Istihkar etmek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: hor görmek, aşağılamak.
İstihza, bir şeyin veya kişinin ciddiyetini sorgulayan veya küçümseyen bir dil veya tavır içerebilir. Örnek Cümle: O, toplantı sırasında yaptığı istihza ile herkesi güldürdü. İstihza yaparak, onun gerçek düşüncelerini anlamaya çalıştı.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Tahkir kelimesi, ''hakaret'' sözcüğünden türetilmiştir. Hakaret, onur kırıcı söz anlamına gelirken, tahkir, aşağılamak demektir.
Tahkik, hak kelimesinden türetilen ikinci fiil türüdür. Bunun anlamı, doğru, gerçek, uygun ve yerinde olanın tesis/ tespit edilmesidir. Felsefi bilimler çer- çevesinde, eşyanın hakikatini araştırmak, doğrulama, teyit etmek ve emin- leştirmek anlamına gelmektedir.
Ricat kelimesinin kökeni Arapçadır. Arapça ric 'at kelimelerinden uyarlanarak dilimizde yer almış kelime olan ricat vazgeçme, geri kaçma ve gerileme anlamlarına gelmektedir.
İlgili 38 soru bulundu
Kökeni: "Muharrir" kelimesi Arapça kökenli olup "حرر" (harrara) kökünden türetilmiştir. Anlamı: "Muharrir" kelimesi, yazılı metinleri düzenleyen, düzeltme yapan veya yazıları düzenleyip yayınlayan kişiyi ifade eder.
Bazı Şiî gruplarına göre imamın ölümden veya gaybete girmesinden sonra zuhuru, İsnâaşeriyye Şîası'na göre ise kıyametin kopmasından önce imamların ve onlara zulmedenlerin yeniden dünyaya dönmesi anlamında bir terim.
İslam dinindeki kanun koyma işine ise teşri denmektedir. İslam'da Teşri Ne Demektir? Yasa yapmak, kanun koymak gibi anlamlara gelen teşri kelimesi aynı zamanda yol açmak ve gemilere yelken yapmak anlamlarında gelmektedir. Bu terim Arapça "şera'a" kökünden türemiştir.
Takrir Nedir? Takrir; sözcük anlamı olarak önerge ya da anlatma anlamlarına gelir. Bu sözcük gayrimenkul sektöründe ise tapuda bir malı başkasına sattığını ya da ipotek ettiğini sözle beyan etme anlamı taşır. Emlak hukukunda daha çok "ferağ takriri" şeklinde kullanılır.
Kelâm ya da İlm-i Kelâm (Arapça: عِلْمُ الْكَلَام); İslâm dininin akāid konularını irdeleyen ve tarihî olarak bu çerçevede gelişen dinî-felsefî teorilerle ilgilenen ilim dalı. Bu anlamda kelâm, imanla ilgili konu ve sorulara izâh ve ispat getirme amacıyla geliştirilen teolojik felsefenin adıdır.
Tazim kelimesi Türkçe anlamı ile saygı gösterme ya da ululama gibi anlamlar üzerinden ele alınır. Günümüzde çok fazla kullanılmayan bu sözcük, ayrıca Arapça kökenli bir kelimedir. Herhangi bir durum ya da olay karşısında buna saygı göstermek ya da kişiyi yüceltmek gibi anlamlara sahiptir.
Kendinden geçmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
1. Kendini kaybetmek, bayılmak, bilinci işlemez olmak. 2. Sevindirici bir olay karşısında coşkuya kapılmak, duygulanmak.
Teamül TDK Sözlük Anlamı Nedir? Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı zaman teamül kelimesi, 'Bir yerde öteden beri olagelen davranış' şeklinde öne çıkmaktadır. Yani eski zamanlardan beri alışkanlık haline gelmiş bir davranış olarak ifade edilir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan teşekkül kelimesi, şekil sözcüğünden türetilmiştir. Şekil bir cismin ya da yapının dış görünüşü anlamına gelirken teşekkül etmek, şekil almak, biçim kazanmak demektir. Bu kelime oluşmak anlamında da kullanılır.
Muhayyile TDK Sözlük Anlamı Nedir? Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı vakit muhayille kelimesi adına, 'Hayal gücü' kelime grubu olarak ön plana çıkmaktadır. Kişinin herhangi bir konu hakkında yaratmış olduğu fikir ve düşünceler bütünü olarak da ifade etmek mümkün.
Bidayet, TDK sözlük anlamı başlama ya da başlangıç demektir.
17. yüzyılda literatüre girmiş olan riayet kelimesi, dilimize Arapçadan geçmiştir. Kelimenin ilk anlamı, yaşça büyük birine saygı göstermek ve hürmette kusur etmemektir.
İslam dininde peygamber Muhammed'in farz olarak tanımlanan Kur'an emirleri dışındaki davranışları ve herhangi bir konuda söylemiş olduğuna inanılan söz (kavli sünnet, hadis), fiil (eylem) ve takrirlerine (susarak onaylama) verilen addır.
Peygamberlerin, Allah'ın emir ve yasaklarını açıklamasına tebyin denir. Bu görev, aynı zamanda dinin temelini oluşturur. Hz. Muhammed, peygamberliğini ilan ettikten sonra, nazil olan tüm vahiyleri tekrar tekrar açıklamıştır.
Müsamaha belgesi yabancılar dairesi tarafından verilir. Bir kişinin yurt dışına çıkması gerektiğini ama geçici olarak farklı sebeplerden dolayı çıkamadığını veya sınır dışı edilemediğini belgeler. Müsamaha belgesi birkaç aylığına düzenlenebilir.
Şari, hüküm koyan kişi demektir. İslam fıkhında şari olarak nitelendirilen kişilerin kanun yapma, değiştirme ve kaldırma yetkisi vardır.
Öz. Arapça bir kelime olan rec'at “geri dönüş” anlamına gelir ve bu kök anlamıyla bağlantılı olarak, “Ölümden sonra tekrar dünyaya dönmek” yahut “Kıyametten önce bir grup ölü insanın Allah tarafından diriltilip tekrar dünyaya dönmesi” şeklinde bir terimsel anlam içerir.
İslam hukuk kaynaklarında etraflıca incelenmiş olan “ric'î talâk”, eşler arasındaki nikâh bağını sonlandırmadığı için erkeğe eşine iddet süresi içerisinde dönüş yapma imkânı vermektedir. Kocanın “ric'at” kavramıyla ifade edilen “dönüş yetkisi”, yeni bir nikâha gerek kalmadan evliliğin devam etmesini mümkün kılmaktadır.
“İrtica” kelimesi bir TDK veya reaksiyondur. Bu, geri dönüş arzusunu ifade eder. Bunu eski yaşam tarzına geri dönme arzusu olarak tanımlayabiliriz.
Mücrim sözcüğü Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre; "suçlu, suç işleyen" anlamına gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri