Özellikle de un helvası genellikle sıcak servis edilir. Kaşık yardımı ile şekillendirilen un helvasının üzerine toz ceviz ve ya toz antep fıstığı eklenebilir. Bu şekilde hazırlanan un helvasının yanında meyve dilimleri servis edilebilir. Ayrıca damak zevkine bağlı olarak un helvasının yanında süt de ikram edilebilir.
Denlenmesi için on dk. tencere kapağı kapatıp demlenir. Sonra isteğe göre kaşıkla veya elle şekil verilir ve servis edilir.
Helva yerken ağzınıza iri tanelerin gelmesinden hoşlanıyorsanız, bu aşamada helva karışımına, ceviz içi ve fındık ilave edebilirsiniz. Helvayı ocaktan alın, ılınınca dilediğiniz gibi şekillendirin. Dilerseniz üzerine ceviz, tarçın ya da fındık gibi ürünler ekleyip hemen servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Un helvası sıcak yenmez, oda sıcaklığına ulaşmış veya buzdolabında soğutulmuş helva idealdir. Soğuyan helva tabaklara konularak servis edilir. Servis sırasında hazmı kolaylaştırması için soğuk şerbet de ikram edilir.
Lezzetli ve kolay bir tatlı olan un helvası isteğe bağlı olarak sütlü ya da sütsüz olarak yapılabiliyor.
İlgili 32 soru bulundu
Un Helvası Tarifi Nasıl Yapılır? Yağla un bir güzel kavrulur ,un kokusu gidince 1 yemek kaşığı yoğurt atılır. Sonra şeker daha sonra su ilave edilir, demlenmesi beklenir.
Oda sıcaklığında bir ısı, şerbet için yeterli olacaktır. Şerbeti sıcak olduğu takdirde un şerbeti çekmez ve beklediğiniz kıvamı alamazsınız. Şerbetini azar azar vermeye de özen gösterin.
Buzdolabında tutulması tavsiye edilen helvaların, kapaklı bir kap içerisine konarak saklanması ve bir ay içerisinde tüketilmesi önerilir. Hava alan helvalar nemlenmeye bağlı olarak yumuşar.
Çalışan hanımlar bu helvayı yapıp dolaba bırakabilir, yemek sonrasında tatlı olarak sofraya getirebilirler. 4 saat kadar oda içerisinde saklanabilir. Dolapta bu süre çok daha fazla olur. Buzdolabında ki saklama süresi 2 gün kadar olabilir.
Un helvasını kavurduktan sonra ocağın altını kısın. Bu esnada 1 su bardağı dövülmüş ceviz koyup, 1 dakika kavurun. Daha sonra üzerine hazırladığınız sıcak şerbeti azar azar dökün.
Yanmaz tavaya sıvı yağ ve tereyağ konur. Yağ eriyince un konup kavurma ya başlanır. Baştan yağ az gibi gelebilir ama kavurdukça yağını salıyor merak etmeyin. En küçük ocağın kısık ayarında yaklaşık 20 dakika unun rengi kahverengi ye dönene kadar kavrulur.
Püf noktaları Un ve tereyağı sürekli kısık ateşte sürekli karıştırarak kavurmalısınız. Rengi açık kahverengiye dönünce tahin ve şerbeti ekleyebilirsiniz. Unu kavurma aşamasında helvaya dilerseniz iri kıyılmış ceviz ekleyebilirsiniz.
Un helvasının ilk ve en önemli aşaması yağı eriterek başlıyor. Yağınız henüz çok sıcak olmadan kavurma işlemine başlamanız gerekiyor. Yağınızı eritirken diğer yandan ununuzu bir kabın içerisinde güzelce eleyin. Birkaç kez elemeniz un topaklarını engellemenize yardımcı olacaktır.
Kavurma esnasında çıkan kokunun eski Türk geleneklerine göre ölünün ruhuna gittiğine inanılır. Koku ölünün ruhunu, helvanın kendisi ise geride kalanları besler. Hazırlanan irmik helvası ölünün ağzının tadı gelsin, İslam inancıyla kabir azabı hafiflesin gibi temennilerle pişirilir, misafirlere ikram edilir.
Yapılışı çok kolay un helvası için tereyağı, un, toz şeker ve su ile hemen un helvasını hazırlayıp, misafirlerinize ikram edebilirsiniz.
Türk mutfağında özellikle un helvası, irmik helvası yaygındır. Temel malzemeleri un ya da irmik, yağ, şeker, süt, kaymaktır. İrmik unu, şeker, su, tuz ve tarçın çeşitlemeleri ile yapılan özellikle Ortadoğu ve ön Asya'da sevilen tatlı çeşitleridir.
-Anemi tedavisinde sağladığı etki sayesinde kansızlığa iyi gelir. -Oldukça güçlü bir protein kaynağıdır. Bütün bu faydalarının yanı sıra sütlü un helvasının, tokluk hissi yaratarak kilo vermeye yardımcı olduğu, mideyi rahatlattığı ve balgam söktürücü özelliğe sahip olduğu bilinmektedir.
Şerbeti için: 2 su bardağı şeker. 1, 5 su bardağı su. 20 dakika kaynadıktan sonra 5-6 damla limon suyu sıkılır ve 5 dakika daha kaynatılır ardından soğumaya bırakılır.
Eriyip sıvı hale geldiğinde de 1,5 su bardağı unu elekten geçirerek yağın üzerine yavaş yavaş döküyoruz. Tek seferde dökerseniz un topaklanacaktır. Ancak hem karıştırarak hem de azar azar dökerseniz bu sorun olmayacaktır.
Püf Noktası:
En kısık ateşte, un ve yağı güzelce karıştırarak kavurmaya başlayın. Unun yağla birlikte, güzelce bütünleşmesi ve hafif sarımsı bir kıvam alması gerekiyor.
Topaklanma gidene kadar güzelce karıştıralım ve altını kapatalım. Kalıplara koyun ve buzlukta 1 saat bekletin. Ben silikon kalıp kullandım eğer elinizde kalıp yoksa borcama döküp donduktan sonra kesip servis edebilirsiniz.
Şimdi tarife geçelim; 1 su bardağı sıvı yağ ya da 250 gram tereyağı ile unu derin bir tencereye koyun. Karıştırarak unun renginin değişmesini ve koyulaşmasını izleyin. Bildiğimiz un helvası rengi şerbetten sonra olur. Bu nedenle kavurmada koyu bir kahverengi elde etmemeniz gerekir.Ortalama 40 dakika unu kavurmalısınız.
Tereyağını tavaya alın ve eritin. Unu da ilave edip yaklaşık 15-20 dakika karıştırarak orta ateşte kavurun. Unun rengi değişince hafif soğumuş şerbeti yavaş yavaş ekleyin ve güzelce karıştırın. Helvanız şerbetini çektikçe koyu bir renk almaya başlayacaktır.
🌠Un helvası sıcak yenmez. Oda sıcaklığında ya da buz dolabında soğutulmuş helva idealdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri