı veya kabuklu halde sarımsak koyabilirsiniz.
Bu nedenle, bulgur ve pirinç gibi çeşitli bakliyatların bulunduğu cam kavanozlara veya saklama kaplarına biraz tuz ekleyebilirsiniz. Örneğin, yaklaşık 1 kg bakliyat içerisine 1 yemek kaşığı tuz ekleyerek nemlenme, küf oluşumu ve böceklenme gibi ihtimalleri azaltabilirsiniz.
Bakliyatlar Neden Kurtlanır? Bakliyatlar oldukça fazla protein içerdiğinden dolayı mutlaka tüketilmesi gereken gıdaların başında gelir. Bakliyat tüketen kişiler bakliyatlarının bozulduğunu gözlemlemişlerdir. Bu da bakliyat neden kurtlanır sorusuna neden olmaktadır.
Defne yaprağı dediğinizi duyar gibiyim. Bu yaprağın aromatik kokusu bakliyat böcekleri tarafından çok sevilmezler. Şayet bakliyat kavanozlarına bu yapraklardan birkaç adet koymanız bu böcekleri bir süre bakliyatlarınızdan uzak tutacaktır.
İlgili 25 soru bulundu
Defne yaprağı, bakliyatlarda oluşabilen böcekleri önlemektedir. Kavanozda ya da bez torba içinde saklayacağınız bakliyatların içine 1 adet defne yaprağı ekleyebilirsiniz. Bakliyatları uzun süre bozulmadan saklamak için ekleyeceğiniz defne yaprağı sayesinde, böceklenme ve küflenmeye karşı önlem almış olacaksınız.
Kimyasal mücadelede Tarım Bakanlığı tarafından onaylanmış Acetamiprid, Chlorpyrifos ethyl ve Cypermethrin gibi ilaçlar kullanılır. Bu ilaçların da kullanım zamanı ve dozu bitki türlerine göre farklılık gösterebilir. Sebzede beyaz sinek ilacı seçenekleri, birbirine yakın bitki türlerinde kullanılır.
Ancak sararan ve tarihi geçmiş unun tüketilmesi zehirlenme riskini arttırdığından çöpe atılması gerekmektedir. Böceklenen un, geniş bir tepsiye alınarak havalandırılır ve böcekleri ayıklanarak kullanılabilir. Böceklenen un elenerek de temizlenebilir.
Bakliyat ve pirinç saklanılan yerde kelebek ve kurt görüldüğünde bütün ortamı temizlemek gerekir. Ürünlerin tüketilmemesi gerekir.
Böcekleri ayıklayıp kalanları gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Böceklenme süresi yöreye göre, yetiştiği toprağa göre 2-3 ayla 1 yıl arasında değişebiliyormuş. Bakliyatı su dolu bir kaba koyduğunuzda üste çıkan hafif taneleri ayırıp atarsanız, geriye kalanları afiyetle yiyebilirsiniz.
Makarna, kuru fasulye, nohut, mercimek, pirinç ve bulgur gibi uzun süre fakat oda sıcaklığında saklanabilecek gıdalar için en iyi tercih yine plastik kaplardır.
Buzdolabı veya dondurucu, böceklerin üremesini durdurur. Bakliyatları, sıcaklık ve nemin kontrollü olduğu bir ortamda saklayın. Ideal olarak, bakliyatlar serin, kuru ve ısıdan uzak bir yerde muhafaza edilmelidir. Bakliyatlarınızı düzenli olarak kontrol edin ve bozulmuş veya böceklenmiş olanları çıkarın.
Öncelikle güvenin neden oluştuğunu öğrenmeli, güvelenen tüm tahıllarınızı ve kuru bakliyatlarınızı ne yazık ki çöpe atmalısınız.
Defne yaprağının aromatik kokusu böcekleri evden uzaklaştırıyor. Bunun yanı sıra defne yaprakları evi güzel kokulandırmak ve kötü kokuları uzaklaştırmak için de kullanılır. Hamam böcekleri ise defne yaprağı kokusunu sevmezler.
Birkaç tane defne yaprağını böceklerin bulunabileceği yerlere yerleştirirsen zamanla ortadan kaybolduklarını göreceksin.
Özellikle et yemekleri için hazırlanan soslara eklenen defne yaprağı, balık yemeklerinde marine yapımında kullanılır ve pilavlara eklenir. Balık çorbası gibi sulu yemeklerde kullanılan bitki, hindi ve tavuk haşlarken tencerenin dibine konur.
Böceklenen pirinci temizlemek için, pirinçlerin içine birkaç diş sarımsak eklenmeli ve iyice karıştırılmalıdır. Sarımsak kokusu böceklerin uzaklaşmasına yardımcı olur. Ayıklama işleminden sonra pirinçler, su dolu bir kapta bekletilir. Üste çıkan taneler mutlaka çöpe atılmalıdır.
git doktora tedavi ol. kurtlar zarar verebilirler. Malesef onlardan kurtuluş yok. Yukarda arkadaşın dediği gibi mide sindirmeye çalıştıkça bölünür çoğalırlar. En sonunda şanslıysan hepsini kusarsın ama büyük ihtimalle bazıları kalır ve kurtlar tüm sindirim sistemini kaplayacak ve ameliyatla alınması gerekecek.
Kurtları ve larvaları daha iyi görmek için pirinci bir süzgeçte durulayabilirsiniz. Pirinçleri akan suyun altında iyice yıkayın. 3. Pirinçleri sirkeli suyla durulayın. Sirke, böcekleri öldürmeye yardımcı olabilir.
Bakliyatların ömrünü takip edebilmeniz açısından kavanozların üzerlerine, stoklamaya başladığınız tarihi yazmanızda fayda olacaktır. Kavanozlara koyduğunuz bakliyatları karanlık, serin, kuru, evcil hayvanların mamalarından ve yemlerinden uzak, haşere öldürücülerle temizlenmiş bir yerde 3 yıl kadar saklayabilirsiniz.
Depolama koşulları Bakliyat ürünleri, nemli ve sıcak ortamlarda özellikle kurtçuklar ve güveler için çekici olabilir. Eğer depolama alanında nem veya sıcaklık kontrolü eksikse, bu zararlılar ürünlerin içine girebilirler ve çoğalabilirler.
Doğal külleme ilacı yaparak çevreye zarar vermeden külleme hastalığı doğal mücadele etmiş oluruz. Potassium bicarbonate +sirke +arap sabunu suyu eklenerek bir karışım oluşturulabilir.
Genellikle 14 gün arayla kullanılabilen mebendazol, pirantel pamoat veya albendazol içeren ilaçların ailece alınması sayesinde kıl kurdu tedavisi yapılabilir. Her ilaç alımından sonra kişisel eşyaların (el havlusu, yatak örtüsü, kıyafetler) sıcak suda yıkanması önerilir.
Arap sabunu ve bitkisel sıvı yağ karıştırılarak kuvvetli bir şekilde çalkalanır ve üzerine 1 lt su ilave edilir. Bu karışım 10 gün ara ile havuç, kereviz, hıyar, biber ve diğer bitkilerde bulunan kırmızı örümcek, afit ve birçok böcek türüne karşı kullanılabilir. Tek bir bitkide denemekte yarar vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri