*Asidik meyveler ve meyve suları; Özellikle portakal, greyfurt, ananas gibi ürünlerin az tüketilmesi gerekiyor. *Domates ve türevi yiyecekler (salça); Reflü yakınmalarını artırıyor.
Meyve ve Sebzeler
Asit içeren narenciye ürünlerinden (portakal, mandalina, greyfurt, limon) kaçınmak gereklidir. Güvenle tüketilebilecek sebzeler ise haşlanmış yada fırında patates, brokoli, kabak, havuç, yeşil fasulye ve bezelye olarak sayılabilir. Domates ve domates ürünlerinden kaçınılmalıdır.
Ev yemeklerinin giderek daha az tüketilmesi, saati değişen öğünler, hazır gıdalar ve fast food tarzı yiyecekler, kahve, çay, gazlı içecekler ve sigara tüketiminin artması, reflü oluşumunda önemli etkenlerdir.
Mide asidinin uyarılmaması için; acı baharatlar, karbonatlı içecekler (kola, soda, gazoz vb), domates, turunçgiller, alkol, çok sıcak ve çok soğuk besinler tüketilmemeli.
İlgili 30 soru bulundu
Reflüye İyi Gelen Çorbalar
Reflüyü geçiren çorbalar arasında kemik suyu, et suyu, köy tavuğu, brokoli, yayla, domates, mercimek, tarhana ve ezogelin çorbası bulunuyor. Yukarıda saymış olduğumuz çorbalar midenizi rahatlatarak reflüye iyi gelmektedir.
Reflü problemine karşı en iyi çözümlerden biri su içmektir. Ama yemek sırasında su içilmemelidir aksi halde mide şişer. Bu da reflüyü tetikleyebilir.
Bilindiği üzere reflü tetikleyicilerden biri de fazla yemektir. Yulaf ezmesini mutlaka az yağlı süt ya da yoğurt ile tüketin.
▪️ Acil, ağrılı ve yanmalı durumlarda 1 büyük bardak su içine 1 tatlı kaşığı yemek karbonatı konularak içilecek ve ağrı geçtikten sonra 3 saatte bir ½ litre su içilecek. Gün boyu 4 litre su içilecek. ▪️ İranlı Dr. Feridun Batmanghelidj su ile reflü tedavisinin öncüsü olmuş.
Domates ve reflü
Likopen içermesi nedeni ile özellikle son yıllarda çok sağlıklı bir sebze olarak nitelendirilen domates asidik yapıda olduğundan özellikle yatkınlığı olan kişilerde reflüye neden olabilir. Aç karnına tüketilmesi reflüyü daha da artıracaktır.
Güçlü bir idrar söktürücü olan salatalık, ülser ve reflü gibi mide yanmasına neden olan hastalıklar ile baş etmek için birebirdir. Salatalarda bolca salatalık kullanmak bu açıdan yararlıdır.
Reflü tedavisinde en etkili yöntem diyet ve yaşam tarzında yapılan değişiklikler ile reflüyü kontrol altına almaktır. Reflüye neden olan yaşam tarzının iyileştirilmesi, kilo verilmesi ve reflüye yol açan yiyecek ve içeceklerin tüketilmemesi gerekmektedir.
Badem, yulaf, ceviz, susam, fındık, fıstık gibi kuruyemişlerin Reflüye iyi geldiği bilinmektedir. Reflü hastalarının uzun süre aç kalması yani mideyi boş bırakması önerilmez. Bu durum asitlerin yükselmesine neden olmaktadır. Dolayısıyla ara öğünler yapılması veya sağlıklı atıştırmalıklar alınması tavsiye edilir.
Dana eti tüketimini sınırlandırarak, yerine alabalık, somon, ringa, ton balığı, uskumru, barbunya fasulyesi, mercimek ve kuru fasulye gibi besinleri tüketmek mide asidinin aşırı üretilmesini engelleyecektir. A, C, E vitaminleri ve diğer antioksidanlar bakımından zengin olan meyveler aşırı mide asidi üretimini engeller.
k Portakal suyu, domates suyu, limon, limonata, greyfurt suyuna dikkat! Bu içecekler reflüyü tahrik edebilir. k Çiğ kuru soğan, kızarmış patates ve kepekli yiyeceklerin reflüyü tetiklediği biliniyor. artırır.
Aklınıza takılan reflüye soda iyi gelir mi sorusunun yanıtına evet yanıtını vereceğiz. Sodada bulunan mineraller, midenin rahatlamasına ve asitlerin dengelenmesine destek olur.
Reflü hastaları için kahvaltıda yenilecek proteinlerin de az yağlı olması veya az yağla pişirilmesi bu sebeple önerilir. Yağlı sosisler yerine, yağsız et türleri, az yağla pişirilmiş yumurta veya haşlanmış yumurta tercih edilebilir. Bitkisel bazlı yer fırstığı ezmesi, soya sosisi veya tofu da tüketilebilir.
Yumurta sarısı yemek borusunun mideye açılan kapağının gevşemesine yol açan kolesistokinin hormonunun salınmasına neden olur. Böylece mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması kolaylaşarak reflü şikayetleri arttırır. Bu nedenle yumurta tüketilecekse sarısının değil, beyazının tüketilmesinde fayda var.
Günümüzde reflü hastalığı tedavisi için kullanılan en iyi ilaçlar proton pompası inhibitörü (PPİ) adı verilen ilaçlardır (halk arasında bu ilaçlar mide koruyucu ilaçlar olarak bilinmektedir).
Uzun saatler aç kalmak sindirim sistemini olumsuz şekilde etkileyerek reflüyü tetikleyebilir. Reflü hastalarının, uzun saatler aç kalmanın yaratacağı olumsuz etkilerden kaçınabilmesi için yemek seçimlerinde daha dikkatli olmaları tavsiye edilir. Reflünüz varsa oruç tutmadan önce mutlaka doktorunuza danışın.
Kahve, çay, tatlandırılmış gazlı içecekler, buzlu çay gibi kafein içeren içecekler çoğu reflü hastasının yakından bildiği gibi reflüyü çok hızlı şekilde tetiklerler. Kahve severlerin sabah kahvesi sonrasında gün sonunda kahve ve kafein içeren diğer içecekleri tüketmemeleri gerekir.
Reflü rahatsızlığını minimuma indirmek için ağır yağlar içermeyen hafif yiyecekleri tercih etmek gerekir. Reflüsü olan anne adaylarının kepekli ekmek, mısır ekmeği ya da tam tahıllı ekmek tüketmesi gerekir. Ayrıca, elma, muz, havuç gibi meyveleri de tüketebilirler.
Leblebi mide özsuyunun dengelenmesini sağlayarak reflü, gastrit gibi mide hastalıklarının şikâyetlerinin azalmasını sağlar. Aynı zamanda bu gibi hastalıkların iyileşmesine katkı sağladığı da bilinmektedir.
Özellikle sabahları, aç karna zeytinyağı içmek mideyi rahatlatır. Mide yanması ve gaz gibi problemleri ortadan kaldırır. Mide asidini dengeler. Ülser ve reflü gibi mide rahatsızlıklarına iyi gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri