Dil temizliğinin en basit yolu dişlerinizi fırçalarken dilinizi de fırçalamaktır. Bu yöntemler diş fırçası ile dilinizi temizlerken dilinizi tamamen dışarı çıkararak dilinizi fırçalamasınız. Bu sayede dil üzerinde biriken kirler kolay bir şekilde dışarı atılabilir.
Dil üstü temizliği için bir dil temizleme fırçası veya dil spatulası kullanılabilir. Ancak bu malzemeler bulunmuyorsa bir kaşık yardımıyla dil temizliği yapılabilir. Dil temizliği için kullanacağınız yemek kaşığını diğerlerinden ayırmalı ve hep aynı kaşıkla temizlik yapmalısınız.
Dil temizliğinin en basit yolu dişlerinizi fırçalarken dilinizi de fırçalamaktır. Diş fırçasıyla dilinizi temizlerken dilinizi tamamen dışarı çıkararak dilinizi fırçalamalısınız. Bu şekilde dildeki kirleri dışarı atabilir ve tekrar ağız içine yerleşmesini engelleyebilirsiniz.
Özel olarak tasarlanmış dil aparatları kullanılabilir. Dilin arka tarafından ön kısmına doğru çok bastırmadan çekilerek temizlenir. Bakterilerin bittiğinden emin olana kadar aynı işlemi uygulanmalıdır. Dişler fırçalandı, dil temizlendi, diş ipi kullanılarak tam bir mekanik temizlikten sonra gargara kullanılabilir.
Dil yapısı gereği bakterilere oldukça uygudur. Buna rağmen pek çok kişi dil temizliğini yapmaz ya da bu kadar önemli olduğunu bilmez. Temizlenmezse beraberinde ağız kokusu ve diğer diş hastalıklarını getirebilir, diş çürüklerine yol açabilir.
İlgili 27 soru bulundu
Beyaz Dilin Tedavisi
Doğru bir ağız bakım rutini: Dişlerinizi günde iki kez fırçalayın ve her gün diş ipi kullanın. Dilinizin üzerindeki beyaz tabakayı temizlemek için nazikçe bir dil kazıyıcı kullanın. Ekstra ferah bir nefes için rutininize bir ağız gargarası da ekleyebilirsiniz.
Limon suyu: Limon suyu, dilinizi temizleyerek sararmış tabakaları giderir. Bunun için bir bardak suya birkaç damla limon suyu ekleyin ve bu karışımla dilinizi fırçalayın. Ancak, limon suyunun asit içeriği nedeniyle diş minesine zarar verebileceğini unutmayın.
Günde iki kez, en az iki dakika olacak şekilde fırçalayın, günde bir kez diş ipi kullanın. Dil kazıyıcı da bakterilerin temizlenmesinde etkili olmaktadır. Alkolsüz antibakteriyel gargara kullanın.
Her kullanımın ardından diş fırçası yardımıyla bu aparatlar temizlenebilir. Diş macunu kullanarak derinlemesine bir temizlik yapılabilir. Spatuladaki bakterilerin tamamen temizlenmesi için zaman zaman sirkeli su solüsyonu ile silinebilir.
Dil üzerindeki bakteri birikimi, diş eti hastalıları, diş taşı, tükürük azlığı, diş çürükleri gibi durumlar ağız kokusuna neden olmaktadır. Solunum yolları enfeksiyonu %8 oranında ağız kokusuna neden olurken %2 oranında ise mide ülseri ve reflü gibi mide rahatsızlıkları ağız kokusuna neden olabilmektedir.
Karbonatla Dil Temizliği
Çok kolay bir şekilde karbonat ve limonu ılık suda macun kıvamına getiriniz. Diş fırçanızın üzerine bu karışımı sürerek dilin yüzeyini fırçalamaya başlayınız. 45 saniye civarında bir süre sonrasında ağzınızı suyla yıkayarak işlemi tamamlayabilirsiniz.
Mekanik temizlik için dil yüzeyinin de fırçalanması gereklidir. Dil fırçalama işlemi normal diş fırçası ile yapılabilir. Fakat dil üzerindeki bakterilerin temizliğinde en etkin yöntem dil fırçası kullanmaktır.
Zerdeçal ve Limon Suyu
½ çay kaşığı kadar zerdeçal ile bir limonun suyunu karıştırın. Macun kıvamına gelen bu karışım ile dilinizi diş fırçası yardımıyla fırçalayın. Bu yöntemi günde bir kez tekrarlayarak dilinizin temizliğini sağlayabilirsiniz.
Dil temizliğinin en basit yolu dişlerinizi fırçalarken dilinizi de fırçalamaktır. Bu yöntemler diş fırçası ile dilinizi temizlerken dilinizi tamamen dışarı çıkararak dilinizi fırçalamasınız. Bu sayede dil üzerinde biriken kirler kolay bir şekilde dışarı atılabilir.
Günlük diş fırçalama işlemlerinizi yaptığınızda mutlaka bunun yanında ağız bakımı da yapmalısınız. Günde toplamda 2 kez yapılan ağız ve dil bakımı size yetecektir. Ama eğer ağzınızda kötü bir koku oluşumu var ise yine gün aşırı bakım yapabilirsiniz. Bu size iyi gelecektir.
Ağzınızdaki bakterileri nasıl yok edeceğinizi merak ediyorsanız, ağız bakımı rutininize bir de gargara eklemek işinize yarayabilir. Hangi ağız gargarasının size daha uygun olduğunu öğrenmek için diş hekiminize veya dental hijyenistinize danışmayı unutmayın.
Bakteriler hızlı büyür. Ağzınızdaki bakteri sayısını azaltmanın en iyi yolu, dişlerinizi fırçaladıktan sonra dilinizi de günde iki kez temizlemektir. Yatmadan önce dilinizdeki o birikintileri uzaklaştırmak da sabahları ağız kokusunu azaltmaya ve uyandığınızda bundan kurtulmanıza yardımcı olabilir.
Ağza tazyikli su verilir ve diş aralarının temizliği sağlanır. Dişleri düzenli olarak fırçalayan kişiler için ağız duşunu ortalama haftada 1 ya da 2 kere yapmak yeterli olacaktır. Bütün bakım aşamalarından sonra kişi ağzını ağız çalkalama suyu ile çalkalar. Bu şekilde nefes tazeliği korunmuş olur.
Amaç diş yüzeyindeki yemek artıklarını, bakteri plağını uzaklaştırmaktır. Ağız ve diş bakımı yapılmadığında ise diş eti kanaması, kızarmasına ve zamanla diş eti hastalıkları meydana gelir. Dişler fırçalanmadığında diş kaybından çene tahribatına kadar birçok olumsuz sonuçla karşılaşabiliriz.
Ağız kokusu ise boğaz enfeksiyonlarının ve diş çürüklerinin tedavi edilmesi ile çözülebilir. Ayrıca; diş fırçalama, diş ipi kullanımı ve ağız bakım sularının kullanımı da alışkanlık haline getirilmeli ve ihmal edilmemelidir.
- Bol ve sık su tüketilmesine dikkat etmek gerekiyor. - Aç kalmamak ağız kokusunu engellemede etkili oluyor. - Probiyotikten zengin gıdalar alınmasına önem vermek gerekiyor. - Ceviz, fıstık gibi çerezler, tarçın, bitkisel çaylar, nane, maydanoz, elma, salatalık gibi gıdalar ağız kokusunu önlemede yardımcı olabiliyor.
Dil sararması birçok farklı nedeni olabilir ve tek başına bir hastalığın belirtisi olmayabilir. Ancak, bazı sağlık sorunları dil sararmasına neden olabilir. Örneğin, diyabet, karaciğer hastalıkları, anemi, tiroid problemleri, reflü hastalığı gibi sağlık sorunları dilin sararmasına yol açabilir.
Bakır dil temizleyici tercih edilirliği yüksek modeller arasında yer alır. Bakır, üzerinde bakteri barındırmayan bir materyaldir. Bu bakımdan dilinizi temizledikten sonra ürün üzerinde herhangi bir bakteri oluşumu gerçekleşmez.
Pamukçuk kendini genel olarak dil beyazlaması şeklinde gösterse de bu hastalıkta lezyonlar yanak içlerine, damağa, diş etlerine ve bademciklere yayılabilir. Başta kanser ve AIDS gibi hastalıklar olmak üzere pamukçuğun daha şiddetli seyretmesine neden olan durumlarda lezyonlar yemek borusuna kadar ilerleyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri