Yargıtay uygulamasına göre: “lan” sözcüğü kimi kararlarında hakaret olarak kabul edilmiş iken, kimi kararlarında hakaret olarak kabul edilmemiştir. “Sen benim muhatabım değilsin, defol git” şeklindeki sözleri Yargıtay hakaret olarak kabul etmiştir.
Örneğin, kişinin ayakkabılarını çıkartıp ayaklarını masanın üzerine koyması veya bağırarak konuşması hakaret sayılmaz. “Seni paramla satın alırım”, “İşyerimden defol git” gibi sözler kaba ve nezaketsiz sözler hakaret suçuna vücut vermez. Olgusal bir gerçeği ifade eden sözler de hakaret suçu teşkil etmez.
defol git hakaret s.git demek küfürdür.
“Hırsız”, “rüşvetçi”, “adi” , “sahtekar” gibi kelimeler de hakaret suçu oluşturur. “Eşek”, “köpek”, “öküz” “it” vb. hayvan isimleriyle hitap etmek de hakaret suçuna vücut verir. Amk vb. kısaltmalarla sosyal medya üzerinden yazılan yazılar hakaret suçu oluşturur.
Örnek vermek gerekirse, hukuki uygulamada en sık karşılaşılan hakaretler; şerefsiz, haysiyetsiz, aptal, geri zekâlı, müsvedde, hayvan, man kafa, spastik, deli, aklı kıt, gibi kelimeler hakaret sayılan kelimelerdir. Söz konusu kelimeler bireyin mevcut fiziksel ya da psikolojik bir özelliğine vurgu da yapabilmektedir.
İlgili 33 soru bulundu
Kaba hitap ve nezaket dışı kelime ve sözler. Örneğin, bir kimseye yönelik “bilgisiz”, “terbiyesiz” , “tecrübesiz” , “siz kimsiniz lan”, “çemkirme” şeklindeki sözler kaba söz ve hitap mahiyetinde olup hakaret suçunu oluşturmaz.
KAŞAR TÜRK DİL KURUMUNA GÖRE HAKARET DEĞİLDİR
Çünkü, TDK (Türk Dil Kurumu) sözlüğünde kaşarlanmış kelimesi 'Hoşa gitmeyen bir harekete ve işe alışarak artık ondan üzüntü duymayan' anlamı taşımaktadır.
DENYO: Bizim anlayışımıza göre delibozuk, dengesiz gibi anlamlarının yanı sıra orta oyunda mahallenin aptalı diye kullanılır. Ama esas anlamı ise emanettir. YAVŞAK: Bizde genellikle hakaret olarak kullanılan kelimenin esas anlamı bit yavrusu, sirke demektir.
Hukuk Dairesi, 'onursuz' kelimesini hakaret sayarken yerel mahkemenin verdiği tazminat miktarını fazla buldu. Yargıtay, saldırıya uğrayan kimsenin manevi tazminat talep edilebileceğini hatırlatarak “Olayın gelişim şekli, sarf edilen sözler ve ilkeler nazara alındığında hükmedilen tazminat miktarı fazladır” denildi.
“Senin Ailen Senin Bu Çirkef Halini Biliyor Mu” Sözlerinin Hakaret Suçunu Oluşturmayacağı Özet: “Senin ailen senin bu çirkef halini biliyor mu” biçimindeki sözler kaba ve nezaket dışı hitap tarzı niteliğinde olup hakaret suçunun unsurlarını oluşturmaz.
Ünlem. (kaba konuşma) çık buradan!
TCK Md. 125 Kapsamında Hakaret Olarak Kabul Edilebilir Mi? Gençler arasında oldukça popüler olan, argo; “a…koyayım”, ya da “a…koduğum” cümlelerinin ilk harflerinden oluştuğu düşünülen, “amk” kısaltmasının, hakaret suçuna konu olup olmadığı, bizce, mahkeme ve yüksek yargıda yoruma açıktır.
Yargıtay'ın aşağıdaki kararında, “a…koyayım”, ya da “a…koduğum” cümlelerinin ilk harflerinden oluştuğu düşünülen, “amk piçi” sözü, “hakaret olarak” kabul edilmiştir.
Yine örneğin; bir illiyet bağı içerecek biçimde amirin çalışanını hırsızlıkla suçlaması, hakaret olmayabileceği gibi, bir denetim veya görülen iş sırasında çalışanına duyduğu kızgınlıkla söylenen “hırsız”, “öküz” veya “hıyar” ibareleri sövme suçunu oluşturabilecektir.
“Geri Zekalı” denilmesi hakaret suçunu oluşturur….Sanığın, katılana hitaben “… geri zekalı ..” diyerek hakaret içeren cümleleri aleni ortamda sarfettiği ve servis telefonu kırarak zarar verdiği anlaşıldığından hakaret ve kamu malına zarar verme suçlarının oluştuğuna yönelik kabulde bir isabetsizlik görülmemiştir.
Ancak o.ç. gibi kelime grupları ifade özgürlüğünün sınırlarını aşmakta olup somut olayın özelliklerine göre hakaret suçunun unsurlarını oluşturmaktadır. Yargıtay 16. Ceza Dairesi de aşağıda yer verdiğimiz kararında bu kelime grubunu hakaret olarak belirlemiştir.
Yargıtay'ın ceza, boşanma ve tazminat davalarında verdiği çeşitli tarihli kararlarında “dangalak” kelimesinin hakaret olarak değerlendirildiği görülmektedir.
Savcının yorumuna göre, suçun hakaret suçu kapsamında değerlendirilebilmesi için kişiye karşı işlenmiş olması gerekiyor. Bu durumda AKP, CHP gibi partilere 'O. Çocuğu' demek de suç kapsamında değil.
Hakkımı helal etmiyorum demek suç değildir.
“Andaval” kelimesi, Türk Ceza Kanunu'nda doğrudan belirtilmeyen bir hakaret içeriğine sahip olduğu için genel olarak hakaret olarak değerlendirilebilir. Ancak, bir ifadenin hakaret olarak kabul edilmesi için TCK'nın 125. maddesinde belirtilen hakaret suçunun unsurlarını taşıması gerekmektedir.
(Yargıtay 18. CD. E: 2015/4475 K: 2015/13021 T: 09.12.2015) “Meymenetsiz suratında meymenet yok, terbiyesiz.” – ifadesi rahatsız edici, kaba ve nezaket dışı hitap tarzı niteliğinde olduğu belirtilmiştir.
Örnek vermek gerekirse birine karşı edilen “gerizekalı” şeklindeki hakarete karşılık, “aptal” diye hakaret edilmesi halinde karşılıklı hakaret söz konusu olacaktır. Yapılan karşılıklı hakaret beyanının aynı anda olması da bu anlamda şart değildir.
Hakaretin mutlaka bir söz ile yapılmış olması da gerekmemektir. Şekil ve görüntü ile de hakaret suçu işlenebilecektir.
Yargıtay'ın ceza, boşanma ve tazminat davalarında verdiği çeşitli tarihli kararlarında “köpek” kelimesinin hakaret olarak değerlendirildiği görülmektedir.
Yargıtay: “Utanmaz, alçakça, manyak” demek hakaret değil.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri