Bugüne kadar yapılmış olan bilimsel araştırmalarda doktor kontrolü altında DEHB tedavisi için
En sık yan etkiler; iştahsızlık, uykusuzluk, karın ağrısı, baş ağrısı, bazen ritim bozukluğu. Kullanılan ilaçlar genelde saatlik etkili olan ilaçlardır (4-12 saat etki), bazıları gün boyu etkilidir. İlaçlar beyni uyuşturmaz tam tersi beyni uyarır. İlaçlar bağımlılık yapmaz istenildiği zaman bırakılabilir.
Zorunlu olmadıkça dikkat eksikliği veya hiperaktivite ilaçları kullanımı önerilmemektedir. Bu ilaçların iyi bilinen yan etkileri şunlardır; uyku problemleri, iştahta azalma, kilo kaybı, artmış kan basıncı ve kalp hızı, baş dönmesi, baş ağrısı, karın ağrısı, rebound etki, irritabilite , sinirlilik.
Tedavi sürecinde dikkat eksikliği ilacı ortalama 1 yıl kullanılarak sonuç alınabileceği gibi uzun yıllar ilaç kullanımı da gerekebilir. Dikkat eksikliğinde kullanılan ilaçlar sadece çocuklar için değil; yetişkinler için de reçete edilebiliyor.
DEHB görülen her birey ilaç tedavisi görmek zorunda değildir. Ancak ilaçla tedavi edilmesi gereken vakalarda (yani bir uzman tarafından teşhis konulmuş) yakından takip edilen reçeteli ve kontrollu doğru ilaçla bu bozukluğun ikincil zararlarının önüne geçilebilir.
İlgili 33 soru bulundu
Mutlaka almalısınız. Ayrıca; Yetkili ya da yetkisiz kim ne bilgi veriyorsa Kılavuzdaki madde numarasını isteyerek söylenilenin doğruluğunu kontrol etmelisiniz. DEHB ve ÖÖG'nin engel oranları nedir? – DEHB'nin %16, ÖÖG'nin %20 DEHB ve ÖÖG'nin %36 dır.
Bir uzman eşliğinde hastada görülen belirtilere göre izlenecek tedavi yoluyla olumlu bir sonuç alınması beklenir. Bu sonucun alınma süresi kişiden kişiye göre değişmektedir. Kimi hastalarda tedavi 1 yılda da sonuç verebilirken bazı hastalarda bu süre daha da uzayabilmektedir.
DEHB' de %80 civarında ergenlikte %60 dolaylarında erişkinlikte devam eder. Ayrıca DEHB olan çocuğun dikkati ya da hiperaktivitesi aniden düzelmez. Dikkat eksikliği ya da hiperaktivite belli ölçülerde azalıp hastalık tanısı almayacak duruma gelir.
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) tedavisinin süresi, hastalığın şiddetine göre ve çocuktan çocuğa değişmektedir. Hareketlilik yaşla birlikte azalma eğilimindedir. Dikkat eksikliği sıklıkla daha uzun bir süre sorun olmaya devam eder ve genellikle ergenlik sonrası azalarak kaybolur.
DEHB ilaç tedavisi ve psikoterapinin birlikte kullanımıyla da tedavi edilebilir. ERKEN TANI! DEHB, erken tanıyla tedavi edilirse tedavide son derece başarılı sonuçlar alınabilir. Ama tedavi edilmediğinde çok önemli sorunlara yol açar.
İlaç alındıktan yaklaşık yarım saat veya bir saat sonra etkisi başlar ve üç-beş saat kadar etkinliği devam eder. İlacın vücuttan tamamen atılması sekiz-on beş saatlik kısa bir süre içerisinde gerçekleşir.
Dikkat eksikliği hiperaktivite (DEHB), kişinin yaşına ve gelişim düzeyine uygun olmayan aşırı hareketlilik, ataklık, istekleri erteleyememe (impulsivite) ve dikkat süresinin kalıcı ve sürekli olarak kısalığı ile kendini gösteren ve erken çocukluk dönemlerinde başlayarak yaşam boyu devam edebilen bir bozukluktur.
Düzensiz ve yetersiz uyku beynin çok daha yavaş çalışmasına neden olur. B ve D vitamini eksikliği de dikkat eksikliğinin temel nedenleri arasında yer alır. Hormonlardaki dengesizlik de hiperaktivite bozukluğunu tetikler.
Bu nedenle pek çok kişi Ritalin kullanımı sonrasında bağımlılık gelişip gelişmediğini merak etmektedir. Bugüne kadar yapılmış olan bilimsel araştırmalarda doktor kontrolü altında DEHB tedavisi için Ritalin kullananlarda bağımlılık gelişmediği gösterilmiştir.
Çocuklarının dikkat eksikliği nedeniyle bana başvuran ailelerin en çok kaygılandıkları konuların başında bu ilaçların bağımlılık yapıp yapmayacağı geliyor. Dikkat arttırmak için alınan ilaçlar bağımlılık yapmaz.
Kırmızı reçeteli ilaçlar, genellikle ağır hastalıklarda kullanılmasının yanı sıra bağımlılık yapıcı özellikler taşıması dolayısıyla risk taşımaktadır.
Hayır. DEHB olan bireylerin normal toplumla karşılaştırıldığında daha düşük zekaya sahip olduklarını gösteren herhangi bir bulgu yoktur.
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu | DEHB Tedavi Edilmezse; – Çocuk mevcut kapasitesinin altında akademik başarı gösterir veya normalden daha fazla emek vererek başarıya ulaşır. Akademik anlamda yaşanılan hayal kırıklıkları özgüven eksikliğine yol açabilir.
Nasıl ki 30 yaşına geldiğinde altını ıslatan insan sayısı binde bir ise dikkat sorununu ömür boyu yaşayan insan sayısı da çok azalmaktadır. Bu yüzden çok ama çok büyük dikkat sorunu olmadıktan sonra dikkat eksikliği 12-13 yaşlarında büyük oranda geçmekte diğerleri de büyük oranda azalmakta.
DEHB için kullanılan uyarıcı ilaçların kullanımı 6 yaş ve üzerinde onaylıdır ama bu 6 yaşın altındaki çocuklar için kullanılamayacağı anlamına gelmez. Ancak, 6 yaş altı çocuklarda ilacın etkileri daha az ve yan etkileri daha fazla görülebildiği için daha dikkatli kullanmak ve aileleri bilgilendirmek gerekir.
Genellikle ilk olarak çocuklukta teşhis edilir ve çoğu zaman yetişkinlik süresince de devam eder. DEHB; akademik ve mesleki başarılar, kişilerarası ilişkiler ve günlük işlevsellik gibi birçok yönden bireyin hayatını etkileyebilmektedir.
Günümüzde şu terapi metodları ADHS'in (Türkçe: DEHB) ana semptomlarının tedavisinde tavsiye edilmektedir: Danışma ve Psikoedükasyon (Yakınlarının ve aile mensuplarının eğitilmesi) Davranış Terapisi.
Olguları üçte birine yakın bir kısmında ise DEHB belirtileri ergenlik ve erişkinlik döneminde kaybolmaktadır. Ancak çocukluk ve ergenlik döneminde dikkatsizlik, aşırı hareketlilik ve dürtüsellik gibi sorunlar yaşamak erişkinliğe hazırlanırken bazı eksiklik ve gecikmelere yol açabilmektedir.
Soruna dikkat eksikliğine, algı bozukluğu ve genellikle aşırı hareketlilik eşlik edebilir.Okul öncesi dönemden başlayıp tedavi edilmediği takdirde erişkin dönemde de tüm yaşamı etkileyebilir. Buna karşın DEHB kolay tanınabilir olup, doğru yaklaşımla ele alındığında başarılı bir şekilde tedavi edilebilir.
Çocukluk döneminin önemli bir ruhsal hastalığı olan DEHB, yetişkinlikte de belirtiler azalarak devam eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri