Demirbaş (Sabit Kıymet) Nedir? Bir işletme/kurumun faaliyetlerinde kullandığı her tür malzeme/eşya demirbaş olarak adlandırılır. Örneğin İlgili işletmede kullanılan masa, sandalye, bilgisayar, araba vb. malzemeler o işletmenin demirbaşı olarak gösterilebilir.
Bir muhasebe işyerinde demirbaş olarak sayılan eşyalar; bilgisayar, yazar kasa, hesap makinesi, yazıcı, telefon, evrak dolabı, koltuk, masa, sandalye, sehpa, kitaplık varsa mutfak ve tuvalet eşyaları gibi maddi karşılığı olan çeşitli mobilya ve eşyadan oluşur.
Kullanılış biçimleri ve yapıları nedeniyle üzerlerine etiket ve numara konulamayanlar dışında kalan tüm demirbaş malzemelerin üzerine, görünür biçimde ve silinmeyecek tarzda, demirbaşın kurum malı olduğunu belirten, demirbaş numarasını yazılır veya etiket konulur.
Demirbaş işletmenizdeki işler için gerekli olup bir kişinin ya da yerin üstüne kayıtlı olan, kaybedilmemesi gereken, bir çalışandan diğerine devredilmesi gereken eşyaların adıdır. Demirbaş kapsamındaki eşyalar uzun süre dayanan ve işletme için pozitif değer yaratan eşyalardır.
Küçük demirbaşlar, bir işletmenin faaliyetlerini sürdürebilmek için gerekli olan önemli maliyetlerdir ve genellikle işletmenin bütçesinde düzenli olarak yer alır. Örnekleri arasında, bir ofis için masa, sıra, sandalye, dosya dolapları, bilgisayar, yazıcı, telefon ve benzeri ekipmanlar yer alabilir.
İlgili 20 soru bulundu
Kiralanan bir evde bulunan eşyalar evin demirbaşları olarak kabul edilmektedir. Bunları aynı zamanda taşınmaz olarak da düşünebilirsiniz. Bir evde taşınması mümkün olmayan; fırın, ocak, ankastre, kombi, duşakabin, klozet, lavabo, petek gibi sökülüp götürülemeyecek ürünler evin demirbaşlarıdır.
Gider Yazılabilecek Demirbaş Sınırı 2022 (2022 Amortisman Sınırı) Demirbaş ve Amortisman sınırına ait bu tutar aynı zamanda Fatura Kesme Sınırı olarak ta dikkate alınmaktadır. 2022 yılı başından itibaren KDV hariç 2.000 TL'nin altındaki demirbaş alımları doğrudan gider yazılabilecektir.
Taraflar arasında herhangi bir sözleşme yok ise; demirbaş giderlerinde kat malikleri arsa payı oranında yükümlüdür ve ev sahipleri ödemek zorundadır. Kiracılar apartmanın günlük giderlerini ödemekle yükümlüdür. Kiracıların demirbaş ödemesi durumunda ödedikleri tutarı kiralarından düşer.
Demirbaş Sayım ve Barkodlama
Demirbaş sayım işlemi için, envanterin üzerine üç harfli bir prefix, tire ve sekiz basamaktan sayıdan oluşan bir barkod (ör: AST-01004572) yapıştırılır ve bu barkoda ait olan envanter bilgileri, AssetPlus üzerinden download edilen envanter sayım şablonu doldurularak sisteme girilir.
Demirbaşlar kısmen veya tamamen satıldığında, satış bilgileri, o ay için değerleme ve amortisman ayırma çalıştırıldığında "Satış Bilgileri" sekmesine kaydedilir. "Alış Bilgileri" sekmesinde tanımlanan demirbaş kodunu izlendiği alandır.
Satın aldığınız demirbaşlar için 2015 yılında tarafınıza fatura düzenlenerek vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu, buna göre faaliyete başladığınız 2016/Şubat döneminde ilgili takvim yılı aşılmış olduğundan söz konusu faturada yer alan KDV'nin indirim konusu yapılması mümkün değildir.
Örnek: Bir işletmenin KDV %18 hariç olmak üzere ederi 100 TL olan bir demirbaş edindiğini ve bu demirbaşın 5 yıllık ekonomik ömrü olduğunu varsayalım; İlk yıl: 100 / 5 x 2 = 40 TL olarak giderleştirilir. İkinci yıl: (100 – 40) = 60 / 5 x 2 = 24 TL olarak giderleştirilir.
255 Demirbaşlar Hesabı: İşletme faaliyetlerinin yürütülmesinde kullanılan her türlü büro makine ve cihazları ile döşeme, masa, koltuk, dolap, mobilya gibi maddi varlıkların izlendiği hesaptır. Her yıl belirlenen demirbaş ve amortisman düzenleme sınırını aşan tutarda bir demirbaş alındığında bu hesabın borcunda izlenir.
Bu arızalar, tesisat ya da kombi gibi demirbaş eşyalarda gerçekleştiği takdirde tamir bedelini gayrimenkul sahibi öder. Ancak boya-badana ya da evde keyfi olarak gerçekleştirilecek herhangi bir değişikliği kiracı karşılar.
Sabit kıymet türleri
Bu türlerden bazıları şunlardır: Binalar ve tesisler. Bilgisayar ekipmanı ve yazılımları Mobilya ve demirbaşlar.
Apartman / Site Aidatı ödenmemesi halinde, ödenmeyen demirbaş aidat ya da avans aidatı olması fark etmeksizin ödenmeyen aidatı takip eden ay başından itibaren ödemeyen Kat Maliki ya da Kiracıya karşı icra takibi başlatılabilir. (KMK Madde 22) Bu başlatılacak icra takibi öncesinde tarafların aranması ya da ihtar ...
Kiracı da kiracı olarak evde oturduğu sürece aidat ödemekten ev sahibi ile birlikte müştereken ve müteselsilen sorumludur. Ev sahibinden alınamayan aidat borcu kiracıdan istenir. Bu sorumluluk kira sözleşmesi gereği değil Kat Mülkiyeti Kanununun 22nci maddesi gereğidir.
Kiracının ödemekle yükümlü olmadığı diğer giderler ise, anayapının temel giderleri yani demirbaş giderleridir. Bu giderler daire sahibi tarafından ödeniyor. Örneğin, binanın boyanması işi, demirbaş gideri olması nedeni ile bu gider bağımsız bölüm malikinin ödemesi gereken giderdir.
Cevap : Binek otolar için ; Lastik ve jant Amortismana tabidir. Tamamı gider yazılmaz. Amortisman listesindeki orana göre (İki yıl %50) amorti edilir.
Demirbaş (Sabit Kıymet) Nedir? Bir işletme/kurumun faaliyetlerinde kullandığı her tür malzeme/eşya demirbaş olarak adlandırılır. Örneğin İlgili işletmede kullanılan masa, sandalye, bilgisayar, araba vb. malzemeler o işletmenin demirbaşı olarak gösterilebilir.
Demirbaşlar için amortisman hesabı şu şekilde yapılır; KDV hariç 10 bin TL değerinde satın alınan bir demirbaşın, kullanım süresi 5 yıl olarak kabul edilirse gider olarak gösterilecek amortisman hesabında; Demirbaşın kullanım ömrü 1'e bölünüp 2'yle çarpılır ve amortisman oranı bulunur.
2019 yılı Demirbaş ve Amortisman Sınırı 1.200 TL olarak açıklanmıştır, amortisman sınırı KDV Hariç tutarlar dikkate alınarak uygulanmaktadır. Faydalı ömürleri göz önünde bulundurulmak şartıyla bu sınırın altındaki KDV Hariç tutara sahip olan Demirbaşlar “Gider Sayılan Demirbaşlar” hesabı altında izlenebilmektedir.
Defter değeri: Bir maddi duran varlığın kayıtlı değerinden, birikmiş amortisman ve varsa birikmiş değer düşüklüğü zararlarının indirilmesi sonucu bulunan değerdir.
Öncelikle belirtilmelidir ki; Her ne kadar Şirket aktifinde ve/veya muhasebe tekniğinde nitelendirilebilirse de, sigorta tekniği açısından Forklift demirbaş değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri