Demans hastalığı için gidilecek doktor bir nöroloji doktoru ve gidilecek bölüm ise yine nöroloji bölümü olacaktır. Bu hastalık, yani demans, beyin fonksiyonlarında (öğrenme, hatırlama ve düşünme gibi) belirgin bir bozulma olarak tanımlanır.
Demans, günlük hayatın faaliyetlerini engelleyen bilişsel bozulmadır. Hastalığın karakteristik bulgusu unutkanlık ve hafıza kaybıdır. Bellek, öğrenme, dil fonksiyonları ve mental fonksiyonlarda bozulma olur. Bilişsel bu bozulma, günlük yaşam aktivetelerinde zorlanmaya yol açar.
Alzheimer hastalığının tanı ve tedavisi ile nöroloji bölümü ya da farklı bir deyişle nöroloji doktorları ilgilenir.
Aile hekimi ayrıca hastalığın ilerlemesini izleyebilir ve semptomları yönetmek için ilaçlar yazabilir. Bir nörolog, nörolojik bozuklukların tanı ve tedavisinde uzmandır.
Demans kişinin bilişsel becerilerinde ciddi bir azalmaya neden olabileceği için tedavi edilmezse ciddi sonuçlar doğurabilir. Tedavi edilmeyen demans hastalarında: Beslenme Bozukluğu: Demans hastalarında yeme içmede azalma ve hatta durma görülebilir.
İlgili 30 soru bulundu
Çoğu demans türünün tedavisi yoktur. Dolayısıyla demans tedavisinde asıl amaç hastadaki semptomların kontrol altına alınması ve böylelikle hastanın yaşam kalitesinin artırılmasıdır. Alzheimer'a bağlı oluşan demans tedavisinde, kolinesteraz inhibitörleri ve memantin gibi ilaçlar kullanılabilir.
Demans Testi Nasıl Yapılır? Demans testi alanında uzman doktorlar tarafından yapılır. Test içinde zihinsel açıdan bireyi kontrol eden sorular bulunmaktadır. Bireyin bu sorulara cevap vermesi ve doktorun anlık olarak kişinin davranışlarını incelemesi ile tanısı konulur.
Beyin görüntülemesi (tomografi ya da MR) beyin anatomisi ile ilgili bilgi verirken beyin damar hastalıkları, beyin tümörleri veya kafa travması gibi demansa neden olabilecek durumların varlığını araştırır.
Yalnızlık Alzheimer ve demansta risk
Dr. Sultan Tarlacı, bu durumun bazı hastalık grupları açısından risklerine dikkat çekerek “Alzheimer ve demans olan 65 yaş üzeri hastalar açısından eve kapanma, evde yalnız kalma durumu ciddi sıkıntılar yaratabiliyor.
Demans İçin Hangi Doktora/Bölüme Gidilmeli? Demans hastalığı için gidilecek doktor bir nöroloji doktoru ve gidilecek bölüm ise yine nöroloji bölümü olacaktır. Bu hastalık, yani demans, beyin fonksiyonlarında (öğrenme, hatırlama ve düşünme gibi) belirgin bir bozulma olarak tanımlanır.
Alzheimer bir demans çeşididir ancak her demans Alzheimer değildir. Alzheimer hastalığı dışında demansa neden olan bir çok hastalık ve durum vardır. Alzheimer'da hastanın en çok ve ilk olarak hafızası etkilenir.
Demans hastalığının ilerlemesini durdurmak ya da yavaşlatmak mümkün ancak hastalığının tamamen yok etmek mümkün değildir. Demansa neden olan hastalıkların çoğunun kesin tedavisi yoktur ve kullanılan ilaçlar genellikle semptomatik tedaviye yöneliktir.
Demans tek bir hastalık ismi olmayıp, bellek ve benzeri zihinsel yeteneklerin bozukluğu ile tarif edilebilecek bir bulgudur. Demans; hafıza ve düşünme yeteneği, dikkat ve karar alma, dil ve konuşma merkezindeki bozulmalarla kendini gösterebilir.
7.Evre: Demans hastalığı son evresi olarak kabul edilir. Hastanın kafa karışıklığı ile konuşma bozukluğu artar, kişide konuşmayı reddetme durumu yaşanır.
Demans hastası ne kadar yaşar sorusunun tek ve genel-geçer cevabı yoktur. Hastalığın her hastada seyri ve ilerleme hızı farklıdır. Ancak uzmanlara göre hastaya tanı konulduğu andan itibaren hastaların ortalama yaşam süresi 4 ila 10 yıl olabileceği gibi 1 ila 20 yıl arasında da seyredebilmektedir.
Demans, günlük yaşamı ve aktiviteleri etkileyecek düzeyde, düşünme, hatırlama, dil ve muhakeme yeteneğinin kaybı gibi bir grup semptomu tanılamak için kullanılan bir terimdir. Halk arasında bunama olarak da bilinen demans aslında bir hastalık değil, beyni etkileyen bozuklukların neden olduğu bir dizi semptomu tanımlar.
Diyette sebzeler, meyveler, kuru baklagiller, az yağlı süt ürünleri ve proteinli yiyecekler olmalıdır. Kalp için kötü olan beyin için de kötüdür. O nedenle öğünlerde katı yağ ve yağlı et parçalarına daha az yer verilmelidir. Genellikle işlenmiş gıdalarda bulunan rafine şekerden mümkün olduğunca kaçınılmalıdır.
Alzheimer hastalığının kökeninde, bir araya gelerek topaklanan amiloid beta proteinleri vardır. Kısaca SOBA olarak adlandırılan testte de kandaki amiloid beta topakları tespit ediliyor. Araştırmacılar geliştirdikleri testi yıllar önce 310 gönüllüden alınmış kan örnekleri üzerinde test etmişler.
Yaş ilerledikçe yükselen bir görülme sıklığına sahip demans 85 yaş üstü nüfusta ise % 40 oranında görülmektedir. En sık görülen form Alzheimer tipi demans, tüm demansların yaklaşık üçte ikisinden sorumludur.
65 yaşın üzerinde gelişip de tedavi edilmeyen depresyonlar Alzheimer riskini %33 oranında artırır. İleri yaş depresyonları genellikle unutkanlık gibi zihinsel işlev bozukluklarıyla seyreder ve bunamayla karışır. O yüzden bu tür depresyonlara “yalancı bunama” adı verilir.
Anemi olmadan bile B12 eksikliği, demans ve düşük bilişsel işlevle ilişkilidir . Bununla birlikte, B12 vitamini takviyeleri almanın demansı önlediğine dair kesin bir kanıt yoktur. Ek olarak, B12 eksikliği bazı yaşlı erişkinlerde dengenin bozulmasına yol açabilir.
Aşırı Alkol Tüketimi: Aşırı alkol tüketimi demans riskinizi artırır. Kardiyovasküler Risk Faktörleri: Hipertansiyon, yüksek kolesterol, atar damarlardaki yağ artışı ve obezite gibi kardiyovasküler risk faktörleri demans riskinizi artırır. Depresyon: İleri yaşlarda depresyon demans gelişmesiyle beraber görülebilir.
Gün içerisinde aşırı uykulu olma hali de yaşlı nüfusta ve demans hastalarında sık görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri