Dişte bir delik açılarak diş köküne girilir. Sinirler çıkarıldıktan sonra dolguyla diş kapatılır. Kanal tedavisinin ve dişi kurtarmanın mümkün olmadığı durumlarda diş çekimi uygulanması gerekir. Diş çekildikten sonra boş kalan bölgede çeşitli sorunlar meydana gelmesi mümkündür.
Diş Çürüğünün Tedavi Süreci
Dişin lekeli kısmı asitle aşındırıp temizlenir ve dişe sürülen bir jel ile yeniden dokunun oluşmasına olanak verilir. Ancak çürük ilerlemiş sıcak soğuk hassasiyeti, ara sıra sızlama şeklinde ağrılar başlamış ise dolgu tedavisi yapılır.
Diş ağrısını geçirmek için oksijenli su, tuzlu su veya buğday çimi ile ağız gargarası yapmak, dişe karanfil yağı, vanilya özü veya sarımsak ezmesi sürmek ve ağrıyan yere soğuk kompres ya da buz torbası koyulabilir. Bunlara rağmen ağrı geçmiyorsa ve çok şiddetliyse diş hekimine görünmeyi ihmal etmemelisiniz.
DİŞ ÇÜRÜĞÜ TEDAVİSİ: DİŞ HEKİMİNİZİN TEDAVİSİ
Dişte oyuk oluştuktan sonra diş çürüğü asla kendi kendine iyileşemez. Dolayısıyla, mutlaka bir diş hekimine başvurmak gereklidir. Randevunuz esnasında diş hekimi, çürüğün geldiği aşamaya bağlı olarak en uygun tedavi şeklini seçer.
İlgili 15 soru bulundu
Dişte bir delik açılarak diş köküne girilir. Sinirler çıkarıldıktan sonra dolguyla diş kapatılır. Kanal tedavisinin ve dişi kurtarmanın mümkün olmadığı durumlarda diş çekimi uygulanması gerekir.
Dişe bir delik açılarak pulpa dokusu çevresindeki bakteriler ve enfekte doku ile çıkarılır. Sonrasında kök kanalları temizlenir ve oluşan boşluğa dolgu yapılarak tekrar enfekte olması önlenir. Dişteki boşluğa yapılan dolgu için günümüzde dijital porselen dolgu sistemi kullanılabiliyor.
Ağızda bulunan bakterilerden oluşan bakteri plağı, şekerli ve unlu yiyeceklerin ağızda kalan artıklarından asit oluşturabilmektedir. Bu asitler, dişlerin mineral dokusunu çözerek dişin minesinin bozulmasına ve sonuçta da diş çürüğünün başlamasına ve dişhekimlerinin kavite dedikleri oyuklara neden olmaktadırlar.
Çürük Diş İçin Tedavi Seçenekleri
Genel bir diş hekimi, enfekte olan bölgeyi temizleyebilir ve tedavi edebilir veya gerekirse çürük dişi çekebilir. Dişin çekilmesi gerekiyorsa, diş hekimi lokal anesteziyle birlikte tedavi alanını uyuşturan bir yatıştırıcı kullanır.
Değişik yaş grupları: Çocuklarda kullanım: 2 yaşın üzerindeki çocuklarda yukarıda belirtildiği şekilde kullanılabilir. 2 yaşın altındaki çocuklarda kullanılmamalıdır. Yaşlılarda kullanım: Yukarıda belirtildiği şekilde kullanılabilir. Özel kullanım durumları Böbrek/Karaciğer yetmezliği: Veri bulunmamaktadır.
Diş Çürüğü Belirtileri
Tedavi yapılmazsa veya ertelenirse, çürük sinir dokuya ulaşır ve sonunda diş enfeksiyonuna neden olur. Dişte oluşan enfeksiyon da, yüksek şiddette ağrıya, ateşe ve yüzün şişmesine neden olabilen bir apse yapabilir.
Dolgu, kök kanal tedavisi gerektiren dişlere uygulanmaz; bu durumda kök kanal tedavisi yapılmalıdır. Dişin Kırığı veya Kırılması: Dişin kırık olması veya kırılması durumunda, dolgu tek başına yeterli bir çözüm olmayabilir. Dişin kırık kısmına göre uygun bir tedavi planı belirlenmelidir.
Plak bakterileri, diş enamelini incelten ve yavaş yavaş dişlerde oyun adı verilen çukurlara yol açan asidik yan ürünler oluşturur. Tedavi edilmezse bu çukurlar zaman içinde büyüyerek tüm dişi dahi bozabilir. Diş çürümesinin başlıca nedenleri şekerli, yapışkan yiyecek ve içeceklerdir.
Diş çekimlerinde boş kalan dişin yerini doldurmak için implant tedavisi en uygun tedavi seçeneklerinden birisidir. Kişilerin eksilen dişlerinin yerine yapay diş uygulaması için implant tedavisi uygulanır. İmplant, çene kemiğine yerleştirilen materyallerdir.
Diş üzerinde oyuk açıldıktan sonra yapılması gereken işlem dolgu işlemidir. Ancak Çürük derin tabakalara ilerlemeden dolgu yapıldığında uzun süreli ve dayanıklı bir diş dolgusu olacaktır. Aksi taktirde çürük pupa odasına yaklaştıkça hem dolgu sonrası hassasiyet fazla olur hem de dişin ve dolgunun direnci daha az olur.
Tek bir dişin kaybı durumunda; kaybolan dişin her iki yanındaki dişler korunarak, bu diş yerine tek bir implant yerleştirilebilir. Tek diş ekliğinde komşu iki dişi kesip küçülterek oraya üçlü bir kuron köprü protez yapmak en son düşünülmesi gereken bir tedavi şeklidir.
En zor çekilen diş, genellikle çenede yer alan ve dişeti altında kalmış olan yirmi yaş dişleridir.
Ancak unutulmamalıdır ki, sorunun tam olarak tespiti ve uygulanacak işlemlerin programlanması için bir diş hekiminin muayenesi gereklidir. Oluşturulan diş tedavi tarifesine göre, 2023 diş hekimi muayene ücreti 315 TL olarak belirlenmiştir. Ayrıca tek kanal tedavisi ücreti 1170 TL, diş çekimi fiyatı ise 655 TL'dir.
Diş çekimi sonrası oluşan boşluk birkaç gün içinde kapanmaya başlar. Ancak bu boşluğun yumuşak doku ile kapanması yaklaşık 2-3 hafta sürebilir. Kemiğin tamamen kendini toplaması yaklaşık 6 aylık bir süre alır.
Dişe bakıldığında kahverengi veya siyah renklenmeler bulunuyorsa çürük varlığından şüphe edilir. Ardından hekim dişi muayene eder. Dişte siyah veya kahverengi renklenme olmasa bile diş içten çürümüş olabilir. Bu durumun varlığını belirlemek için ağzın genel bir röntgeni çekilmektedir.
D vitamini düşük olduğunda ağız bakımı da yeterli değilse çocuklarda diş çürüğü, erişkinlerde dişeti hastalığı riski oluşur. Dişetinin cerrahi tedavisi ve implant uygulamalarından sonra yara iyileşmesi gecikir.
Bir diş çürüdüğünde yanında ki diğer dişleri de çürütür mü? Diş çürüğü bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığı olduğu için yanındaki diğer dişler de etkilenir. Genellikle bu tabloyu komşu dişlerin birbirini etkileyerek ara yüz çürüklerinin oluşması şeklinde görürüz.
Hayatımızda hemen hemen bir kez dahi olsa dişimizin ucu mutlaka kırılmıştır. Küçük çaplı diş kırıkları arasında yer alan diş ucu kırıkları, genelde tedavi gerektirmemektedir. Ancak, görünümü bozan diş ucu kırıkları için dolgu tedavileri uygulanabilmektedir.
Ancak, modern teknikler sayesinde kök kanallar bir ya da iki seans sonunda nispeten ağrısız ve konforlu bir şekilde tedavi edilebilir. Genel kanının aksine, hastalar kanal tedavisi sırasında ağrı hissetmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri