Demir Çağı, Anadolu'da yazının yeniden kullanılması ile Phryg Krallığı'nda ve Kilikia'da M.Ö. 730/720, geri kalan Orta ve Batı Anadolu'da ise M.Ö. 650 yıllarına kadar sürmüştür.
Sistematik olarak demir üretimi ve demir aletler kullanımı Anadolu'da yaklaşık olarak MÖ 2. bin civarında başlamıştır. Hindistan'ın Ganj Vadisi'nde yapılan son arkeolojik araştırmalar en eski demir işçiliğinin MÖ 1.800 yılına ait olduğunu göstermiştir.
Boğazköy ve çevresindeki yerleşmeler için başka kesin tarih bulunmamaktadır fakat Gordiondaki sağlam kronolojik süreç sayesinde Orta Demir Çağından Geç Demir Çağına geçişi MÖ 8. yüzyıl sonu-7. yüzyıl başına tarihlemek mümkündür; Geç Demir Çağı Hellenistik Dönemin başlangıcı olan MÖ 330'a kadar gelir.
c.Demir Çağı
Bu çağda ilk olarak Bakır çağı olduğu görülmektedir. Bakır çağında bakırdan yapılmış çeşitli eşyalar ortaya çıkmıştır. Daha sonra ise Tunç çağı gelmektedir.
Demir Çağı'nda (M.Ö. 1200-750/700) Anadolu yarımadası çeşitli topluluklara ait büyüklü küçüklü beyliklerin yönetiminde idi.
İlgili 44 soru bulundu
Demir Çağı, Anadolu'da yazının yeniden kullanılması ile Phryg Krallığı'nda ve Kilikia'da M.Ö. 730/720, geri kalan Orta ve Batı Anadolu'da ise M.Ö. 650 yıllarına kadar sürmüştür.
c.Demir Çağı
Kalkolitik çağın devamı olarak Maden çağları ortaya çıkmıştır. İlk zamanlar bakırdan eşyalar yapılmıştır. Daha sonra ise tunç ve demir geliştirilmiştir.
Dünya çapındaki genel kabule göre tarihi çağlar dörde ayrılır: İlk Çağ, Orta Çağ, Yeni Çağ ve şu an içinde bulunduğumuz Yakın Çağ.
Orta Taş Devri olarak da bilinen Mezolitik Çağ, Paleolitik ve Neolitik dönemler arasında insanoğlunun teknolojik gelişiminin yaşandığı bir dönemdir. Bu dönem yaklaşık 10.000 yıl önce, Pleistosen çağının buzullarının geri çekilmeye başlamasıyla başlamıştır.
Çağlar günümüzden 2,5 milyon yıl önce, kültürel evrimin, organik evrimin önüne geçmesi ile başlamıştır; Tarih Öncesi Çağlar ve Tarih Çağları olmak üzere ikiye ayrılır.
Tunç Çağı Anadolu'da MÖ 3000, Girit'te, Ege'de ve Hellas'ta MÖ 2500 - MÖ 2000, Avrupa'da ise MÖ 2000 yıllarında başlar. Anadolu'da Tunç Çağı üç evre gösterir: Tunç Çağı üç bölüme ayrılır: Erken Tunç Çağı (MÖ 3000 - MÖ 2000)
Bakır Taş Çağı, MÖ 5000-3000 yılları arasını kapsayan tarih öncesi dönemdir. Bakır Çağı'nın bir diğer adı Maden Taş Çağı'dır.
Yine Biz, [size] içinde hem çok korkunç bir güç hem de insanlar için birçok yarar bulunan demiri indirdik ﺪﻳﺪﳊﺍ ﺎﻨﻟﺰﻧﺍ . [Bütün bunlar] Allah'ın görmedikleri halde, kendisine ve elçile- rine yardım edenleri ortaya çıkarması içindir. Allah, kuşkusuz çok kuvvetli, çok güçlü olandır. [el-Hadid, 57/25].
Demir elementi gezegenimize sonradan gelmemiştir. Dünya yerindeyken uzaydan bir geliş durumu yok yani. Ki zaten gezegenimizin çekirdeği de büyük oranda demirden oluşmaktadır. Demir elementi ve özellikle daha ağırları yıldızımızın atası olan ve supernova patlaması ile son bulan yıldızımızın atasının bize hediyesidir.
Elbettedemirinbilinmesine rağmen cevherden demir elde etme yöntem keşfinin gecikmesi insanlık tarihinde önemli bir durumdur. Mevcut kanıtlara göre, ilk demir eritme M.Ö. 1400'lerde gerçekleşti ve muhtemelen Anadolu'da Hititler tarafından yapılmıştır.
Demir ve çelik üretiminin başlangıcı ilk çağlara kadar uzanmaktadır. Demirin elde edilmesi muhtemelen milattan 1.000 yıl kadar önce dünyanın çeşitli noktalarında (Batı Afrika, Güneydoğu Avrupa, Güney Hindistan, Çin) eş zamanlı olarak “keşfedildi”.
Paleolitik, insanoğlunun son derece kısıtlı bir teknik donanımla ve zor koşullar altında konar-göçer, avcı- toplayıcı bir yaşam biçimini sürdürdüğü çağdır. Bu çağ, tüm insanlık tarihinin %99'undan daha uzun bir bölümünü kapsamıştır.
TARİHİN ÇAĞLARA AYRILMASI KİME GÖRE VE NASIL OLMALI? Tarihin çağlara ayrılmasını il defa bir Hristiyan Katoli din adamı ve büyü bir Hristiyan ilahiyatçısı Agustinus (354-430) başlatmıştır. Kendisi, Kitâb-ı Mukaddes'te geçen dünyanın altı günde yaratılmasını esas alara tarihi, altı döneme ayırmıştır.
Yakın Çağ, çoğu tarihçinin Fransız Devrimi ve Sanayi Devrimi ile başladığını kabul ettiği, günümüzde de devam eden tarih çağlarından sonuncusudur.
Tarihi çağların başlangıcı ilk çağ olarak bilinmektedir. İlk çağdan sonra sırasıyla diğer çağlar gelmiştir. İçinde bulunduğumuz ve en son çağ ise yakın çağdır. Çağlara baktığımız zaman çok sayıda olayın yaşandığını görebiliriz. Asıl önemli olansa çağların başlangıcına ve bitişine neden olan büyük olaylardır.
Günümüz çağına yakınçağ denmektedir. Yani şu anda yaşayan tüm insanlar yakınçağ içerisinde yer alıyorlar. Bu çağa 1789 yılında Fransız Devrimi ile beraber geçildi ve hala geçerliliğini koruyor.
Epi-paleolitik dönem, Yakındoğu'da Paleolitik Çağ'dan Neolitik Çağ'a geçiş süreci olarak tanımlandırılabilir. Yakındoğu coğrafyasında, dünyadaki son buzul aşaması olan Würm'ün maksimum düzey buzul koşulları sırasında başlamış ve bu buzul aşamasının bitimiyle son bulmuştur.
Ayrıca Eskiyapar ve Alacahöyük kazılarındaki buluntular bu döneme ait yerleşmelere işaret etmektedir. Bir sonraki, Frig Çağı olarak da adlandırılan döneme ait (MÖ 900–500) elimizde daha fazla bilgi vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri