Kepse baharatı, özellikle kepse pilavında kullanılan bir baharat çeşididir. Bir kaç çeşit baharat karışımının mikserden çekilerek elde edilir. Yemeklere ayrı bir lezzet katar.
2021 itibarıyla kepse pirinci kilosu 8 - 15 TL arasındandır. Kepse baharatı nedir tarifi nasıldır? Arap pilavı baharatları: Zerdeçal, kişniş tohumu, çekilmiş karabiber, kara kakule kabuğu, zencefil ve rezene tohumu gibi farklı baharatların karıştırılması ile elde edilir.
Kepse (Arapça: كبسة) veya mahbus (مكبوس), ortak bir tabakta servis edilen karışık bir pirinç yemeğidir. Kökeni Suudi Arabistan'a dayanmakla birlikte genellikle Arap Yarımadası'ndaki ülkelerde de ulusal bir yemek olarak kabul edilmektedir.
İlk olarak pilici güzelce derilerini ayırmadan haşlayalım. (Derilerindeki yağı suya bıraksın diye.) Ama haşlarken tavuğun içine tarçın, karanfil ve menengiçleri koyalım. Beraber kaynasınlar. Tavuk piştikten sonra içindeki menengiç, karanfil ve tarçını çıkaralım. Artık onlarla işimiz bitti.
İlgili 41 soru bulundu
En yaygın biçimde kepse pilavı yapımında kullanılan karışık baharattır. Orhinal tarif ve oranla hazırlanan kepsenin içinde zerdeçal, yenibahar, köri, karabiber, lumi (siyah kuru limon), karanfil, kakule, defne, kırmızı biber bulunur. Yüksek aromalı leziz bir baharat karışımıdır.
Türkiye'deki pirinç çeşitleri arasından en çok tüketilen tür olan baldo pirinç; kokusuz, renksiz ve hafif bir yapıya sahip. Pişirildiğinde yüksek oranda su çektiği ve tane tane ayrılabildiği için özellikle pilav ve dolma reçetelerinde sıklıkla kullanılıyor.
Ülkemizde yetiştirilen en kaliteli Baldo pirinç olarak kabul görmesi ve lezzeti nedeni ile dünya pazarlarında da tercih edilmektedir.
Aslen Arap mutfağına ait olan kepse pilavı, Hatay mutfağında da önemli bir yer edinmiştir. Suriye, İran, Lübnan gibi ülkelerde rağbet gören bu pilav, yasemin pirinciyle yapılır. Yapımında safran, zencefil, kakule, karanfil gibi farklı malzemeler kullanılır.
Tarihte baharatı ilk kullanan ülke uzakdoğu olarak kabul edilir. Avrupa ülkelerine de Hindistan ve Seylan gibi ülkelerden getirilen baharatlar ilaç ve merhem yapımında kullanılırdı.
Hayfene Biryani Baharatı, içerdiği kimyon, karanfil, kakule, tarçın, defne yaprağı, kişniş, zencefil, soğan ve sarımsak ile enfes bir büryan hazırlamanıza yardımcı olur.
Aslen Arap mutfağına ait olan, özellikle Suriye, İran, Lübnan gibi ülkelerde sıkça pişirilen enfes bir pilav tarifi. Ama dedik ya mutfak sınır tanımaz diye, işte oralardan gelmiş ve kendisine Hatay mutfağında hatırı sayılır bir yer edinmiş bu güzellik.
Çiğ köfte,dolma,tarhana,çorba ve yemeklerde kullanabileceğiniz bu karışık baharatın içerisinde; Kekik, kimyon, pul biber, toz biber, nane, çemen ve sumak bulunmaktadır.
Kimyon: Gaz ve hazımsızlık şikâyetlerine iyi gelir. Karabiber: Ateş düşürücü, spazm giderici, antioksidan ve idrar söktürücüdür. Kişniş: Antimikrobiyaldir, mikrop öldürür. Zerdeçal: Karaciğeri toksinlerden arındırır, zihni güçlendirir.
Çalışmalar baharatların kolesterol ve trigliserid seviyelerini düşürdüğünü, şeker hastalarında kan şekerini düzenlediğini, kanı sulandırdığını, iltihap giderici etkilerinin bulunduğunu ve kanser gelişimini önleyebileceğini göstermektedir.
Diğer pirinçlere oranla düşük nişasta oranına sahip olması sporcuların basmati pirinci normal pirinçten daha fazla tüketmesine neden olmuştur. Basmati pirinç ıslatılır mı sorusuna nişasta olmadığı için yıkmaya gerek yoktur cevabı verilir.
Osmancık ve baldo pirinç arasında kalanlara her iki pirinç de önerilir; fakat iki çeşit de birbirinden farklı özelliklere sahiptir: Baldo pirinç özellikleri arasında çok su istemesi yer alır. Osmancık pirinç ise daha yumuşak yapıya sahiptir ve daha hızlı pişmektedir.
İşte o zaman hemen ÇÖKME testi için boş bir plastik kap çıkarın. Bir bardak kadar suya birkaç kaşık pirinç ekleyin. Eğer pirinçler kabın dibine çöküyorsa o pirinç kaliteli bir pirinçtir. Eğer yüzeyde kalıyorsa, aldığınız pirince şüpheyle yaklaşmanız için artık sebebiniz var demektir.
Basit karbonhidratlar yerine daha sağlıklı olan kompleks karbonhidratlardan oluştuğu için vücuda daha hızlı ve uzun süreli enerji sağlar. Bu yüzden sporcu beslenmesinde tercih edilir.
Türkiye'de pirinç Trakya ve Karadeniz bölgelerinde yetiştirilmektedir. Karadeniz'de en fazla Kastamonu'da ve batı Karadeniz'de pirinç yetiştirilir. Aynı zamanda Marmara bölgesinde Ergene Nehrinde, Meriç Nehrinde ve Edirne'de yaygın şekilde yetiştirilir.
Çingen pilavı; aslında pilav değilde bir tür salata olan yapımı çok kolay, pratik, hafif ve lezzetli bir tariftir. Çökelek ya da lor peyniri ile yapılan çingene pilavını, ister kahvaltıda ister salata olarak tüketebilirsiniz. Aynı zaman da çingen pilavı muğla yöresine ait bir lezzettir.
muğla ve yöresinde yapılan bir çeşit pratik salatadır. çökeleğe taze soğan, maydanoz, taze biber, domates doğranır, zeytinyağı ve tuzla harmanlanır...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri