-Kalsiyumdan zengin gıdalardan süt, yoğurt, peynir demir emilimini etkilemektedir. Bu besinlerden gelen kalsiyumun aşırı olması durumunda demir emilimini engelleyebilmektedir. -Fosfordan zengin gıdalardan et, balık, süt ürünleri, tam tahıllar, fındık ve baklagiller demir emilimini olumsuz yönde etkilemektedir.
Bu tedavide amaç vücuttaki fazla demirin alınmasıdır. Burada ilaç ağız yolu ile alınır ve demir kolasyon tedavisi ilaçları kullanılır. - Demir seviyesinin azaltmada en önemli etken diyet değişikliğidir. Demir hapları, demir iğneleri gibi demir içeren tüm ilaçlar kesilir ve C vitamini alımı sınırlandırılır.
Demir bakımından zengin besinleri, C vitamini içeriği yüksek gıdalar ile birlikte tüketmek, demir emilimini arttıracaktır. Ör. Yumurta ve portokal suyu, köfte ve yeşil salata gibi. Ispanak yanına yoğurt tüketimi demir emilimini azaltacaktır.
Bu diyet genellikle C ve B12 vitamini bakımından zengin beslenme, mayalı ekmek tüketimi, kuru baklagil, yumurta, tavuk, balık, kırmızı et, yeşillik, susam, pekmez, üzüm, fındık, fıstık, kayısı ve dut tüketiminin artırılması yönündedir.
İlgili 25 soru bulundu
Böyle durumlarda doktorlar belirli bir süre kalsiyum açısından zengin besinler tüketilmesini önerir. Çinko magnezyum gibi minerallerin alınması da gerekmektedir. Ayrıca kan bağışının yapılması da vücutta depolanan demirin azalmasını sağlayan diğer bir yöntem olarak bilinmektedir.
Aynı zamanda kalsiyum demirin emilimini engellemektedir. Bu nedenle de mercimekle yoğurt tüketmek veya pekmezle beraber yoğurt tüketmek demirdin yararlılığını azaltacaktır. Mayalı ekmek tüketimi demirin emilimini artırdığı için tüketilmelidir.
Çayın olumsuz etkisini önlemek için açık ya da limonlu çay içilmesi gerekir. Limonda bulunan C vitamininin, demir emilimini artırıcı etkisi vardır.
Ömer Ekinci, “Çay, kahve ve kakao içerdikleri tannik asit (tanen maddesi) dolayısıyla demir emilimini azaltmaktadır. Bu nedenle demir yönünden zengin bir yemekten 2 saat önce veya sonra çay veya kahve tüketilmesi daha sağlıklı olacaktır.
Ancak, vücutta demir birikimi her zaman genetik kusurlara bağlı olmayabiliyor. Bazen düzenli alınan kan transfüzyonu, bazen Akdeniz anemisi (Talasemi), bazen de alkol tüketimi ile gelişen kronik karaciğer hastalıklarına bağlı olarak vücuttaki demir miktarında artış görülebiliyor.
Kan bağışı demir depolarını tüketebilir. Bu sebeple düzenli olarak kan bağışı yapan bireylerin demir eksikliği anemisi riski daha yüksektir. Kan bağışı nedeniyle düşen hemoglobin oranı demir açısından zengin yiyeceklerin daha fazla tüketilmesiyle giderilen geçici bir sorun olabilir.
Ferritin yüksekliği bulunan kişilerde kalp çarpıntısı, yorgunluk, bitkinlik, göğüs ağrısı, eklem bölgelerinde ağrı, kilo kaybı, iştahsızlık, karın ağrısı, cinsel isteksizlik ve cilt renginin koyulaşması gibi belirtiler görülür.
Demir Panelinin Bileşenleri
Serum Demiri: Kandaki demir miktarını ölçer. Ortalama referans aralığı 60-170 ug/dL olmakla birlikte 90-100 ug/dL arasında olması istenir. Ferritin: Demiri depolayan proteindir.
Yapılan bazı araştırmalar çay, kahve ve diğer kafeinli içeceklerin demir emilimini azalttığını ortaya koyuyor. Bu araştırmalardan birinde hamburgerin yanında 1 bardak kahve içmenin demir emilimini yüzde 39 azalttığı sonucuna ulaşıldı.
Bal ve muz ile yapacağınız meyve salatasını haftada bir-iki sabah tüketerek demir eksikliğini azaltabilirsiniz.
Bitkisel kaynaklı demir seviyesinin vücutta emilimini artırmak için C vitamini açısından zengin bir besinle (örneğin domates, kivi, turunçgiller) tüketilmelidir.
Demirin emilmesini arttıranlar gıdalar var.
Lahana turşusu ve sirke gibi fermente ürünlerde demir emiliminin artmasında etkili olur.
Bir iki kaşık aldığınız pekmezle demir olmaz. Süt ve süt ürünleri demir emilimini azaltabilir.
Ancak bu zengin mineraller aynı zamanda kolesterol de içerdiğinden dikkatli tüketilmesi gerekiyor. Haftada 2 gün kırmızı et, 2 gün beyaz et ve 3 gün balık tüketimi yeterli oluyor. Etin yanında C vitamini içeren bol limonlu yeşil salata tüketmek de demir emilimini artırmaya yarıyor.
Yine, serum demir değeri erkekler için 198 mcg/dL'nin, kadınlar için 170 mcg/dL'nin üzerinde ise yüksek olarak kabul edilir.
Hematoloji, İç Hastalıkları (Dahiliye) braşında kan hastalıkları ile uğraşan bölümdür.
Genel olarak kadınlarda 200 ng/mL'den yüksek ve erkeklerde 300 ng/mL'den yüksek serum ferritin seviyeleri anormal anormal kabul edilir. 1000 ng/mL üzerinde çıkan bir ferritin sonucu karaciğer sirozu, kanser ve ciddi enfeksiyonlar ile mücade edildiği anlamına geleceğinden, oldukça tehlikelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri