Yaş cevizleri uzun süre muhafaza etmek için, mutlaka kurutmak gerekir. Bunun için temiz bir bezin üzerine cevizleri yayın. Güneş gören bir yerde 7-10 gün bekleterek kurumalarını sağlayabilirsiniz. Yaş cevizi kısa sürede tüketecekseniz, poşetlere doldurarak buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
Cevizlerin kurutma işlemi genellikle güneşte yapılır. Direkt güneşe maruz bırakılan cevizlerde kararma görülebilir, bu nedenle güneşe maruz bırakmadan daha gölge bir alanda kurutmakta fayda vardır.
Yeşil kabuğundan ayrılmış olan cevizler, suyla yıkanır. Daha sonra, gölge bir yerde ve bir çarşaf üzerine ince bir biçimde serilerek kuruması beklenir. Altta kalan bölümlerinin de kuruması için ara ara karıştırılmalıdır. Kurutma işleminin çok daha kolay yapılması için ise, tel ızgara da kullanmak mümkündür.
- Bütün cevizleri ayıklayıp yıkadıktan sonra gölgelik güneş görmeyen bir yere örtü serip cevizleri üzerine koyun. Cevizleri güzelce yaydıktan sonra kurumaya bırakın. - Eğer tel ızgaranız varsa tel ızgaranın üzerinde kurutma işlemini yapmanız cevizlerin daha hızlı kurutmanıza yardımcı olur.
İlgili 44 soru bulundu
Doğal kurutma
Cevizlerin birbirine dokunmalarını en aza indirgemeye çalışın. Nemi engellemek için geceleri ve yağmur sırasında rafları bir muşamba ile örtün. Cevizlerin her noktasının havayla temas ettiğinden emin olmak için gün içinde karıştırın. Rafta veya çuvalda düşük miktardaki cevizler kurutulabilir.
Kabuklu cevizi hava geçirgenliği olan bir filede veya bir tepsiye yayarak güneş görmeyen, kuru ve serin bir ortamda saklamanız yeterli olacaktır. Bu şekilde sakladığınızda 1 yıla kadar muhafaza edebilirsiniz.
Ceviz kabuğuyla iki yıl, kabuksuz buzdolabında iki ay kadar saklanabiliyor. Afiyet olsun.
Küf oluşumu hasat döneminde başlar. Uygun olmayan sıcaklık ve nemli ortamlarda depolandığında bu küfler mikotoksin oluşturur. Cevizde olduğu gibi fındık, fıstık gibi kuruyemişlerde, baharatlarda ve kuru meyvelerde bu toksinler tehlikelidirler. Mikotoksinler arasında aflatoksin cevizde de çok gözlemlenen bir maddedir.
Elinize ceviz lekesi bulaştıysa hiç vakit kaybetmeden su ile sirkeyi karıştırın. Bir parça bezi hazırladığınız bu karışıma batırın ve bu bezle lekeli bölgeyi nazikçe silin. Son olarak elinizi soğuk suyla iyice yıkayın. Hepsi bu kadar!
Taze veya kurutulmuş olması sağlık yönünden etkisi değiştirmez, taze ve kuru ceviz arasındaki fark, taze cevizin su içeriğinin daha fazla buna bağlı olarak da enerji içeriğinin daha düşük olmasıdır. Ceviz, meyvesi kadar tahtası da değerli olan, uzun ömürlü ve hoş kokulu geniş yapraklara sahip ağaçlarda yetişir.
İlk olarak bir gazete üzerine cevizleri dizin ve kuruyana kadar bekleyin. Cevizler kuruduktan sonra 5 cm boş kalacak şekilde güvece veya toprak çömleğe doldurun. Boş kalan 5 cm 'lik kısma talaş doldurun. Son olarak kuru ve serin bir yerde muhafaza edin.
-Toprak işlemesi yapılır. -Hasat artıkları ve kurumuş meyveler bahçeden uzaklaştırılır. -Fidan çukurlarının yerler işaretlenir ve çukurlar açılır. oturması için beklenir. -Toprak işlemesi ile birlikte, çiftlik gübresi uygulaması da sürdürülür. Aynı zamanda, fosforlu ve potaslı gübrelerin verilmesine de başlanır.
Cevizin tüketim ömrünü uzatmak istiyorsak uygun muhafaza koşullarında saklamak zorundayız. Kabuğu çıkarılmış iç cevizi hava geçirmez saklama kaplarında, buzdolabında 6 ay süreyle saklayabiliriz. Derin dondurucuda ise en fazla 1 sene.
Ülkemizde bazı yörelerde cevizler 7-10 gün boyunca güneş altında bekletilerek kurutulur. Güneşte kurutulan cevizde kararma olduğundan ve güneş, cevizin içindeki yağı bozup cevizin acılaşmasına yol açtığından, cevizlerin gölgede kurutulması güneşte kurutulmasından daha doğrudur.
Badem ve fındığı 8-12 saat, cevizi ise 4 saat suda bekletmek kuru yemişleri fitik asitten arındırmak için uygun sürelere örnektir. Kuruyemişleri ıslattığımızda içeriğindeki fitik asit oranı büyük ölçüde azalır ve bu işlemle kuruyemişlerin biyo yararlanımını arttırmış oluruz.
Erken hasat iç ceviz ağırlığında kayıplara neden olur. Aynı zamanda ceviz hasadının fazla geciktirilmemesi de önemlidir. Hasadın gecikmesi halinde ceviz fidanlarındaki meyvelerin rengi koyu bir hal alır ve kalitesi azalır. Hasat işi genellikle birkaç defada yapılabilir.
Ülkemizde ceviz toplaması sonbahar mevsiminde ve Eylül ayında yapılır. Ceviz toplamak için en iyi zaman ise cevizin yeşil kısmının üçte birinin çatlamaya başladığı zaman olarak bilinmektedir. Cevizin içinin tam dolu olduğu ve boşluk olmadığı zaman ceviz toplanabilir.
Ceviz kabuğu hem bazı hastalıkların tedavisinde ilaç gibi kullanılırken saç, tırnak ve cilt bakımı için tam bir kozmetik üründür. Cevizin kuru dış kabuğunun çay demler gibi demlenip içilmesi soğuk algınlığına ve öksürüğe iyi gelir.
- Soğuk algınlığı ve nezle gibi kış hastalıklarına karşı etkilidir. - Bağırsaklarda oluşan kurt ve solucanlara karşı mücadele gösterir. - Raşitizm ve şeker hastalığına karşı iyi gelir. - Daha taze ve pürüzsüz bir cilt elde etme imkanı sağlanır.
Cevizlerin kurutma işlemi genellikle güneşte yapılır. Güneşte kurutulan cevizlerde kararma olur bu nedenle gölgede kurutmada fayda vardır. Eğer kurutma tesisleri varsa burada 30-35 derecede 24 saat bekletilerek kurutma işlemi tamamlanmış olur.
yaş ceviz kuruduktan sonra ağırlığı %20 azalmaktadır.
Ceviz ağaçlarının sulama ihtiyacı ilkbaharın sonlarında başlayıp hasat döneminin sonuna kadar devam eder.
Kabuklu cevizler kırılmadığı, hava almadığı müddetçe yaklaşık olarak bir ya da iki yıl sorunsuz şekilde saklanabilir. Kabuklu ceviz saklanırken güneş ve neme maruz kalmaması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri