Hastadan kan alındıktan sonra hiç bekletilmeden mor kapaklı edta'lı tüplere (tüpteki işaretli çizgiye kadar) yaklaşık 2 ml kan konulur.
6)Mor kapaklı tüp-Hemogram tüpü (EDTA'lı tüp)
Tam kan sayımı eritrosit,lökosit,hemoglabin,hemotokrit,trombosit sayılarını gösteren testtir.
Sarı kapaklı tüpler: Özel Jel formülasyonu sayesinde serumu kandan ayrıştırır ve serum elde edilmesini sağlar. Genellikle; Hormon, Biyokimya ve Mikrobiyoloji analizleri için kullanılır. Yeşil kapaklı tüpler: Lityum heparin sayesinde kan ile plazmayı ayırarak, plazma elde etmek için kullanılır.
Bu tüpler plazmanin hızlı, net ve kolay bir şekilde ayrışması için tasarlanmıştır. Mor Kapaklı EDTA'lı Tüpler: Hastanın tam kan sayımı sonuçlarının kontrolünde kullanılır.
Kan kültürü tüpleri, • mavi ya da siyah kapaklı sodyum sitratlı tüpler, • kırmızı veya sarıkapaklı katkılı ya da katkısız serum tüpleri • yeşil kapaklı heparinli tüpler, • mor kapaklı EDTA'lı tüpler, • gri kapaklı glikoliz inhibitörlü tüpler sırası ile alınmalıdır.
İlgili 36 soru bulundu
2 mL tam kan mor kapaklı EDTA'lı tüplere alınır. Tüplerin içerisinde pıhtı oluşmaması için kan alınır alınmaz tüp 5-6 kez yavaşca alt üst edilerek karıştırılır. Çalkalama işleminden kesinlikle kaçınılmalıdır. Kan alımı esnasında kanın işaretli çizgiye kadar doldurulmasına özellikle dikkat edilmelidir.
Hba1c testi için kan numunesi hematoloji laboratuvarında kan sayımı için kullanılan EDTA'lı tüpe alınır.
Mor kapaklı tüplerin içinde bulunan EDTA adı verilen madde sayesinde, kanın tüp içinde pıhtılaşması engellenir. Alınan kanın bir kısmının parçalanmasıyla kırmızı kan hücrelerinin içinde bulunan hemoglobin molekülünün hücre dışına çıkması sağlanır.
Serum veya plazma en geç 4 saat içinde çalışılmalıdır. Çalışılmadığı takdirde +4 °C 'de buzdolabında ağzı kapalı olarak muhafaza edilir. 12-24 saatten fazla bekletilen serum +4 °C 'de saklansa bile numunelerin değerlerinde değişmelere neden olmaktadır.
Tam Kan Sayımı (hemogram) testi nasıl yapılır? İç Hastalıkları (Dahiliye) doktorunun yönlendirmesinden sonra kolunuzdaki bir damardan, parmak ucundan, el üzerinden bir damardan, yenidoğan bebekler için topuktan özel bir tüpe kan örneği alınır.
Hemogram, esas olarak kanın üç bileşenini, yani kırmızı kan hücrelerini, beyaz kan hücrelerini ve trombositleri test eder. Yakınmalarınızı dinleyen ve muayenenizi yapan doktorunuz yaşadığınız sağlık sorununun vücudunuzda ne gibi değişiklikler yarattığını bu kan tahlili ve diğer bulguları birleştirerek anlamaya çalışır.
Kırmızı Kapaklı Tüpler:
Biyokimya laboratuvarlarında yapılan testler için gerekli olan kanı almakta kullanılır. Bu tüpler plazmanın hızlı, net ve kolay bir şekilde ayrışması için tasarlanmıştır.
Hastadan kan alındıktan sonra hiç bekletilmeden mor kapaklı edta'lı tüplere (tüpteki işaretli çizgiye kadar) yaklaşık 2 ml kan konulur. Kanın tüpe aktarılmasındaki gecikme pıhtılaşmaya ve yanlış sonuçlara neden olabilir.
Türlü sağlık problemleri sebebi ile hastanelere başvurulduğu zaman kan testleri rutin olarak istenmektedir. Bu kan testleri içinde genellikle her zaman olan incelemelerden biri de tam kan sayımı (hemogram) testidir.
Tıp dilinde “lökosit”, halk dilinde ise “beyaz küre” ya da “akyuvar” olarak adlandırılan “beyaz kan hücresi” bağışıklık sisteminde yer alan bir hücre çeşididir. Kemik iliğinde üretilen ve bağışıklık sistemi içerisinde vücudu enfeksiyonlara karşı koruyan beyaz kan hücresi, savunma sisteminde yer alan önemli bir yapıdır.
Hemogram testinin yapılabilmesi için öncelikli olarak kişinin kan vermesi gerekmektedir. Bu test açlık gerektirmediği için, kişinin aç olması şartı aranmaz. Alınan kan numunesi; oda sıcaklığında 10 saate kadar, buzdolabında bekletilmesi halinde ise 18 saate kadar analiz edilmesi için uygun durumda olacaktır.
Tahlil sonuçları genellikle birkaç saat içerisinde çıkar.
Kişinin kanındaki enfeksiyon ve iltihaplanmayı ölçmeye yarayan CRP değeri özellikle 20 ve daha yüksek mg / l çıktığında kanser hastalığından şüphelenilir. Ancak tek başına bu değer kanser tanısı için yeterli değildir. Kanser hastalığının kesin teşhisi için doktor patolojik testler ve ekstra tahliller isteyebilir.
Laboratuvarların çalışma prensplerine göre değerler değişiklik gösterse de ortalama olarak sağlıklı kadınlarda 3,8-5.4 milyon değerde, sağlıklı erkeklerde 4.4-5.4 milyon mcL'dir. Çocuklarda normal değer 4.0-5.5 milyon mcL'dir. Lösemi, kanser, kansızlık, tiroid bozuklukları, hamilelik gibi durumlarda RBC değeri düşer.
Yapılan tam kan sayımında kanser türlerinin teşhisinin koyulması mümkün olmaktadır. Erken teşhis edilmesi hastalığın tedavisi için de oldukça önemli bir etken olarak bilinmektedir. Kanser olup olmadığını öğrenmek isteyen kişilerin de tam kan sayımı yapılması ile erken teşhis edilmesi mümkün olabilmektedir.
Tüp: Mor kapaklı EDTA'lı tüp • Tam kan mor kapaklı EDTA'lı tüplere alınır.
Kapalı tüp sistemi, CRP testini kolaylaştırır: Operatörün tek yapması gereken şey numune tüpünü numune portundaki tüp tutucuya yerleştirmektir; analizör tüm test adımlarını otomatik olarak gerçekleştirir.
Hemogram, tam kan sayımı demektir. Kanda yer alan lökosit ( Beyaz küre/ akyuvar) , eritrosit ( kırmızı küre/ alyuvar) , hemoglobin, hematokrit, trombosit gibi kan hücre elemanlarının sayılarını ve oranlarını veren testler bütündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri