Nistagmus, toplumda bilinen adıyla göz titremesi; gözün istemsiz bir şekilde yatay, dikey veya rotasyonel şekilde hareket etmesidir. Fizyolojik yani yapısal nistagmus türleri, bazı bakış pozisyonlarında tüm insanlarda ortaya çıkabilir. Patolojik olarak tanımlanan nistagmus türleri ile pek çok nedene bağlı olabilir.
Nistagmus, bir gözün odaklandığı noktadan başka bir noktaya istemsiz olarak kayması ve geri gelmesi şeklindeki anormal göz hareketleridir. Nistagmusda göz hareketleri istemsiz, ritmik ve tekrarlayan bir şekilde meydana gelir.
Denge kaybına neden olan çeşitli durumlarda, gözler, o sırada hareket eden vücudun yeni konumu ve eski konumunu kıyaslarken, denge kaybına bağlı olarak aksayabilir. Bunun sonucunda göz, vücudun eski konumu ile vücudun hareket yönü arasında hızlı sıçramalar yaşar. Bu sıçramalar tıp dilinde nistagmus olarak adlandırılır.
Nistagmus hastalığı genellikle büyük bir tehlike içermezken bazı durumlarda beyin veya iç kulaktaki herhangi bir hastalığa işaret edebilir. Göz titremesine neden olan durumun belirlenmesi doktora başvurmak gerekir.
Beyindeki Hangi Hastalık Göze Vurur? Beyin oluşan birçok reaksiyon göze vurarak yan etkiler ortaya çıkarabilir. Beyin tümörleri, migren, Parkinson, inme, hipofiz bezi sorunları, Multiple Skleroz (MS) gibi hastalıklar görmeye etki edebilir.
İlgili 32 soru bulundu
Stres birçok hastalığın açığa çıkmasında önemli bir paya sahipken, göz sağlığını da olumsuz yönde etkiliyor. Genellikle stres altındayken meydana gelen retinada sıvı birikmesi olayı, görme kaybına kadar gidebiliyor.
Nistagmus Kimlerde Görülür? Nistagmus, yani göz hareketlerindeki bozulma, her yaştan bireyde görülebilir. Farklı sebepler nedeniyle doğuştan (konjenital nistagmus) ortaya çıkabileceği gibi yaşamın ilerleyen safhalarında da ortaya çıkabilir. Görülme sıklığı ise -tahmini olarak- binde birdir.
Göz titremesinin temel nedenleri genellikle kişinin yaşam tarzıyla ilgilidir. Kısaca bahsedecek olursak uyku düzeni bozuklukları ve yetersiz uyku, çok fazla kafein ve alkol tüketimi, B12 eksikliği ve çok fala bilgisayar ve televizyon karşısında zaman geçirmek gibi nedenler dönemlik göz titremesinin nedenleri olabilir.
Nörolojik göz kayması, kısaca gözlerin aynı hizada olmayıp başka yönlere bakmasıdır. Senkronik göz hareketlerinde paralelliğin bozulması durumu olarak da tanımlanabilir.
Periyodik alternan nistagmusta (göz hareketi kayıtlarında nistagmusun hızlı yönü kendiliğinden bazı olgularda belli bir periyod ile diğerlerinde ise belli bir periyod izlemeden değişir) baş pozisyonunun yönü zamanla kendiliğinden değişebileceği için bu hastaların ayırt edilmesi önem taşır.
Bebeklik çağında (sadece ilk aylarda) istemsiz ve geçici olarak, düzensiz göz hareketleri şeklinde göz titremesi görülebilir. Ancak bu hareketlerin bebeğin nörolojik ve görsel gelişimi sağlıklı ise kısa sürede kontrol edilmesi ve sonlanması beklenir.
Uzak ve yakın mesafelerde, kimi zaman duvara yansıtılan harflere yaklaştırarak ve her iki göz birlikte ve ayrı – ayrı görme düzeylerini ölçüyoruz. Nistagmus muayenesinde ayrıca, iki gözle görme ve şaşılık tespiti de yapıyoruz. Çünkü nistagmus hastalarında şaşılık sık eşlik edebilen bir durumdur.
Sol göz seğirmesi, birçok farklı nedenle ortaya çıkabilen yaygın bir kas kasılması durumudur. Bu nedenler arasında stres, yorgunluk, kafein veya alkol tüketimi, elektrolit dengesizlikleri, göz yorgunluğu ve bazı ilaçların yan etkileri yer alır. Ayrıca, bazen ciddi bir sağlık sorununun belirtisi de olabilir.
Sol gözde yaşanan seğirmenin nedeni beynin motor sinirleri ve göz hastalıkları olabileceği gibi, çoğu zaman göz kuruluğu, yorgunluk, stres, uykusuzluk gibi göz yorgunluğu, beslenme eksikliği ve bazı ilaçlardan kaynaklıdır. Göz seğirmesi pek çok durumda geçicidir ve bir süre sonra geçer.
Nistagmus, her iki gözü de etkileyen istemsiz göz hareketi bozukluğudur. Hızlı ve tekrarlayan göz hareketleri ileri geri, yukarı ve aşağı olabilir veya yay şeklinde (kısmen dairesel) yönde meydana gelebilir.
D Vitamini Eksikliği
D vitamini yetersizliğinde kalsiyum emilimi azalacağından dolayı gözlerinizde seğirmeye yol açabilir. Göz seğirmeni nedeni D vitamini eksikliği ise doktorunuzun vereceği yardımcı ilaçlar ile göz seğirmesini önleyebilirsiniz.
MS hastalığı, bazı ilaçlar ve beyin tümörü gibi rahatsızlıkların da zaman zaman göz titremesi sorununa neden olduğu bilinmektedir. Bunun yanı sıra iç kulak ile ilgili problemler, kafa travmaları veya serebrovaskuler olaylar bu rahatsızlığın ortaya çıkmasına neden olabilmektedir.
Görme alanında ışığın yanıp sönmesi, zikzaklı çizgiler, dalgalı görme ise migrenin tipik belirtisini oluşturuyor.
İyi huylu pozisyonel baş dönmesi (Benign paroksismal pozisyonel vertigo -BPPV) belli baş pozisyonları ile ortaya çıkan baş dönmesi ve gözlerde istemsiz hareketler (nistagmus) ile karakterize, zaman içinde genellikle kendiliğinden düzelme gösterebilen bir hastalıktır.
VNG 'nistagmus' adı verilen istemsiz göz hareketini ölçen bir testtir. Bu hareketler yavaş veya hızlı, sabit veya sarsıntılı olabilir. Vestibüler sisteminiz, iç kulağınızda bulunan organları, sinirleri ve yapıları içerir.
Ancak evde göz kayması testi olarak da uygulanabilir. Burundan belirli uzaklıktaki bir mesafeye kalem tutulur. Her iki göz ile de kalemin takip edilmesi istenir. Göze yaklaştırılırken gözlerden birinde kayma olması halinde göz kaymasından şüphelenilebilir.
En tehlikeli göz hastalıklarından Glokom
Göz tansiyonu hastalığı belirti vermeksizin uzun yıllar ilerleyip kalıcı körlükle sonuçlanabilmektedir. Bunun önüne geçmeni tek yolu düzenli göz kontrolleri yapılması ve bu kontrollerde göz tansiyonu ölçülmesidir.
Stres anksiyeteye, depresyona, artan tansiyona, sindirim sorunlarına, migrenlere ve hatta görme değişikliklerine neden olabilir.
Stres göz sağlığını bozabilir
Stres hem vücudun hem de gözlerin düşmanıdır. Örneğin tetiklenen stres nedeniyle Santral Seröz Retinopati gelişebilir. Bu sorunda stres yüksek olunca retina olumsuz etkilenir. Retina altı alana sıvı kaçağı olur ve bu sıvı temizlenmezse merkezi görmede azalma meydana gelebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri