Kuran'da geçme durumu söz konusu olan isimlerin ise İslam dininde farklı anlamları bulunmaktadır. Fakat Aslan ismi Kuran'ı Kerim'de geçen isimler arasında bulunmamaktadır. Her ne kadar Aslan ismi Kuran'da geçmiyor olsa da, İslam dininde çocuklara verilmesi caiz olarak kabuk edilen isimler arasında yerini almaktadır.
Modern Türkçede kullanılan aslan, Osmanlı Türkçesinde ارسلان (arslan) olarak kaydedilmiştir ve kökeni Eski Türkçeye dayanmaktadır.
Aslan isminin anlamı kediciklerden olan Asya ve Afrika'da yaşayan yırtıcı bir canlıdır. Aynı zamanda çok koyu sarı renkli ve çok güçlü bir memeli hayvan türü olarak da bilinir. Aslan isminin bir diğer anlamı ise, gürbüz ve yiğit adam demektir.
Kökeni Türkçe olan Alp ismi Kuranda geçmiyor. Bir diğer yandan Alp ismi caizdir. Sebep olarak ise içerisinde İslam'ı kötüleyecek hiçbir anlam barındırmamasını gösterebiliriz.
Karan ismi Kur'an-ı Kerim'de geçmemektedir ve Karan ismini koymak caizdir. KARAN İSMİNDE KAÇ KİŞİ VAR? Türkiye'de Karan ismini kullanan 9.572 kişi bulunmaktadır. İstanbul'da Karan ismini kullanan 3.175 kişi bulunmaktadır.
İlgili 23 soru bulundu
Ancak Yiğit ismi Kuran'ı Kerim'de geçen isimler arasında yer almamaktadır. Yiğit ismi Kuran'da geçmese de İslam dininde caiz olarak kabuk edilmektedir. Çünkü bu isim İslam dinine ya da kültürüne aykırılık içermeyen anlamlara sahiptir. Bu sebeple erkek bebeklere bu isim sıkça koyulmaktadır.
Asaf İsmi Kur'an'da Geçiyor Mu? Asaf ismi direk biçimde Kur'an ayetlerinde geçmez. Fakat buna rağmen Neml Suresinde anlatılan Hazreti Süleyman kıssalarında bulunan vezir, Asaf olarak yorumlanmıştır. Bahsedilen vezirin Asaf olduğuna inanılmaktadır.
Arslan ismi Kuran'da geçmez; çünkü Kuran Arapça bir kitaptır ve "arslan" kelimesi Türkçe bir kelimedir. Bununla birlikte, Kuran'da cesaret, güç ve liderlik gibi konular işlenir. Arslan İsmi Caiz Midir? Arslan ismi, olumlu ve saygın nitelikleri temsil ettiği için İslami açıdan herhangi bir sakınca taşımaz.
Kaan ismi Arapça kökenli olmadığından Kur'an'da da geçmemektedir. Fakat Kaan isminin konulmasında dinen herhangi bir sorun bulunmadığından sıklıkla tercih edilen bir isimdir. Kaan isminin konulması dinen caizdir. Kaan, vasıflı, hükümdar ya da unvan sahibi anlamlarına gelir.
Ayaz İsmi Kur'an'da Geçiyor mu? Bazı ebeveynler çocuklarına isim seçerken anlamları dışında Kur'an'da geçip geçmediğini de merak etmektedir. Ayaz ismi ise Kur'an'da geçmeyen isimlerden birisidir.
Yazılışı konusunda tereddüte düşülen kelimelerin doğru yazılışını öğrenmek için de TDK sözlüğüne bakmak gerekir. TDK sözlüğüne göre aslan kelimesi okunduğu şekli ile “aslan” şeklinde yazılır. Bu kelimenin arslan şeklinde yazılması ise yanlıştır.
O nedenle aileler çocuklarına isim vermeden önce mutlaka Kuran da geçip geçmediğini kontrol etmektedir. Ancak Miran isminin Kuran da yer almadığını söylemek gerekmektedir.
Aden ismi, anlam olarak; "cennet bahçesi" anlamına gelir. Ayrıca, terimsel anlamına göre, biyolojik açıdan; salgı yapan organ ve bez anlamında kullanılmaktadır. Aden, bunların yanında, Yemen'deki bir liman şehrinin de adıdır. Aden isminin kökeni, Arapçadır.
arslan - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe aynı anlama gelen arslan sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Moğolca aynı anlama gelen arslan veya arsalan sözcüğü ile eş kökenlidir. Bu sözcük Moğolca arzai- “diş göstermek” sözcüğünden türetilmiş olabilir; ancak bu kesin değildir.
Aslanapa, Kütahya'nın bir ilçesidir.
Poyraz ismi aslında Rum kökenli bir isimdir ve bu nedenle poyraz ismi Kur'an-ı Kerim'de geçmemektedir. Yani Kur'an-ı Kerim'in hiçbir ayetinde poyraz ismine rastlanılmamaktadır. Fakat bu ismin erkek çocuklarına verilmesi kesinlikle caizdir.
Burak, Arapça yıldırım, şimşek, parıldamak, ışıldamak anlamlarına gelen Berk kelimesinden türetilmiştir. Kur'an'da böyle bir isim geçmemekle beraber, hadis kaynaklarında böyle bir varlığın olduğu yer almaktadır.
Çınar İsmi Kuranda Geçiyor Mu? Kökeni Farsça olan isme Kuranda rastlayamayız. Ancak ismi bebeğinize koymamanız için de hiçbir neden yok. Çınar, caiz isimler listesindedir.
Eymen ismi Arapça kökenli bir isimdir ve Kuran-ı Kerimde yer almaktadır. İsim Kuran'da Meryem suresi, Taha suresi ve Kassas sureleri içinde bulunan ayetlerde geçmektedir. Bu ayetlerde Eymen isminden Allah tarafından korunan ve talihli kimseler olarak bahsedilmektedir.
12665 (1) Ashabdan biri olan Ebu Vehb b. el-Cüşemi'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Peygamberlerin isimlerini kullanın, Allah'ın en sevdiği isimler; Abdullah ve Abdurrahmanıdır.
'DİNEN MEKRUH SAYILAN İSİMLER DE VAR'
Dinen mekruh sayılan isimler de olduğunu vurgulayan Öztürk, ''Resul, Nebi, Cebrail, Azrail, Mikail, İsrafil isimleri çocuklara verilmemeli, hoş değil. Samet ismi, hiç kimseye muhtaç olmayan demektir.
göre ismi anne koyar (madde 263). İslâma göre de bu gayet ta- bii olarak ana tarafından yerine getirilir.
Mirza İsmi Kur'an'da Geçiyor mu? Mirza, Kur'an'da yer almayan bir erkek ismidir. Ancak anlam bakımından İslamiyet ile çelişkili bir durum oluşturmadığı için, kullanımı hakkında negatif bir yorum da yapılmamaktadır. Bebeğine Mirza ismini vermek isteyenlere yan isim olarak da Yusuf önerilmektedir.
Doruk isminin Kur'an'da geçip geçmediği birçok anne ve babanın merak ettiği konulardan biridir. Görkemli ve güzel anlamları sağlayan bu ismi Kur'an-ı Kerim'de geçmediğini söylemek mümkün. Özellikle oldukça köklü bir isim olması ile beraber Türkçe köken üzerinden, çok fazla ilgi gören isimlerden biridir.
Farsça kökenli olan bu isim, dilimize ulaşan yabancı kökenli isimler arasındadır. Mirza ismi ülkemizde farklı anlamda kullanıldığı gibi İran'da da farklı anlamla kullanılır. Mirza isminin en bilinen anlamı, hükümdar gibi soylu kişilerden gelen kimsedir. Yani bir Emiroğlu beyi anlamında kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri