son derece cömert davrandığını ihsan kavramının değişik kullanımlarıyla ifade etmiştir. Bu kavram ayrıca yüksek ahlâkî bir değer olarak, başta Hz. Muhammed olmak üzere birçok peygambere atfedilmiş ve onlardan “Muhsinler” diye bahsedilmiştir.
İhsan, Allah'ı görüyormuş gibi yaşamak, yapılan her bir işi/ameli en iyi, en güzel ve en sağlam şekilde yapmak demektir.
E) Allah'ı görüyormuş gibi davrananlara Kur'an'da muh- sin denilmektedir.
Genel olarak iyilik ve lutufta bulunmak, bir işi en güzel şekilde yapmak, Allah'a ihlâsla kulluk etmek anlamlarında kullanılan bir terim.
Cibrîl (as) hadisinde geçen, “İhsan” kavramının, başka bir rivayette, “Allah'tan (cc), O'nu (cc) görüyor gibi sakınmandır.” şeklinde zikredilmesi de bu yaklaşımı teyit etmektir. Buna göre ihsan, kişinin kulluk görevini yerine getirirken Allah'ın (cc) kendisini gördüğünü, davranışlarını gözetlediğini hissetmesidir.
İlgili 17 soru bulundu
İbadet ve kulluğun sadece Allah'a mahsus olduğunu ve Yüce Allah'ın bizleri her an gördüğünü unutmadan yaşamanın, Rabbimizin bizimle beraber olduğunun şuuruna erişmenin adı da ihsandır. Muhterem Müslümanlar! İhsanın diğer bir anlamı da, amellerdeki ihlas ve murakabe duygusudur.
İhsan; Yüce Allah'a ibadet edilirken Allah'ı görürcesine samimiyetle ibadet etmektir, denir.
Peygamberimiz ihsanı şöyle tanımlar: "Yüce Allah'a, O'nu görüyormuşcasına ibadet etmendir.
İhsan, Allah'ı görür gibi ibadet etmektir. Allah'a tam bir bağlılıktır. İhlas, riyadan, şirkten uzak ibadeti Allah için yapmaktır. Nimette, mümin kardeşinizi tercih etmektir.
Kullar açısından ihsan, her nefeste Allah ile bir, her adımda O'nunla beraber olduğunu bilerek yaşamaktır. Bu ayette belirtildiği üzere Allah'ın huzurunda olduğunu düşünerek yaşamak kulluk bilincinin zirvesidir. Böyle bu şuur seviyesini yakalayan bir kimse kötülük yapmaz, bilerek günah işlemez, şerre yönelmez.
Allah için yaşayıp, Allah uğrunda ömrünü tamamlama sözünü verdirerek, kulluğun hayat-memat meselesi olduğunu vurguluyor. Kur'an-ı Kerim'de tüm peygamberlerin 'Ey kavmim Allah'a kulluk edin, sizin O'ndan başka ilahınız yoktur'3 sözüyle kavimlerini tevhid ile kulluğa davet ettiklerini görüyoruz.
Bu hadiste İslam'daki vahiy meleği Cebrail (veya Cibril) kişi kılığında İslam dininin son peygamberi Muhammed'e çeşitli sorular sorar. Sorulardan birisi de "İhsan nedir?" şeklindedir. Peygamber soruyu şöyle yanıtlar "Allah'a, onu görüyormuşçasına kulluk etmendir. Sen onu görmesen dahi o seni görür.
nu hadîste ahlâkı ifade eden ihsan kavramıyla ilgili şöyle bir tanımlama yapılmaktadır: “İhsan, Allah'ı görüyormuş gibi kullukta bulunmandır.
Lütuf terimi, sözlükte, nazik olmak, yumuşak ve merhametli davranmak, ihsan ve muvaffakiyet anlamlarına da gelir. Buna mukabil olarak kavram, herhangi birinse iyilik etme ve yardımda bulunma anlamında isim olarak da kullanılır.
Kulun bütün davranışları ve sözlerinde sadece Allah'ın rızâsını gözetmesi anlamında ahlâk ve tasavvuf terimi. Dünya ve âhirette ceza veya mükâfat konusu olan her türlü iş ve davranışı ifade eden bir terim.
İhlas, ibadetin özüne aykırı olan her türlü gösterişten, şirkten, dünyalık kaygılardan, çıkar hesaplarından onu arındırmak, saf ve tertemiz bir şekilde ibadeti Allah (cc)'a arz etmektir. İbadetleri insanların beğenmesi için değil sadece Allah rızası için yapmak demektir.
Tasavvuf; İslam'ın manevi yönünü ortaya çıkaran, , dinî hükümlerin ahlaki boyutuna vurgu yapan, in- sana Allah'ı (c.c.) görüyormuşçasına bir ibadet ve davranış bilinci kazandırmayı hedefleyen düşünce biçimi, hayat tarzı.
Sünnet muhtevası bakımından kavlî sünnet (Hz. Peygamber'in sözleri), fiilî sünnet (davranışları) ve takrirî sünnet (onayları) olmak üzere üçe ayrılır.
Bilindiği gibi fiilî sünnet Hz. Peygamber'in bizzat kendisi tarafından yapılan uygulamadır. Hz. Peygamber'den sonra sözlü olarak anlatılmasa da hem kendisini bizzat gören sahabe tarafından hem de ondan sonraki nesiller tarafından aralıksız olarak uygulanagelmiştir.
İhlâs genel anlamda Allah'a şirk koşmaktan, riyadan, samimi olmayan yapmacık davranışlardan, gösteriş arzusundan, kötü huy ve duygulardan, kalbi temizlemek, davranışlarda samimiyet ve iyi niyet sahibi olmak ve Allah'ın rızasına uygun hareket etmektir.
İbadet; “itaat etmek, boyun eğmek, kulluk etmek, tevazu göstermek, ilah edinmek” anlamına gelir. Dinî bir terim olarak ise; “Fiil ve niyete bağlı olarak yapılmasında sevap olan ve Allah'a tazim ve yakınlık ifade eden şuurlu itaat” demektir. Allah'a ibadet; itaat etmenin ve saygı göstermenin zirvesidir.
Arapça riyâ (göründüğü gibi olmama, ikiyüzlülük) kavramından Türkçeye geçmiştir. Riya yapan kişiye riyakâr veya mürai denir. Riyakâr bir kimse, din bilgisi varsa münafık, yoksa yobaz olarak adlandırılır. Riyanın zıddı olan İslam dinî kavramı ihlastır (samimiyet).
Allah'ı gözümüzle görmememizin nedeni, kudret ve ilmiyle her şeyi kapsamasından ve zıddının yokluğundandır. Mesela, atmosferin yer küreyi her yandan kuşatması gibi, güneşin de bütün feza âlemini kuşattığını farz etsek, o zaman güneşi göz ile görmek mümkün olmaz.
- Allah'ı bulmak, her yerde, her işte her halukârda Allah'ın sonsuz ilim, kudret, hikmet ve rahmetin izlerini müşahede etmek manasına gelir. Bunun diğer bir adı “marifetullah”tır. Marifetullah'ın sahası sınırsız olduğu gibi, bu vadide atılan adımlar da hadsizdir.
Varlıkların hepsi Allahü teâlânın kudretiyle vardır. Hiç kimse, kendi kendini yaratıp, hayatını devam ettiremez. O halde, kişinin, kendini yaratan, çeşitli nimetler veren, yaşatan Rabbimizi sevmemesi mümkün değildir. Eğer sevmiyorsa, kendi yaratılışını bilmediğinden, cehaletindendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri