Bebek odasında ideal hava koşulları nelerdir? Oda için ideal hava koşulunu, belirli bir sıcaklık veya nem düzeyinden ziyade bir aralık olarak düşünün. Bebeğiniz için en sağlıklı oda sıcaklığı 16 - 20°C (60,8 - 68°F) arasıdır, nem seviyesinin ise %40 - 60 aralığında tutulması idealdir.
Bulunduğunuz ortamdaki nem düzeyini bir higrometre ile kontrol edin. Higrometre bir odanın nem seviyesini ölçer ve görüntüler. İdeal olarak iç mekan nemi % 40-60 RH (% bağıl nem) aralığında olmalıdır. Bundan daha düşükse (daha kuru), grip gibi havadaki virüsler beş kat daha uzun süre bulaşıcı kalır.
İdeal Nem Oranı
Evlerdeki ideal nem oranının yüzde 40 ila 50 olması tavsiye edilmektedir. Nem oranının yüzde 40'ın altında olması durumunda odadaki hava sertleşmektedir. Düşük nem oranları; virüs ve bakterilerin üremesine ortam hazırlar. Bunun aksine yüksek nem ise akar ve mantarların üremesine sebep olmaktadır.
Bebek odalarının ideal nem oranı, yüzde 40-60 arasıdır. Bunu sağlamanın yolu, bebek odasının sık sık havalandırılmasından geçer. Nem ölçen ve nemi kontrol eden cihazlarda kullanılabilir. Nem alma cihazı belli aralıklarla odaya nem verir ve odanın ideal nem oranına ulaşmasını sağlar.
18-19 derece arası bir ortam sıcaklığında 2.5 tog olan uzun kollu body ve kalın tulum üst üste giydirilebilir. 20-21 derece arasında olan ortamlarda ise 2.5 tog uzun kollu body ve kalın tulum giydirilebilir. Bebeğin bunalması durumunda 1.0 tog uzun kollu body ve bebek tulumu tercih edilebilir.
İlgili 23 soru bulundu
24 – 25 derece: Hafif uyku tulumu, kısa kollu atlet. 26 derece: Yalnızca hafif uyku tulumu. 27 derece ve üzeri: Bebek bezi tek başına yeterlidir. Gerekli görülürse ince bir pamuklu atlet giydirilebilir.
En garanti yöntem ise bebeğin vücut sıcaklığını termometre yardımıyla ölçmek. Bebeğin normal vücut sıcaklığı 36 ila 37 derece arasında değişiyor. Vücut ısısı 36 derecenin altına düşmüş bebek üşüyordur.
Odada nemin düşük olması; ağız ve burun içindeki salgılarda kurumaya, burun tıkanıklığına, genizde yanma hissine, solunum rahatsızlıklarına, öksürük ve nefes alma zorluğuna yol açar. Odada bir ısı kaynağının bulunması kurumanın artmasına neden olabilir. Yüksek nem olan evlerde rutubet kokusu ve küf görülebilir.
Makine üzerinde bulunan dijital göstergeden havadaki nem oranı takip edilmeli ve bu oranın %30-50 arasında kalmasına dikkat edilmelidir. Cihazda kullanılan suyun temiz olması, hatta mümkünse makinenin içerisine damıtılmış (distile) su konulması gerekir.
Hava nemlendirme cihazları kullanmadan evinizi nemli tutmanın en basit yolu seramik ya da cam bir kaba su doldurup ısıtıcıya yakın bir noktaya yerleştirmektir. Kış aylarında kullanılan kalorifer ya da elektrikli ısıtıcılar evin havasının daha da kurumasına ve nemin yok olmasına neden oluyor.
İnsan sağlığı ve konforu için ideal bağıl nem düzeyi %40-60 arasındadır. Bir ortamdaki nemi nemölçer ile izleyebilirsiniz. Bir nem kontrol cihazı, bir termosatın bir ısıtıcı veya klimayı kontrol ettiği gibi bir nemlendiriciyi veya nem alıcıyı kontrol eder.
Evdeki nem oranı nasıl düşürülür gibi sorulara karşı verebileceğimiz en basit cevap havalandırma yöntemidir. Evinizde yüksek nem oluşmasının nedeni biraz da havasızlık kaynaklıdır. Bunun için evinizi düzenli olarak havalandırın. Tüm pencereleri açarak evinize temiz hava girmesini sağlayın.
Odadaki nemi artırmak için çamaşırlar odada kurutulabiliyor. Bebek odasına kaynar su dolu bir tencere koyarak havanın kuruluğuna çare bulunuyor, suyun taze olması ve toz barındırmaması esas faktör olurken, gün içinde tencere içindeki suyun değiştirilmesi tavsiye ediliyor.
Rutubet olarak da bilinir. Normal nem oranı nedir? 24 derecelik bir ortamda havadaki normal nem oranı yüzde 40 - 60 arasıdır. Yüzde 40'ın altında düşük nem oranından, yüzde 60 ve üzerinde ise yüksek nem oranından söz edilir.
İşyerindeki nem düzeyinin ne olduğunu nasıl öğrenebilirim? Bir higrometre havadaki nem seviyesini ölçer ve bağıl nem oranını gösterir (%100 bağıl neme sahip hava, doymuş ve bünyesinde daha fazla nem tutamayan havadır). İnsan sağlığı için optimum bağıl nem %40-60 aralığındadır.
Öksürüğü hafifletmek ve boğazı rahatlatmak için nemli hava önemlidir. Bunun için bir buhar makinesi veya nemlendirici kullanabilirsiniz. Özellikle kış aylarında, evinizin içindeki nem seviyesini artırmak, öksürüğün şiddetini azaltabilir.
Soğuk buhar makinesi faydaları sayesinde adından sıkça söz ettirir. Bu cihaz, burun tıkanıklığını giderir. Bu sayede uyuduğunuz sırada burnunuz tıkanmaz ve rahat bir şekilde nefes alabilirsiniz.
Nem çok fazla yükselirse, camlardaki yoğunlaşma sonunda cam çerçevesine ıslanıncaya kadar boncuklaşıp yuvarlanabilir. Oradan pencerenin altındaki duvara sızarak küflenmeye ve tahta çürümesine yol açabilir. Bunlar, özellikle zamanla ciddileşirse çözülmesi gereken pahalı olan problemlerdir.
Hem havaların soğumasından dolayı hem de kalorifer, ısıtıcı ya da klima gibi ortamı ısıtan elektronik aletlerin havayı kurutmasından kaynaklı olarak ortamdaki nem oranı iyice azalıyor. Nemi arttırmak için piyasada satılan ve odayı nemlendiren elektronik aletler de tercih edilebiliyor.
Evdeki çeşitli kaynaklardan çıkan su buharı soğuk duvarlarda yoğunlaşır. Yoğunlaşma sonucu oluşan su, duvar tarafından emilerek rutubetin oluşmasına sebep olur. Rutubeti oluşturan bir başka etmen de yeterince yalıtım yapılmayan dış duvarların yağmur suyunu emmesidir.
Bebeğin üşümemesi için basit ve gündelik önlemler alabilirsiniz. Oda ısısını sabit değerlerde tutun. İdeal oda ısısı 22 – 24° derecelerdedir. Bebeğinizin üşümemesi için oda ısısını bundan yüksek derecelere getirmeniz bebeğin bunalmasına, huysuzlanmasına ve uyuyamamasına neden olacaktır.
Bebek vücut sıcaklığı ideal olarak 36-37 derece arasındadır. Bebeğinizin üşüyüp üşümediğini anlamak için vücut sıcaklığını kontrol edebilirsiniz. Bebeğinizin vücut sıcaklığı 36 derecenin altında ise bu durum onun üşüdüğü anlamına gelmektedir.
Uygun bir bebek uyku tulumu, başın üzerine çekilemez veya örtülemez. Lütfen bebeğin yatağının üzerine battaniye veya örtü koymayınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri