Daha önce kayıt yaptırdıysanız, kayıt yaptırdığınız yıl ve takip eden 2 yıl yeni kayıt hakkınız bulunmaz. Bundan sonraki yılın girmesiyle (1 Ocak itibariyle) kayıt hakkınız doğar. Yeni cihaz kaydı yapabilmeniz için en son tarihli cihaz kaydınıza ait yurda giriş tarihi üzerinden en az üç takvim yılının geçmesi gerekir.
Cevap: Bir telefon kayıt edildikten sonra bir sonraki telefon kayıt etme hakkınız gün ay yıl olarak değil takvim tarihi olarak belirlenir. Yani bir telefonu 01.11.2022'de kaydederseniz 1.11.2025'te değil 1.1.2025 tarihinde tekrar kayıt hakkınız doğar.
Yerli ve yabancı farketmeksizin yurtdışından 3 yılda sadece 1 adet telefon getirme hakkınız var. Yurtdışından 1 adet telefon getirirken gümrükte kontrole takılırsanız, kayıt altına alınıp yurtdışından telefon getirme hakkınız düşmüş oluyor. 3 yıl daha yurtdışından telefon getiremezsiniz.
IMEI kayıt işlemleri tamamlanmayan ürünlerin her yıl için kullanım hakkı 120 gündür. Yıl içerisinde 120 gün kullanıma açık olan telefonlar, bu sürenin ardından ancak IMEI kaydı ile tekrar kullanılabilir.
Aynı yıl içinde birden fazla cihaz için IMEI kayıt işlemi yapabilir miyim? Hayir. 2 yıl içinde sadece 1 kez cihaz kayıt işlemi yapabilirsiniz.
İlgili 17 soru bulundu
Daha önce kayıt yaptırdıysanız, kayıt yaptırdığınız yıl ve takip eden 2 yıl yeni kayıt hakkınız bulunmaz. Bundan sonraki yılın girmesiyle (1 Ocak itibariyle) kayıt hakkınız doğar. Yeni cihaz kaydı yapabilmeniz için en son tarihli cihaz kaydınıza ait yurda giriş tarihi üzerinden en az üç takvim yılının geçmesi gerekir.
Tek seferlik ödüyorsunuz ve ödemeyi yaptığınız telefon sürekli olarak açık kalıyor.
IMEI kayıt şartları ℹ️
Daha önce kayıt yaptırdıysanız, kayıt yaptırdığınız yıl ve takiben 2 yıl yeni kayıt hakkınız bulunmaz. Sonraki yılın girmesiyle (1 Ocak itibariyle) kayıt hakkınız doğar. Yurtdışından getirdiğiniz telefonu kayıt ettirmeden (kayıtsız olarak) en fazla 120 gün kullanabilirsiniz.
Pandemi döneminde turistler ülke içerisinde kaldığı ve 120 günlük süreleri dolduğu için mağduriyet yaşanmaması adına IMEI süresi uzatma hakkı tanındı. Bu kapsamda ülkeye giriş yapan birisi 120 günlük süresi 2 ay daha uzatabiliyordu.
IMEI ATMA ÜCRETİ 20-100 LİRA ARASINDA
Bu işlemin ücreti ise 20 ile 100 lira arasında değişiyor. IOS tabanlı cihazlara ise IMEI atma işlemi gerçekleştirilemiyor. Android tabanlı olan cihazların IMEI kodlarının değiştirilmesi ise box setler ya da manuel kod girilerek gerçekleştiriliyor.
Elektronik haberleşme şebekelerinden hizmet almayan telefonların IMEI bilgilerinin pasife alınması, 7 yıldan 1 yıla düşürülüyor. Düzenleme Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla birlikte yürürlüğe girmiş olacak. Telefoncular bu konuda tüketicileri uyardı.
Telefonu yerel bir operatöre kaydetmek veya kullanmak istediğinizde, genellikle pasaportunuzun bir kopyasını sunmanız gerekmektedir. 1 PASAPORTA 2 TELEFON KAYDEDİLİR Mİ? 1 pasaporta 2 telefon kaydetmek mümkündür ancak bunun için iki kayıt arasında 3 yıl geçmesi gerekmektedir.
IMEI kayıt harcı 6091 TL'den 20 bin TL'ye yükseldi. BTK tarafından yurt dışından getirilen telefonlar yaklaşık 4 ay boyunca kayıt yaptırmadan kullanılıyor. 120 günlük süre dolduktan sonra ise telefonlar yurt içi kullanımına kapanıyor.
3 sene boyunca kimin pasaportuna kayıt edildiyse onun ismine olan hat ile kullanılabiliyor. 3 yıl geçtikten sonra istediğiniz isme kayıtlı hat ile kullanabiliyorsunuz.
2023 IMEI ÜCRETİ NE KADAR? 2023 yılında yurtdışından getirilen telefonlar için IMEI kayıt ücreti yüzde 123 artışla 2 bin 732 TL'den 6 bin 91 TL'ye çıkarılmıştı. Bu ücret 7 Temmuz 2023 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla birlikte 20 bin TL'ye yükseltildi.
Bu işlem sonucunda, telefonunuz Türkiye'de kullanılabilir hale gelir. Ancak, bu işlemi yaparken dikkat etmeniz gereken bir nokta vardır: Bir pasaporta sadece bir telefon kaydedilebilir.
Böyle bir şey doğrudan mümkün değil. Sizden 1 yıllık ücret alınıyor ve 2 ayda bir sürekli olarak IMEI uzatma başvurusu yapılıyor.
Temmuz 2023'te alınan yeni kararla birlikte IMEI kayıt ücretinde artışa gidildi. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre Temmuz 2023 için IMEI kayıt ücreti için artış oranı belirlendi. Temmuz 2023 IMEI kayıt ücreti 6 bin 91 TL'den 20 bin TL'ye yükseldi. Bu tutar 2023 sonuna kadar geçerli olacak.
Yurt dışından alınan telefonlar Türkiye'de 120 gün boyunca kayıtsız kullanılabiliyor ve sonrasında kullanmaya devam etmek için pasaport ile IMEI kaydının yapılması gerekiyordu. Ancak Covid-19 döneminde ülkelerarası seyahatin zorlaşması nedeniyle 120 günlük süre 365 güne çıkarılmıştı.
T.C. kimlik numarası ve yabancı kimlik numarası bulunan, e-Devlet şifresi alabilen kişilerin tek kayıt mercii olan e-Devlet kapısı https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kaydet üzerinden sisteme giriş yaparak gerekli bilgileri doldurmak suretiyle kayıt işlemi gerçekleştirilir.
Pasaporta Telefon Kaydetme Kaç Yılda Bir Olur ? Daha önce pasaportunuza telefon kaydı yaptırdıysanız, kayıt yaptırdığınız yıl ve takip eden 2 yıl yeni kayıt hakkınız bulunmaz.
Zira her yıl kullanım hakkınız yenileniyor. Bu kapatma süreci geçici bir kapatma süreci demiştik, gerçekten de öyle. Kara listeye alınan cihazlarınız, yılbaşından itibaren yeniden IMEI başına 120 gün kullanım hakkına sahip oluyor. Bu sayede telefonunuzu yeniden hat takarak kullanabiliyorsunuz.
IMEI Ücreti Ödenmezse Ne Olur? IMEI ücretinin ödenmemesi, akıllı cep telefonunun sistemde gözükmemesi anlamına geliyor. Bir akıllı cep telefonunun sistemde görünmemesi ise o cihazın aktif olarak kullanılabilmesini engelliyor.
-Yıl başına kadar beklemek: BTK'nın tanımlamış olduğu 120 gün kullanım hakkı, 1 takvim yılı için geçerli olduğundan dolayı yeni yılla birlikte yeniden 120 gün kullanım hakkı tanınıyor.
İmei uzatma kapandı mı, geçici kullanım süreci bitti mi? Geçici IMEI uzatma e-Devlet'den kaldırıldı. Böylece pandemiyle birlikte yurtdışından gelen telefonları kayıt etmek için verilen 120 günün üstüne tanınan ek süreler kaldırıldı. Geçici imei kayıt işlemi 120 günlük kayıt hakkını geçtikten sonra yapılamıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri