Demir vücuda enerji vererek günlük yorgunluk ve halsizliği gidermede de faydalı olabilmektedir.
Aynı zamanda kan şekerinin enerjiye dönüşmesinde de önemli rol oynar. Metabolik enerji, yarışırken veya egzersiz sırasında kasların optimum düzeyde çalışmasını sağladığı için atletler için hayati önem taşır.
Demir hapı vücudun demir ihtiyacının karşılanması için kullanılmaktadır. Vücut demiri kendisi üretmediği için demir takviyesi alınmalıdır. Demir ilacının mutlaka düzenli bir şekilde alınması gerekir.
Demir takviyelerinin dışkının renginde koyulaşma, bulantı, midede kazınma hissi gibi mide rahatsızlıkları ve yemek borusunda yanma hissi gibi yan etkileri olabilir. Demir ayrıca kabızlık yapabilir, bu nedenle doktorunuz dışkı yumuşatıcı bir ilaç kullanmanızı da önerebilir. Demir ilaçları genellikle aç karna kullanılır.
Et ve et ürünleri / demir ilaçları
Süt, yoğurt, peynirde bulunan kalsiyum, et ve et ürünleri ile alınan demirin emilimini engelliyor. Aynı şey demir ilaçları için de söz konusu. Eğer demir ilacı alıyorsanız kalsiyum içeren yiyeceklerle bu ilaçları aldığınız zaman arasında en az 1.5-2 saat geçmesine özen gösterin.
İlgili 31 soru bulundu
DEMİR İLACI YEMEKLERDEN BİR SAAT ÖNCE ALINMALI
"Örneğin hap şeklinde düzenli demir tedavisi yapılan hastanın, kan değerleri normale döndükten sonra da depoların dolabilmesi için bu tedaviye en az 4 - 6 ay devam etmesi gerekir " diyen Prof.
Kapsüller, sabahları boş mide ile (kahvaltıdan yaklaşık 1 saat önce) veya bir öğünden 2 saat önce veya sonra yeterince uzun bir süre aralıkla alınmalıdır.
5. Terleten İlaçlar. Soğuk algınlığı, grip-nezle ve allerjik rinit ilaçlarının çoğu, demir ilaçları (kan yapıcı ilaçlar), antibiyotikler ve çocuğunuzun terlemesinin sebebi olabilir. Erişkinlerde antidepresanlar terleme gibi yan etkiler yapıyor olabilir.
Ayrıca kan basıncını düzenleyen ya da soğuk algınlığı ilaçları, demir tabletleri ve antibiyotikler de terlemeye neden oluyor.
Demir ilacı içenler iştahlarının arttığını ve kilo aldıklarını söylerler. Oysa demirin kendisi iştah açıcı bir ilaç değildir. Demir eksikliği anemisi olanlar aslında hastadırlar ve iştahlarının bu nedenle azaldığını fark etmezler.
Demir eksikliği ilaçları aç karnına kullanılmalı ve kesinlikle süt ve süt ürünleri ile birlikte tüketilmemelidir. Vücutta yeterli demir depolanabilmesi için en az 6 ay boyunca ilaç kullanımına devam edilmelidir. Demir ilaçları doktor önderliğinde kullanılmalı ve yine doktora danışılmadan bırakılmamalıdır.
Anemi, demir eksikliğinden dolayı ortaya çıkan ciddi bir hastalıktır. Anemisi olan kişi kendini yorgun ve halsiz hisseder. Diğer belirtiler arasında ise saç dökülmesi, nefes darlığı, kalp çarpıntısı baş ağrısı ve baş dönmesi bulunur.
Yemekle ya da hemen sonrasında çay ve kahve tüketimi, demir emilimini azaltırken, C vitamini, demir emilimini ortalama 6 kat artırır. Örneğin, demir hapınızı, portakal suyuyla alabilirsiniz. Yine kalsiyum da demir emilimini azalttığı için, süt ürünleri, ya da kalsiyum takviyeleri, yemeklerle alınmamalıdır.
Bu nedenle enerjik olmak için yapılması gerekenler arasında su içmek, önemli bir yer tutar. Yeterince su içmemek, kendinizi genel olarak iyi hissetmemeye ve yorgunluğa sebep olabilir. Gün boyunca yeterince su içmek, yorgunluk hissinin hafifletilmesine ve enerji oluşumuna katkı sağlar (1).
Aslında stresimizi kontrol altına almak, yeterli uyumak, düzenli olarak egzersiz yapmak, sigara içmekten kaçınmak, sağlıklı ve dengeli beslenmek, alkol ve kafein tüketimini azaltmak gibi iyi alışkanlıklar aynı zamanda enerji yükseltmeye birebir alışkanlıklar!
Yüksek doz demir multi organ yetmezliğine ve hepatik nekroza neden olabilir (2,3). Audimoplam ve ark. demir içeren çoklu yüksek doz ilaç alımının akut karaciğer yetmezliğine neden olduğunu gösteren üç olgu incelemiştir.
Soysal, halsizlik, gözde sarılık, çabuk yorulma, terleme ve çarpıntı gibi belirtilerle kendini gösteren kansızlığa, tırnaklarda kırılma, saç dökülmesi, ağız kenarlarında yara, dilde yanma ya da tat alma kusuru, sarılık ve karaciğer-dalak-lenf bezi büyümesi gibi bulguların da eşlik ettiğini söyledi.
Doktor tarafından uygun görüldüğünde günde 2 defa 1 tablet alınabilir. Tedavi süresi doktor tarafından belirlenir. Genel olarak demir eksikliği belirtilerinin klinik olarak ortadan kalkmasından sonra vücuttaki demir depolarının dolması için en az 1 ay daha kullanılması önerilir.
Endometriozis gibi ağır menstrüel dönemlere yol açan durumlar demir kaybına neden olur. Kanser, çölyak, akciğer hastalıkları, böbrek ya da kalp yetmezliği, Crohn hastalığı, ülseratif kolit ve obezite gibi hastalıklar da demir eksikliğine yol açabilir. Bunun nedeni bu hastalıkların vücutta demir emilimini azaltmasıdır.
Nefes darlığı en belirgin yakınmadır, ama bazen yorgunlukla da kendisini belli edebilir.
Demir takviyesinin uykuya kısmen yardımcı olabileceği düşünülür. Bir araştırmada ferritin depoları, uygun demir takviyesi ile artırılmıştır. Demir depoları değiştirildikten sonra uyku düzeninde istatistiksel olarak anlamlı bir iyileşme olmuştur.
Demir tedavisi altında mide-barsak sistemi ile ilgili bir takım rahatsızlıklar görülebilir. Oral demir tedavisinin başarısını engelleyen en sık yan etkiler preparatı aldıktan 30 ile 60 dakika sonra ortaya çıkan bulantı ve karın ağrısıdır. İlacın yatmadan önce alınması hasta uyumunu artırabilir.
Demir takviyelerinin dışkının renginde koyulaşma, mide rahatsızlıkları ve yemek borusunda yanma hissi gibi yan etkileri olabilir.
Genel olarak kadınlarda 200 ng/mL'den yüksek ve erkeklerde 300 ng/mL'den yüksek serum ferritin seviyeleri anormal anormal kabul edilir. 1000 ng/mL üzerinde çıkan bir ferritin sonucu karaciğer sirozu, kanser ve ciddi enfeksiyonlar ile mücade edildiği anlamına geleceğinden, oldukça tehlikelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri